İsrail'in Batı Şeria'daki duvarı bitiriliyor

İsrailin Batı Şeriadaki duvarı bitiriliyor
İsrail'in Batı Şeria'da 2004'de inşasına başladığı duvarın 438 kilometrelik kısmını tamamlandı.

İsrail'in Batı Şeria'da 2004'de inşasına başladığı duvarın 438 kilometrelik kısmını tamamlandı.
İsrail yönetiminin "Güvenlik Bariyeri", Filistinlilerin ise "Utanç Duvarı" olarak adlandırdığı duvarın yüzde 61'inin tamamlandığı bildirildi.

İnşasına "2. İntifada"nın hemen ardından 2004 yılında başlanan duvarın 438 kilometrelik kısmı bu ay bitti. Boyu yer yer 8 ila 12 metre arasında değişen duvarın büyük bir bölümünün üzerine dikenli teller çekilmiş ve her 200 metrede bir güvenlik kulesi inşa edilmiş durumda. Anadolu Ajansı muhabirine gezinti yaptırarak brifing veren Birleşmiş Milletler personeli, duvarın yüzde 85'lik kısmının tamamen Filistin bölgesi sayılan Batı Şeria'da yükseldiğini belirtiyor. Halen yapımı devam eden duvarın tamamlanmasına 270 kilometre kaldığı ifade ediliyor. Berlin Duvarı'ndan tam 15 kat daha uzun olacak duvarın son tuğlasının konacağı tarih ise henüz belli değil.

DUVARIN SEBEP OLDUĞU HAYALET ŞEHİRLER

Bittiğinde toplam 708 kilometreye ulaşacak olan duvar Filistin halkını dünyadan tamamen izole ederken, duvarın arkasında her adımda bir dram ortaya çıkıyor.

Çevresinde yaşayan insanların gündelik hayatını tamamen felç eden duvar, bazı aileleri ikiye bölmüş durumda. Kiminin evi duvarın bir tarafında, ekip diktiği toprakları ise duvarın diğer tarafında kalıyor. Bu insanlara, duvar arkasında ekim yaptığı topraklara yılda toplam iki kere, birer gün giriş izni veriliyor.

Duvarın hemen yanından geçtiği yerleşim birimlerinde yaşayan insanların evlerini terk ederek bölgeden ayrılması sebebiyle El-Cib ve El-Kudeyra kasabaları birer hayalet kenti andırıyor. Evlerin kırık camlarından dışarı uçuşan perdeler, kilitli dükkânlar, ibadete kapanmış camiler, bölgede uzun zaman önce oldukça hareketli bir yaşamın olduğuna dair işaretler veriyor. Şimdilerde ise duvar boyunca kilometrelerce yapılan bir yolculukta, birkaç başıboş hayvan dışında hiçbir canlı izine rastlanmıyor.

DUVARIN GETİRDİĞİ SEL

Duvar sadece Filistinlilerin topraklarından ve evlerinden ayrılmalarına neden olmakla sınırlı kalmıyor, drenaj kanallarını kapatması sebebiyle sellere de sebep oluyor. Aşırı yağışlı havalarda yağmur suları duvar boyunca ilerleyerek önüne kattığı ne varsa sürükleyip, büyük felaketlere ve su taşkınlarına neden oluyor.

HER ADIMDA BİR DRAM

Duvar Filistinlilerin ekonomisini de vuruyor. Merasını kaybeden Filistinliler hayvancılığı bırakıyor, bu da doğal olarak et ve süt fiyatlarının yükselmesine sebep oluyor.

1948 yılında topraklarından çıkartıldığı için El Halil şehrindeki Deir Samit'e mülteci olarak yerleşen Muhammed Ahmed Al Harub adlı köylü, "Duvarın 2004'te inşasından önce yüze yakın koyun ve keçim vardı. Onları satıp geçimimizi sağlıyorduk. Duvar yapılınca onları otlattığımız alan karşıda kaldı, oraya gidemez olduk. Geride hiç bir şeyim kalmadı. Şimdi elimde sadece 4 keçi var, onları da satacağım. Peki, sonra ben ne yapacağım? Yapacak hiçbir şeyim yok" diye dert yanıyor.

ÇÖPLER YAKILMAK ZORUNDA

Duvar, insanların hayatına yokluk dışında başka problemleri de getiriyor. Katı atıkların daha önce atıldığı bölgeler duvarın diğer tarafında kaldığı için pek çok yerde çöpler, toplanmadan mahalle aralarında yakılarak imha ediliyor. Bu da insan sağlığını tehdit eden ciddi miktarda zehir salımına sebep oluyor.

BERLİN DUVARI 28 YIL AYAKTA KALMIŞTI

"Utanç Duvarı" ismiyle anılan Berlin'deki duvar, Doğu'da yaşayan Almanların Batı Almanya'ya kaçmasını engellemek için 1961 yılında yapılmıştı. Toplam 46 kilometre uzunluğundaki duvar, Doğu Almanya'nın, isteyen tüm vatandaşlarının batıya serbestçe geçebileceğini açıklamasıyla 1989 yılında on binlerce kişinin katılımıyla yıkılmıştı.  AA / Taner AYDIN-Kudüs

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.