İslam Bankacılığı ile faizli sisteme son verdik

İslam Bankacılığı ile faizli sisteme son verdik
MÜSİAD Konya Şubesinde bu hafta Cuma Toplantısında Malezya Üniversitesi İslami Bilimler Akademisi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Hidayet Buank vardı.

 MÜSİAD Konya Şubesinde bu hafta Cuma Toplantısında Malezya Üniversitesi İslami Bilimler Akademisi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Hidayet Buank vardı. “İslami Ekonomik Sistemin Dünyada uygulanması ve İslam Bankacılığı” konulu konferansa çok sayıda işadamı ve sanayici katıldı. 

 Malezya Üniversitesi İslami Bilimler Akademisi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Hidayet Buank “İslami Ekonomik Sistemin Dünyada uygulanması ve İslam Bankacılığı” konulu konferansta, İslam Bankacılığının diğer banka sistemlerinden farkını, Malezya Üniversitesinin özelliklerini ve Malezya’daki siyasi yönetim biçimini anlattı.

 MÜSİADKonya Şubesi brifing salonunda yapılan ve çok sayıda dinleyicinin iştirak ettiği konferansın açılış konuşmasını MÜSİAD Konya Şube BaşkanıAslan Korkmaz yaptı. Korkmaz; Son dönemlerde yaşanan ekonomik krize ve dünyadaki bu krizin İslam ülkelerinde nasıl hissedildiğine değinerek; “Son bir yılda çok hızlı gelişen, etkisini çabuk gösteren küresel bir kriz meydana geldi. Yapılan açıklamalara ve ekonomik göstergelere baktığımızda bu küresel krizden batı ülkeleri kadar doğu ülkeleri de etkilenmiştir. Faizin bütün dünyada egemen olduğu aşikardır fakat faizli sistemlere daha dikkatli yaklaşan İslam ülkeleri bu krizi optimum zarar seviyesiyle atlatmaya çalışmıştır. Türkiye olarak; kriz öncesinde ve sonrasında temiz bir ticareti hedeflemiş bu doğrultuda eğilim göstermişizdir. Ticarette meydana gelen problemler ülkeler arasındaki dayanışmayı ve ülke içinde de ticaret erbapları arasındaki iletişimi koparmış büyük bir güven eksikliği baş göstermeye başlamıştır. Ülke olarak ve sanayiciler olarak bizler de bu durumdan ötürü muzdarip olmuşuzdur. Bu gün burada misafir ettiğimiz, Malezyalı din kardeşlerimiz vesilesi ile sanayici ve işadamları olarak İslam ülkeleri arasındaki ticaretin artması ve dostlukların pekişmesi gerektiği mesajını vermek istiyorum. İnanıyorum ki Malezya ve bunun gibi İslami değerler ölçüsünde hareket eden ülkelerle iletişimimiz daha da artacak ve Peygamberimizin bizlere aşılamak istediği ticaret ahlakı özümsenerek ülkemiz ve ticaretimiz haramdan uzak bir şekilde gelişimini sürdürecektir” dedi.

İslam bankacılığı sistemine ve Malezya ekonomisine değinen Buank; “ Malezya ekonomisinin gelirini petrol ve doğal gaz oluşturmaktadır. Petrol fiyatlarının hat safhaya ulaştığı dünyamızda Malezya’da petrol ve doğal gaz yönünden çok fazla sıkıntı çekilmemiştir. Türkiye ile mukayese ettiğimizde ülkemiz hakikaten çok daha ucuz bir ülkedir. Benzinin Türkiye’de 3 TL olduğu zamanlarda ülkemizde benzin fiyatları 70-80 kuruş civarlarında seyretmekteydi. Ülkemiz sağlık konusunda da kendini geliştirmiş ve bir sağlık turizmi oluşturulmuştur. Malezya hastaneleri hizmet ve doktor kalitesiyle dünyanın sıralı hastaneleri arasına girmeyi başarmış ve artık dış ülkelerden hasta kabulüne de başlamıştır. Tedavi masraflarının diğer ülkelere oranla daha az olması da bu durumu tetiklemiş ve Malezya’da ki sağlık sektörü gelişmiştir.

 Buank geliştirilen İslam bankacılığı sistemiyle ilgili olarak ise; “İslam bankacılığı sistemi son dönemlerde ortaya çıkmış ve küresel krizle birlikte önemi daha da fazla artmaya başlamış bir bankacılık sistemidir. Banka sisteminde para bazında euro, dolar ve Japon yeni işlem görmektedir. İslami değerler baz alınarak yürütülen bankada faiz sistemi ret edilmekte bunun yerine kar zarar ortaklığı biçiminde ve mal mukabiline dayalı bir sistemle işler yürütülmektedir. Bu sistemde bankaya gelen para ile bir malın alımı yapılmakta o mal üstüne kar oranı eklenerek satılmaktadır.

 Kar edilen miktar da parayı bankaya yatıran kişiye, bankanın genel giderlerine ve bankadan kredi almak isteyen müşterilere ayrılmaktadır. Dışarıdan bakıldığında faiz sistemiyle çalışan diğer bankalarla arasında bir fark görülemese de İslami Banka bünyesinde oluşturduğumuz şeria komisyonu farkımızı ortaya çıkarmaktadır. Bu sisteme özel olarak oluşturulmuş olan şeria komisyonunda İslami değerleri benimsemiş ülke içinde fetva verme hükmüne sahip kişiler bulunmaktadır. Bu komisyon bankanın finansal değerlerini faiz oranlarını belirlemekte ve buna göre hareket edilmektedir.”dedi.

 Konferansın sonunda MÜSİAD Konya Şube BaşkanıAslan Korkmaz Malezya Üniversitesi İslami Bilimler Akademisi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Hidayet Buank’a konferansından ötürü teşekkür ederek günün anısına çini bir tabak hediye etti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum