Irak Türkiye için harekete geçti

Irak Türkiye için harekete geçti
Irak merkezi hükümetinin ABD'den istediği F-16 savaş uçaklarını, olası bir Türkiye yada İran saldırısı için kullanacak.

Irak merkezi hükümetinin ABD'den istediği F-16 savaş uçaklarını, olası bir Türkiye yada İran saldırısı için kullanacak.

Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani, geçen hafta ABD ile Irak arasında imzalanan ve Bağdat yönetimine 36 adet F-16 savaş uçağı satılmasını öngören milyar dolarlık anlaşmaya tepki göstermiş ve bu uçakların satılmasına karşı çıkmıştı.

Bağdat yönetimi ise Barzani’nin bu açıklamalarına tepki gösterdi. Irak Meclisi’nin Güvenlik Komitesi’nden önceki gün yapılan açıklamada “2014 yılının başında 24 tanesi teslim edilmesi planlanan bu uçaklar dış tehditlere karşı kullanılacaktır. Bu uçaklar Kürtleri de Türkiye’nin ve İran’ın saldırılarına karşı koruyacaktır. Barzani’nin ortaya attığı iddiaların temeli yoktur. Artık Bağdat’ta Kürtleri düşman olarak görmeyen bir yönetim var” ifadesi kullanıldı.

K. IRAK TEHDİT OLUŞTURUYOR

Başbakan Maliki’nin Yardımcısı Sami El Askeri, Kuzey Irak’taki ağır silahların Irak için tehdit oluşturduğunu öne sürdü. İran devlet televizyonu Press TV’ye konuşan El Askeri, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’ne, Saddam Hüseyin’in düşmesinden sonra el koyulan ağır silahları Bağdat’a teslim etmesi çağrısında bulundu. Maliki’nin yardımcısı, “Bölgesel yönetim birleşik bir Irak içinde kalmaya niyetliyse elindeki tank ve savaş uçaklarını teslim etmelidir” dedi. Kürt askeri yetkililer daha önce, ellerinde her türlü silah bulunduğunu kabul etmiş ve Irak Anayasası’nın Kuzey Irak’ın elinde hangi silahların bulunabileceğine dair bir ayrım yapmadığını savunmuşlardı.

'BİZİ VURACAKLAR'

AFP’ye konuşan Barzani, Irak’ın Şii Başbakanı Nuri El Maliki’yi kastederek, “F-16’lar bu adamın eline geçmemeli. Maliki’nin bu silahlara sahip olmasını engellemeliyiz, eğer sahipse de o koltukta kalmamalı” demişti. Barzani, Maliki’nin askeri yetkililerle yaptığı görüşmede, F-16’ların Erbil’e karşı kullanılmasını planladığını öne sürmüştü.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.