İletişim araçlarını kullanım yaşı düştü

İletişim araçlarını kullanım yaşı düştü
Yeni Haber - A. Akif Solak

Televizyon, internet, akıllı telefon gibi iletişim araçlarını kullanım yaş ortalaması oldukça düşük seviyelere geldi. Kullanımların küçük yaşlarda bağımlılık derecesine geldiğine ve bu durumun çocuk gelişimini olumsuz etkilediği belirten uzmanlar, çocukların bu nedenle ilerde iletişim sorunu yaşadıklarına dikkat çekti. 

 

Dünyada ve Türkiye’de yaygınlaşan akıllı telefonlar ve internet kullanım yaşı oldukça düşük seviyelere geldi. TÜİK’in geçtiğimiz haftalarda yayınladığı istatistiklere göre 2013 yılında çocuklarda (6-15 yaş grubu) cep telefonu kullanımına ortalama başlama yaşı 10 olarak açıklandı. Bilgisayar kullanmaya ortalama başlama yaşı 8 iken İnternet kullanmaya başlama yaşı 9 olarak belirlendi. Çocuklarda (6-15 yaş grubu) 2013 yılında kendi kullanımına ait bilgisayara sahip olanların oranı yüzde 24,4, cep telefonuna sahip olanların oranı yüzde 13,1 ve oyun konsoluna sahip olanların oranı yüzde 2,9 oldu. TÜİK’in ortaya koyduğu bu istatistik ise çocukların gelişimi açısından çok iç açıcı değil. Uzmanlara göre erken yaşlarda kullanılan ve bağımlılık derecesine gelen televizyon, internet, akıllı telefon gibi teknolojik unsurlar, çocuklarda IQ geriliğine neden olarak zihinsel olumsuzluklar doğuruyor.

1-040.jpg

YANLIŞ UYGULAMA TELEVİZYON İLE BAŞLIYOR

Konuyla ilgili açıklama yapan Uzman Psikolojik Danışman Gözde Aydın, Türkiye’deki medya okur yazarlığı konusundaki yanlış kullanımına dikkat çekti. Medya kullanımıyla ilgili yanlışın televizyon ile başladığını belirten Aydın, çocukların erken yaşlarda televizyon bağımlısı olduklarını, bu durumun gelişimi olumsuz etkilediğini söyledi.

‘ASOSYALLİĞE NEDEN OLUYOR’

Çocukların erken yaşlarda televizyon, internet ve telefon gibi teknolojik aletlerle uğraşmasının yanlış olduğunu belirten Aydın, “Bu kullanımlar aileler tarafından, imkanları ölçüsünde çocuğuma istediğini vereyim düşüncesiyle, çocuklarını mutlu etmek için yapılıyor. Ancak bu yanlış bir uygulama. Çocuk yaşlarda televizyon, internet ve telefon gibi teknolojik ürünlerin kullanımı çocuklarda asosyalliğe neden oluyor. Bunları bağımlılık derecesiyle kullanan çocuklar büyüyünce iletişim sorunu yaşıyor. Çocuk yaşlarda sınır koyulamayınca, ergenlik döneminde bu konuda hiçbir sınır koyulamıyor. Bu da zihinsel olarak olumsuzluklara neden oluyor. IQ geriliğine bile neden oluyor. Bu teknolojik araçlarla yetişen çocuklar, ilerde sorumluluğunu yerine getiremiyor.” diye konuştu.

‘ÇOCUKLARIN BAĞIMLI OLUP OLMADIKLARI KONTROL EDİLMELİ’

Uzman Psikolojik Danışman Gözde Aydın, konuyla ilgili ailelere önerilerde de bulundu. Ailelerin çocuklarının telefon, internet ve televizyon gibi teknolojik unsurlar konusunda bağımlı olup olmadığını kontrol etmeleri gerektiğini belirten Aydın, bağımlılığın olduğunu görmeleri halinde uzmanlardan yardım almaları gerektiğini söyledi. Ayrıca Aydın, kullanımın bağımlılık düzeyinde olmayıp, fazla kullanım halinde olduğu takdirde ailelerin çocuklarıyla konuşarak bu kullanımı belirli saatlerle sınırlandırmaları gerektiğini söyledi. Bu noktada bu sorunu ailelerin çocuklarıyla konuşarak halletmesi gerektiğine dikkat çeken Aydın, aile olarak alınan kararlarla çocuklara örnek olunması gerektiğini savundu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.