İleri teknoloji üreten sanayine ihtiyacımız var

İleri teknoloji üreten sanayine ihtiyacımız var
Konya Sanayi Odası Şubat ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Ahmet Şekeroğlu başkanlığında gerçekleştirildi.
İleri teknoloji üreten  bir sanayine ihtiyacımız var
Konya Sanayi Odası Şubat ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Ahmet Şekeroğlu başkanlığında gerçekleştirildi. KSO Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ve meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen meclis toplantısında, Başkan Büyükhelvacıgil, “Konya ve Türkiye Ekonomisi’ sunumu yaparak, Türk sanayisinin son 10 yılda aldığı yolu ve yapılması gerekenleri değerlendirdi.

Büyükhelvacıgil, Türkiye’nin 1980 yılında tarım ürünleri ağırlıklı ihracat yaparken, bugün toplam ihracatının yüzde 83’ünü sanayi mamullerinin oluşturduğunu ifade ederek, sanayide ve ihracatta yaşanan dönüşüme dikkat çekti. 1980’de 3 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Türkiye’nin, 2011 yılında 134.5 milyar dolar ihracat yaparak ihracatını son 21 yılda 45 kat artırdığını bildiren Büyükhelvacıgil, Türkiye’de 1980-2011 yılları arasında şirket sayısının da yaklaşık 15 kat artarak 90 binden 1 milyon 317 bine yükseldiğini belirtti.
 
Sunumunda Türkiye’de üretim ve ihracat anlamında son 20 yılda tarım ürünlerinden sanayiye doğru bir geçiş olduğunun altını çizen Büyükhelvacıgil, Konya’nın ve Türkiye’nin önemli bir üretim gücü olduğunu, ancak şimdi bu gücün yeni bir dönüşüme ihtiyacı olduğunu kaydederek “Üreten sanayinin yanı sıra, Ar-Ge yapan, İleri teknoloji üreten ve ihraç eden yeni bir sanayi hamlesine ihtiyacımız var” dedi. Küresel ticaretteki büyük resmin Türkiye için önemli fırsatlar içerdiğini söyleyen Büyükhelvacıgil, “Karamsar olmaya gerek yok. 2023’te dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeye odaklanalım. 2011 yılının ilk üç çeyreğinde yüzde 9.6 ile dünyanın en hızlı büyüyen ülkesiyiz. Avrupa, Asya, Ortadoğu ve Orta Asya’nın en dinamik ülkesiyiz” diye konuştu. 
 
 AB’nin hem Konya hem de Türkiye için önemli bir pazar olduğunu anlatan Büyükhelvacıgil,” 2011’de Türkiye toplam ihracatının yüzde 46.2’sini AB’ye yaparken, Konya da ihracatının yüzde 39.39’unu AB’ye gerçekleştirmiştir. Bu veriler AB’nin hali hazırda bizler için iyi bir pazar olduğunu göstermektedir. Rakamlar aynı zamanda Avrupa’daki krizin derinleşmesinin bizim ihracatımızı da olumsuz etkiyeceğini ifade etmektedir. Bunun için yeni pazarlara açılmalıyız. Bugün Türkiye, pazar çeşitlemesinde iyi bir performans gösterse de, dünyanın en büyük 50 ithalatçı ülkesinin 26’sında neredeyse hiç yokuz. Örneğin, 1 trilyon doların üzerinde ithalat yapan Çin’in ithalatından Türkiye olarak aldığımız pay sadece yüzde 0,14. Yine 2 trilyon dolar civarında ithalat yapan ABD’nin ithalatından aldığımız pay yüzde 0.19. Bu oranları yükseltmeliyiz” şeklinde konuştu.
....

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.