İHH yetimlerin yanında
2018 yılında Türkiye ile birlikte toplamda 37 ülkede yetimler hakkında faaliyetler gerçekleştirdiklerini söyleyen İHH Konya Şube Başkanı Op. Dr. Hasan Hüseyin Uysal, “Biz 26 yıllık bir teşkilatız. İHH, İslam dünyasında ve diğer bölgelerde çalışma yürüten en geniş kapsamlı teşkilattır. Faaliyetlerimizi birbirine entegre ediyor ve bu bakımdan hiçbir açık bırakmıyoruz. Dünyada 400 milyon yetim olduğunu biliyoruz, ne yazık ki bu yetimlerden en az 200 milyonu çok kötü şartlarda ölümle yüz yüze. Batının son 200 yılda teknolojik üstünlüğüyle savaşları bizim topraklarımıza yıkmasından dolayı yetimlik de daha çok bizim topraklarımızda görülüyor. İlk olarak Bosna Savaşı’nda bizim yetim çocuklarımızın Sırplar tarafından kaçırılıp kötüye kullanılması ve öldürülmesinin önüne geçmek için 26 yıl önce faaliyetlerimize başladık. Bugün aylık 90 bin yetimin yardımına koşar hale geldik” diye konuştu.
“1 MİLYON ÇOCUĞA ULAŞIYORUZ”
Her yılın Mart-Nisan-Mayıs aylarında gündem oluşturmak adına Yetim Dayanışma Günleri’ni kutladıklarını söyleyen Uysal, “Yetim Dayanışma Günleri, her yıl düzenli olarak yaptığımız, gündem oluşturmak amacıyla 3 ay boyunca kutladığımız günlerdir. Bu üç ayda ve Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı’nda da değişik ülkelerde yetimleri dönemsel olarak ziyaret ediyoruz. Bu ziyaretlerde hem onların durumlarını yerinde görüyoruz hem de bazı eksiklerini giderme noktasında üzerimize düşeni yapıyoruz. Bu şekilde dönemsel olarak ziyaret edip hediye ya da ihtiyaç dağıttığımız çocuk sayısı ise yılda 1 milyon civarındadır. Tabi biz bu yetim dayanışma günlerinde ülke dışından yetim çocukları Türkiye’ye getirerek onların arasında da bir bilinç oluşmasını sağlıyoruz. Yani Bosnalı bir çocuğun Nijeryalı siyahi bir çocukla kardeşliğini hissetmesini sağlayarak, yeniden adil bir dünya kurmak adına önemli bir adım atıyoruz. Biz, bu çocukların sağlam ve bilinçli bir şekilde yetişmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Bu çalışmalarımız, sadece aylık belli bir miktar harçlığı çocuğa ulaştırmak şeklinde olmuyor. Bu kardeşlerimizin sağlıklı bir şekilde eğitilmesi, günlük hayata uyum sağlaması, paylaşmayı ve iletişimi öğrenmesi noktasında da sürekli takipçisi oluyoruz. Yetimlerin temel ihtiyaçlarını karşılayacak projeler hayata geçiriyor ve ailelerine yönelik eğitim, sağlık, sosyal yardım ile kültürel etkinlik projelerini gerçekleştiriyoruz. Yetim çocuklarla gezi, eğlence programları gerçekleştirerek onları hayata bağlıyoruz. Kalkındırma projeleri ile yetim ailelerinin kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlıyor, partner kurumlar aracılığıyla yürütülen yetim çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Yine yetimlerimiz ve bağışçılarımız arasındaki ilişkiyi güçlendiriyoruz. Yetimhanelerin bulunduğu bölgelere giden ekiplerimiz, psikolog ve pedagoglar denetiminde çocukların psikolojik durumlarını yerinde gözlemliyor, varsa engelli çocukları tespit ederek bu çocuklara yönelik çalışmalar yürütüyor.
“20 ADET KÜLTÜR MERKEZİ VE 40 ADET OKULLA HİZMET VERİYORUZ”
Dünyanın değişik yerlerinde 20 tane kültür merkezi açtıklarını aktaran Uysal, “Dünyanın değişik bölgelerinde özellikle yetim kardeşlerimize hizmet veren 40 tane okulumuz ve 20 tane kültür merkezimiz var. Yine dünyanın çok değişik bölgelerinde 170 tane cami ve mescidimiz var. 90 bin yetim çocuğun 4 binden fazlasıyla aylık olarak Konya İHH ilgileniyor. 400 dolayında yetim kardeşimiz de Konya’nın çevre ilçeleri tarafından bakılıyor. Suriye içlerinde vakfımız bir Şam Üniversitesi oluşturdu, orada Şam Üniversitesi aracılığıyla birçok okulu koordine ediyoruz. Konya İHH olarak bu eğitim çalışmalarına da düzenli olarak bağışları ulaştırmaya çalışıyoruz. Aşağı yukarı 5-10 güne bir yardım tırlarımızı bölgelere gönderiyoruz. Aldığımız bir yetimi işe yerleştirene kadar ilgileniyoruz. Yani 15 yaşına geldi yetimlik bitti demiyoruz. Zaten o toplumlarda üniversite okuyan bir kardeşimiz genelde kolay iş bulabiliyor. Okumak isteyenlerin de üniversite eğitimi bitene kadar bakımını üstleniyoruz.
İHH’nın şuanda dünyanın değişik yerlerinde faaliyet gösteren 32 tane yetimhanesi var. Yıl sonuna varmadan bu sayı inşallah 40’a çıkacak. Bu yetimhanelerden birisi de bizim Konya İHH’nın yaptırdığı, Filipinler işgali altındaki Moro bölgesinde olacak. Konya İHH’nın yaptırmış olduğu Konya Akıncılar Yetimhanesi inşallah Nisan sonu Mayıs ayının başında açılacaktır” dedi.
“MORO’DA ARABULUCULUK YAPIYORUZ”
İHH’nın Moro bölgesinde çok önemli bir görev aldığını vurgulayan Op. Dr. Hasan Hüseyin Uysal, “Morolu Müslümanlar uzun yıllar Filipin hükümetiyle savaş yaptılar. Biz orada belli bir noktadan sonra Müslümanların sıkıntılarının bitmesi ve durumlarının iyileşmesi adına çok önemli bir adım attık. İç savaş nedeniyle de yorgun düşen zalim Filipinler Hükümeti ve Moro Müslümanları arasında arabuluculuk görevini üstlendik. Garantör olan 3 ülkenin dışında bu önemli anlaşmada taraf olan tek sivil toplum kuruluşu İHH’dır. Biz orada Müslümanların hakkını gözetiyoruz. Elhamdülillah orada bir özerklik anlaşması imzaladık. Biz bu şekilde çalışmalarımızı değişik bölgelerde yine uygulamaya çalışıyoruz. Suriye’de zalim Esed’in elinden 2 bini aşkın mazlumun kurtarılmasını sağladık. Biz yine Pakistan bölgesindeki bir takım örgütlerin esir aldığı Çek Cumhuriyeti vatandaşlarının da kurtarılmasını sağladık. Yardım hususunu bütün şubelerimizle yapıyoruz. Sadece maddi yardım değil, bir rehinenin kurtarılması, bir su kuyusunun açılması, bir okulun yapılıp, onarılması ve bunun gibi bir çok hizmette bulunuyoruz. Yine su kuyularımız ömür boyu hizmet veriyor. Sadece su kuyusu açmakla yetinmiyor, o su kuyularının ömür boyu diri kalması için fiziki-teknik olarak da hizmetini sağlıyoruz. Geçen yıl Afrika bölgesinde 100 bin katarakt ameliyatı tamamladık. Bu yıl da nasipse ikinci 100 bin katarakt ameliyatı için çalışmaları başlattık. Geçen yılki ameliyatları Afrika’da yapmıştık. Bu yıl Asya bölgesinde katarakt ameliyatları yapacağız” diye konuştu.
Doğu Guta bölgesinde 49 otobüs mülteciye ilk müdahaleyi yaptıklarını söyleyen Uysal, “Bölgeden tahliye edilen insanları Halep kırsalında tehlikeli bölgede karşılayıp 49 otobüs insanın yemek ve su ihtiyaçlarını giderdik. Daha sonra da güvenli bir şekilde oradan ayrılmaları için elimizden geleni yaptık. Doğu Guta’da diğer bölgelerden tahliye edilmesi beklenen yaklaşık 35 bin kişinin daha yanında olacağız. Yetimlere ve mazlumlara ulaşacağımız noktada bazı devletlerin engellemeleriyle karşılaşsak da biz sivil toplum kuruluşu olarak çözüm üretiyoruz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.