Hürrem'in gerçek aşkı
TÜRKİYE'NİN EN ESKİ HASTANESİ
Hürrem Sultan, İstanbul'da kendi adıyla anılan Haseki semtindeki hastaneyi Mimar Sinan'a inşa ettirdi. 1538-1550 yılları arasında inşaatı tamamlanan külliye cami, medrese, sıbyan mektebi, imaret, darüşşifa ve çeşme yapılarından oluşuyor. Günümüzde T.C. Sağlık Bakanlığı Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak tanınan bu hastane Türkiye'de kesintisiz hizmet vermekte olan en eski hastane olma özelliğini taşıyor.
Hürrem Sultan vakfiyelerini yaptırırken onlara ait ince detayları da vakıf kanunu olarak bırakmayı ihmal etmedi. Hasta kadınların tedavi edilmeleri için yaptırdığı hastaneye de özel nizam şartı koydu.
MEKKE VE MEDİNE'YE İMARET
Hürrem Sultan ayrıca Ayasofya Camii civarında yardıma muhtaç ve fakirlerin karnını doyurmak için bir mutfak yaptırdı. Edirne'ye su getirten Sultan, şehrin her yerine çeşmeler inşa ettirdi. Kastamonu Uzunköprü'de de, Haseki Sultan adını taşıyan bir kervansaray ve cami inşa ettirdi. Mekke ve Medine-i Münevvere'de birer imaret yaptıran Hürrem Sultan, ölmeden bir yıl önce de Peygamber Efendimiz'in (SAV) hadis-i şerifine nail olabilmek için Kudüs'te de 'Haseki Sultan İmareti' inşa ettirdi. Kanuni'nin kendisine duyduğu dillere destan aşkıyla bilinen Hürrem Sultan, arkasında sayısız vakıf eseri bırakırken, Osmanlı padişahıyla nikahla evlenmiş ilk cariye olarak da tarihe geçti. Sultan'ın kabri Süleymaniye Camii haziresindeki Hürrem Sultan Türbesi'nde yeralıyor
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.