HSYK'ya salt çoğunluk ayarı
Hükümet, raporlu üyeler nedeniyle toplanamayan HSYK'daki tıkanıklığı salt çoğunluk uygulaması ile aşacak. Önümüzdeki haftaya kadar Meclis'ten çıkarılması planlanan HSYK ile ilgili kanun teklifinde bazı değişiklikler yapılacak. Teklifte değiştirilmesi netleşen konulardan biri toplantı yeter sayısı ile ilgili. Buna göre HSYK Genel Kurulu nitelikli çoğunluk yerine salt çoğunlukla toplanacak.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) teklifinde yapılacak değişiklikler dün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başkanlığında AK Parti'nin hukukçu kurmaylarının yaptığı toplantıda ele alındı.
8 KİŞİ AYNI ANDA HASTA
HSYK geçen hafta çarşamba ve bu hafta pazartesi günü Bozdağ başkanlığında yapacağı iki toplantıyı 8 üyenin raporlu veya tatilde olması nedeniyle toplantı yeter sayısı bulamadığı için yapamadı. Başkanvekili Ahmet Hamsici, üyeler Nesibe Özer, Ahmet Berberoğlu, Hüseyin Sertel, Bülent Çiçekli, Resul Yıldırım, Teoman Gökçe ve Ahmet Kaya, Genel Kurul'a izinli veya raporlu oldukları için katılmadı. Kritik kararların alınacağı toplantı öncesinde HSYK'nın 8 üyesinin de aynı anda raporlu olması, toplantının organize bir çabayla engellendiğini ortaya koydu.
Üyelerin aynı anda raporlu olmasıyla ilgili Başbakan Erdoğan da 'Aynı günde bakıyorsunuz hepsi hastalanıveriyorlar. Şu anda HSYK'da Genel Kurul toplanamıyor. Çarşamba toplanamadı, başkan olarak Bakan Bey davet etti, yine toplanamadılar. Aynı anda hasta olmuşlar. Kimisi izin, kimisi rapor almak suretiyle adım atıyorlar. Bunlar devleti çalıştırmamanın adımlarıdır' değerlendirmesi yapmıştı.
TOPLANMAK İÇİN 12 FORMÜLÜ
Bu durumun yaşanmaması önlem alındı. 22 üyesi bulunan HSYK mevcut haliyle 15 üye ile toplanabilirken, Meclis'teki kanun teklifinde bu sayı 17'ye çıkarılıyordu. Yapılacak değişiklikle üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 12 kişinin katılması toplantının yapılması için yeterli olacak.
TEKLİF REVİZE EDİLECEK
Hükümet, yarısı Meclis Genel Kurulu'nda görüşülerek kabul edilen HSYK ile ilgili kanun teklifinin muhalefetin eleştirdiği maddelerinin yeraldığı ikinci bölümünün görüşmelerini durdurmuş bu konuda anayasa uzlaşmasına öncelik tanıyacağını açıklamıştı. Ancak HSYK'da yaşanan son tıkanıklığın ardından teklifin kalan maddelerinin de revize edilerek çıkarılması kararlaştırıldı. Bozdağ, kalan maddelerin bir kısmının tekliften çıkarılacağını, bir kısmının değiştirileceğini böylece HSYK düzenlemesinin tamamlanacağını açıkladı. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da HSYK'nın bugün Meclis Genel Kurulu'nda görüşüleceğini dile getirdi.
Onayı beklemeden AYM'ye koşacak
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) teklifi yasalaştığında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayını beklemeksizin kanun numarası alınır alınmaz Anayasa Mahkemesi'ne dava açacaklarını söyledi.
Hamzaçebi, bu durumun benzeri olan ve yapılabilir bir uygulama olduğunu söyledi. Hükümetin bu yasa ile yetki gasbında bulunacağını, böyle bir yasanın da Anayasa'ya göre yok hükmünde olduğunu iddia eden Hamzaçebi, yüksek mahkemeye yapacakları başvuru ile bu yokluğun tesbitini isteyeceklerini belirterek, 'O bekleyen teklif anayasaya aykırıdır, yoklukla maluldür. Teklif TBMM'de kabul edilir edilmez, yayımını beklemeden, yokluğun tespiti, yürütmenin durdurulması ve iptali için CHP dava dilekçesine Anayasa Mahkemesi'ne götürüp teslim edecektir. Sayın Başbakan'a, hükümete ben, o yarım kalmış yasayı çıkarmalarını tavsiye etmiyorum' dedi. Hamzaçebi, Gül'ün onayını beklemeden başvurmalarının sebebinin sorulması üzerine de 'Amacımız, hükümet o yasal düzenleme girdikten sonra süratle atamalara girişecek. O atamalardan sonra yasanın iptal edilmesi halinde, atamaların iptali diye bir durum söz konusu değil. Elbette amacımız, hükümetin HSYK'da yapacağı tasarrufu engellemektir' değerlendirmesinde bulundu.
Atamaları stratejik akıl tayin ediyor
HSYK Genel Kurulu'nun toplanmasına ilişkin tıkanıklık sürerken, HSYK'nın aralarında Zekeriya Öz'ün de bulunduğu 166 hakim ve savcıyla ilgili son atama kararnamesi dikkat çekti. Yeni Şafak yazarı Salih Tuna, son atamalarda dikkatler Zekeriya Öz'ün üstüne çekilerek, başka stratejik atamalar yapıldığını dile getirdi. Tuna, 'HSYK'nın zaman kazandığını düşünüyorum. Çok ciddi bir stratejik akıl var orda. Çok net o aklı görebiliyorsunuz. O kadar ustalıkla atamalar yapmış ki. Şimdiki atamalar da çok ilginç' dedi. AK Parti'ye kapatma davası açan ekipte bulunan Savcı Zafer Eriş'in Ankara Başsavcıvekilliğine atandığını hatırlatan Tuna, 'Şu andaki koşullar 17 Aralık öncesinden daha zor koşullardır. Şu andaki atamalar baştan sona sorunlu atamalardır. Artık siyasi irade bir stratejik akıl ile başbaşa olduğunu görmek durumundadır. Her şey milim milim hesap edilerek son derece stratejik bir akılla tayin edilmektedir' değerlendirmesi yaptı.
Kaynak: Yeni Şafak
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.