Hidrokon Dünya'nın dört bir köşesinde
Hidrokon Genel Müdürü Memiş Kütükçü, vinç sektöründeki ekonomik sıkıntıları, ve sektörde meydana gelen gelişmeleri tüm yönleriyle Haberkonya’ya anlattı.
Alınan mallar belli bir standardın üstündeyse insanları teşvik etmenin zor olduğunu ve müşteri memnuniyeti diye bir kavramın ortaya çıktığını ifade eden Hidrokon Genel Müdürü Memiş Kütükçü, bunun sonucunda müşteri memnuniyetinin kurum memnuniyetine dönüştüğünü dile getirdi.
İRAN VE AZERBAYCAN İLE İLİŞKİLERİMİZ İLERİ DÜZEYDE
Son yıllarda Türkiye’de yaşanılan dönüşümün marka bilinilirliğini olumlu yönde etkilediğini, yakın coğrafyada, özellikle sınır komşularında sempati ile karşı karşıya olduklarını, markaya çok ciddi bir ilginin oluştuğunu aktaran Hidrokon Genel Müdürü Memiş Kütükçü, komşu ülkelerin büyük çoğunda ticari tekeli yaydıklarını, Suriye ile başlayan ihracat bağlantılarının devamında İran, Azerbaycan, Rusya, Romanya, Polonya, Mısır, Suudi Arabistan ile ilişkilerin gelişerek markamızı tanıtmayı başardıklarını dile getirdi.
HEDEFİMİZDE BREZİLYA, ARJANTİN ÇİN VE HİNDİSTAN VAR
Şimdi ise gelişmekte olan ekonomi devlerini hedef aldıklarını vurgulayan Kütükçü, ilk ilişkilerinin Güney Afrika ile başarıya ulaştığını hedeflerinde Brezilya, Arjantin’in olduğunu Yatırım malı üreterek, yatırım malının en çok gelişmekte olan ülkelerde ilgi gördüğünü ve bir yatırımcının olmazsa olmazlarından bir tanesinin de marka olduğu, bunun için Hidrokom’u daha geniş coğrafyaya tanıtmak açısından Uzakdoğu ülkelerinden Hindistan ve Çin’i hedef aldıklarını ve bu konuyla ilgili çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.
İki önemli AR-GE projelerinin olduğunu ifade eden Hidrokon Genel Müdürü Memiş Kütükçü;’’İlk olarak şu ana kadar Türkiye’de yapılmamış olan komple yürüyüş aracıyla birlikte teleskopik mobil vinç projesini başlattık. Uluslar arası standartlara uygun 100 tonluk aracıyla birlikte bir vinç projesi. Şu anda çalışılan ürünün 2012’de ilk portatifi tamamlanacak olan makine ile birlikte Hidrokon yeni ürün sekmen tine girmiş olacak. İkinci projemiz de insan kaldırma platformları. Bu konuda 16 metre ile 45 metre aralığında ilk üretime başladık. Daha önce hiç üretilmeyen en üst lig olan 70 metre yüksekliğinde insan kaldırma platformu yapmaya karar verdik. 70 metre platformları Dünyada yaygınlaşmakta olan rüzgâr enerjisi grubundaki rüzgar tribünlerinin bakım ve onarımında kullanılan, personel çıkarabilecek olan insan kaldırma platformları. 70 metrelik insan kaldırma platformlarının maksimum taşıyabileceği ağırlık 500 kg. Daha küçük ölçeklilerde 350 kg. daha küçük ölçeklilerde ise 250 kg. taşıma kapasitesi var. Bunların haricinde binaların dış cephe temizliğinden tutun her türlü endüstriyel tesislerde 33 metreden yükseğe insan kaldırılmasına ihtiyaç varsa bu tür cihazların kullanılması kanuni zorunluluktur. Ülkemizde bu kanuni zorunluluk algılaması hem kullanıcılar açısından hem işletmeci açısından yeni algılanır hale geldi. Ülkemizde vinç ürününün denetimleri de ciddi olarak yapılmamaktadır’’ dedi.
ELLE TUĞLA İNDİREN İNSAN ARTIK GÖRMEYECEĞİZ
Türkiye’de Hidrokon’un yıllık üretiminin yaklaşık Türkiye pazarının 4’de biri civarında olduğuna dikkat çeken Kütükçü, eğer bir araç bir yük taşıyacaksa artık bu taşama işinin insan marifeti ile değil makine ile yapılması gerektiğini vurguladı. Türkiye’de tuğla, briket, beton parkelerin artık el ve insan marifeti ile yüklemeye konulmayacağını, makinelerin kaldırılması gerektiğini, böylelikle sektördeki gelişmişliğin de ortaya konulacağının altını çizdi.
KDV FİYATI 3 AY GECİKMELİ OLARAK UYGULANDI
Vinç sektörünün 3 temel sorunu olduğunu dile getiren Hidrokon Genel Müdürü Memiş Kütükçü;’’ Yatırımcılar yüksek maliyetli makinelere bel bağlamak istemediklerinden kendi hizmet üretimleriyle karşılamak isterler. Dolayısıyla bütün Dünyada bu tür makineler genelde finansal kiralama yöntemiyle alınır, satılır. Biz de 31 Aralık 2007’ye kadar bu sektörde finansal kiralama yöntemi en yaygın satın alma yöntemi idi. Ne zaman ki Bakan Kemal Unakıtan KDV’leri aslına çıkararak, ertesi gün yayınlandığında zarara uğramaya başladık. Ülkemizde krizi en yoğun yaşayan sektörlerden birisi de vinç sektörüdür. Nedeni yatırım malı üretiliyor olması. Türkiye çok güçlü krizden geçti. Krize karşı Hükümet krizi önleyici tedbirler aldı. Bu tedbirler çerçevesinde bazı makinelerin KDV’leri %8 oranında geçici bir dönem için düşürüldü. İlk bu karar alındığında vinçler bu kararın dışında tutuldu. 3 ay gecikmeli olarak bizim ürünlerimizde uygulamaya alındı. Burada çifte standart var. Bizim itirazımız onlara uygulanan bu teşvikin aynı oranda neden bize uygulanmadığı. Bu uygulama tüm yatırım üreticilerine uygulanmalı. Bunların yatırımında KDV teşviki alıcı açısından çok ciddi bir avantaj oluşturuyor. Maliye’nin bu konuda gayri resmi olarak sektör büyüklüğümüzün bu denli teşvik uygulamasına yeterli olmadığı görüşünde idi. Biz o mantığı şiddetle reddediyoruz. Sektörler teşvik edilirse büyür. Hidrokon olarak yaptığımız yatırımların teşvik edilmesini talep ediyoruz’’ dedi.
VİNÇ SEKTÖRÜNÜ DENETLEYEN MEKANİZMA YOK
Önemli sorunlardan birisinin de Türkiye’de sanayici, üretici ve girişimcilerin sektörlere çok hızlı giriş, çıkış yaptığını, bu konu sanayi toplumu üzerinde engel yarattığını, sektörden bilinçsizce, kontrolsüzce yapılan giriş ve çıkışları denetleyen bir mekanizmanın olmadığını kaydederken, vinç sektöründe iki çırak ve bir ustanın ‘ben de vinç yapıyorum’ dediği zaman bu konuda de firmanın yeterliliğini, firmanın teknik kapasitesini, kabiliyetini, yüksek risk içeren bir ürün olup olmadığına karar verecek yetkili bir merciinin olmadığından yakındı.
Bir ara ‘vinç üretiyorum’ diyen 40’ın üzerinde firma varlığından bahseden Kütükçü, bu firmaların sadece sektöre değil Konya’ya da zarar verdiğini ifade ederken, firmanın zarar edince vinçlerin merdiven altı vinçlere dönüştüğünü ve Konya’ya en kötü zararı verdiklerini dile getirdi.
Hidrokon vinç olarak en önemli sorunlarından birisi de 2004 yılında Türkiye’nin AB’ye uygun üretim için bir milat başlattığını ama aradan tam 7 yıl geçmesine rağmen daha vinç sektöründe piyasa denetim gözetimi uygulamasının başlamadığını ifade eden Hidrokon Genel Müdürü Memiş Kütükçü;’’Halbuki Sanayi Bakanlığı’nın Sanayi İl Müdürlükleri vasıtasıyla bu tür sektörlerde piyasa denetim ve gözetim yapma sorumluluğu var. Çok ciddi bir mecrubiyet. Bakanlık sanayicilerimizin esnek geçiş yapması, yumuşak geçiş yapması büyük oranda mağduriyetlerin oluşmaması adına bu denetimleri sürekli erteledi. Ancak bu sektöre denetimleri ertelemek çok büyük zarar vermiştir. Asansör piyasasında bu denetim ciddi bir şekilde uygulandı. Çünkü onun da işlevi insan kaldırmak. Biz de çok ciddi tonajda yükler kaldırıyoruz. Biz de insan kaldırma platformları ile insan kaldırıyoruz. 40 metrelere insan kaldırıyoruz. Vinç sektöründeki en önemli sıkıntılardan bir tanesi de Türkiye’de trafik kanunu en son 13.10.1983’de çıkarıldı. Türkiye’de vinç sektörünün başlangıç tarihi yaklaşık 20 yıldır. Dolayısıyla trafik de dolaşan bu makinelerin ölçütleri ve nasıl dolaşması gerektiğine dair bir boşluk yok. Bu konuda Sanayi Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı bu konu ilgili çalışmalar yürütmelidir. Çünkü bunların içinde bir grup var ki, kamyonlara monte ediliyor, kendi üstünde yük de taşıyor buna özel amaçlı vinçli kamyon deniyor. Ancak bu tür vinçlerin biraz daha kapasitelerini geçtiğiniz zaman bu büyüklüğe çıkan vinçler daha profesyonel hale geliyor. Bunlar kamyonlara monte edildiği zaman kamyonlar bunların sadece kendisini taşıyabiliyor. Bunun dışında başka bir fonksiyonu yok’’ dedi.
AĞIRLIĞIN 32 TONU GEÇERSE TRAFİKTE KARAYOLLARINDAN İZİN ALINACAK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.