Herkes işini yapmalıdır!

Herkes işini yapmalıdır!
Konya Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Cengiz, Kurban kesiminden sonra etlerini kıyma yaptırmak isteyenler kesinlikle güvendikleri kasaplara gitsinler.
Kurban Bayramına sayılı günler kala vatandaşlar hazırlıklarını yaparken, kasaplarda hazırlıklarına başladı. Konya Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Cengiz, ‘‘Bizim kasap esnafımız bu konuda bilgili ve tecrübeli arkadaşlardan oluşuyor. Konya Kasaplar Odası olarak Karatay Halk Eğitim Merkezi ile ortaklaşa bir eğitim düzenliyoruz. 1 Ekim’den itibaren başlayacak eğitim 5 gün sürecek. Derste pratik ve sözlü anlatımla eğitim verilecek. Bu eğitimler sonucunda bir sertifika verilecek. Sucuk dolumuyla ilgili, et çekimiyle ilgili ve vatandaşın etlerinin parçalanması ve ayrılmasıyla kuşbaşı haline getirilmesi konusunda hazırlıklar tamamlandı. Bütün kasaplarımız kurbanda hizmet vereceklerdir. Konya’da Kasap dükkânı olarak 220, marketlerle birlikte toplam 400 civarında et satış merkezi bulunuyor’’ dedi.
‘HERKES İŞİNİ YAPMALIDIR’
Herkesin kendi işini yapması gerektiğine dikkat çeken Cengiz, ‘‘Sıkıntılarımızdan birisi kurban bayramında herkesin bir et çekme makinası alarak dükkânının önüne koymasıdır. Bakkalından tutunda hırdavatçısı bile kurban bayramında camlarına et çekilir diye yazıyor. Biz bu konuyu Belediyelerle ve Tarım Müdürlükleriyle görüşüyoruz. Gerekli bildirimlerimizi yapıyoruz fakat her sene yine bu et çekme manzarasıyla karşılaşıyoruz. Bu konuda vatandaşların duyarlı olması gerekiyor. Et çekme konusunda dikkat edilmezse birçok sorunla karşılaşılabilir. Adam cihazı bayramdan bayrama çıkararak et çekme işine giriyor. Bu cihazlar küflenmiş olabilir. Makinaların ayrıca soğutuculu olması çok önemli. Çünkü normal bir makinada bir vatandaşın eti çekildikten sonra diğer vatandaş gelene kadar makinanın ağzında bekleyen et kararıyor. Sonra diğer et çektiren kişinin etine karışıyor. Vatandaş bildiği ve güvendiği kasaplara gitsin. Eti dinlendirmeden kıyma yaptırmasın. Yoksa et gevilmiş bir et olarak kendilerine verilir. Et dinlendikten sonra güvendiği bir kasaba götürerek kıymaya çevirebilir’’ diye konuştu.
‘HER ELİNE BIÇAĞI ALAN KASABIM DEMESİN’
Kurbanda acele etmenin sağlıklı olmadığını ifade eden Cengiz, ‘‘Her eline bıçağı alan kasabım diyerek kurbanlık kesmeye gidiyor. Bu çok sağlıklı olmayabilir. Kesim ehil işidir. Ehil kişinin kurbanlık kesmesinde fayda vardır. Ayrıca insanlar ilk benim kurbanlığım kesilsin, işimi ilk ben bitiriyim düşüncesine kapılıyorlar. Bu kesim işini aceleye getirmemek gerekiyor. Acele olduğu zaman hüsran oluyor, biraz olgun ve ağır düşünmek gerekiyor, zamana yaymak gerekiyor’’ şeklinde konuştu.
KURBANLIK KİLO ET FİYATLARI 10-12 LİRA ARASINDA DEĞİŞİYOR
Kurbanlık küçükbaş ve büyükbaş kilo fiyatlarını da açıklayan Cengiz, ‘‘İthal hayvan konusunda ise kesinlikle getirtilmesine gerek yoktur. Şu an ihtiyaç yoktur. Fiyatların kurban önü hareketlenmesi vatandaşı biraz tedirgin etti ama fiyatlar cazip olarak görünüyor. Şu an kurbanlık fiyatları büyükbaş 10-12 TL arasında satılıyor, küçükbaşta da 10-12 lira arasında ilerliyor. Bu fiyatlardan vatandaşlar kilo bazında alırsa kandırılmamış olur hemde hesabını bilirler’’ diyerek sözlerine son verdi. SAMİ GEDİZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.