Her kurum kendi kültürünü geliştirmeli

Her kurum kendi kültürünü geliştirmeli
Konya Sanayi Odası (KSO) ve Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Konya Personel ve Sistem Belgelendirme Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği eğitim programları çerçevesinde Kurum Kültürü eğitimi verildi
KSO ile TSE Konya Personel ve Sistem Belgelendirme Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Kurum Kültürü’ eğitiminde konuşan TSE Uzmanı Ekonomist A.Gülhan Surmen, kültürün kazanılmasının önce ailede daha sonra ise iş hayatında ve toplumda, öğrenme ve uyumlaşma süreçlerinin yardımıyla gerçekleştiğini vurguladı. Surmen, kültürün bireyin kişiliği ile bütünleştiğini belirtti.
 
Konya Sanayi Odası (KSO) ve Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Konya Personel ve Sistem Belgelendirme Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği eğitim programları çerçevesinde ‘Kurum Kültürü” eğitimi verildi. Eğitime konuşmacı olarak katılan TSE Uzmanı Ekonomist A.Gülhan Surmen, kültürün kazanılmasının önce ailede daha sonra ise iş hayatında ve toplumda, öğrenme ve uyumlaşma süreçlerinin yardımıyla gerçekleştiğini vurguladı.
 
 Kültürleme sürecinin bireye hayatı boyunca kolay kolay değiştiremeyeceği bir kişilik yapısı (şahsiyet) kazandırdığına dikkat çeken Surmen, “Kültürleme okul öncesinde, ailede başlayıp okul dönemi sonunda hızını alır. Kültürleme, değişik aile, eğitim, okul, meslek, bölge (alt kültür) çevrelerinden belli yer ve zamanlarda bir araya gelen, birbirini etkileyen akran grupları arasındaki kültür etkileşimidir” diye konuştu.
 
Kurum kültürü değişim süreci hakkında katılımcılara ayrıntılı bilgi veren Surmen, “Kurum kültürünün değiştirilmesinde en zor aşama, mevcut kültürün dondurulmasıdır. Bu yüzden kurum kültürünün değişiminde, detaylı ve koordineli bir strateji izlenmelidir. Bu strateji ise, kültürel analiz, spesifik eylem ve önerilerden oluşmaktadır. Üçüncü evrede ise, yeni durum dondurularak sürekli hale getirilir. Bu aşamada artık istenilen yeni davranışlar, model davranış olarak bireyin kişiliği ile bütünleşmiştir” şeklinde konuştu.
 
 Değişimin başarılı olması için yeni değerleri kuruma iletmenin üst yönetimin sorumluluğunda olduğunu anlatan Surmen, bu iletişim sürecinin şu üç önemli öğeyi içermesi gerektiğini ifade etti: “Birincisi, firmanın ve rakiplerin durumu, geleceğe ilişkin görüşler ve firmanın geleceği ile ilgili herkese bilginin verilmesi, ikincisi firmanın ne olması ve bunun nasıl gerçekleştirilmesi gerektiğine ilişkin vizyon ve bu vizyonun gerçekleşmesinde ilerlemesi, üçüncüsü yönetimde önemli boyutlardaki yeni personel atamaları ile firmada bir reorganizasyonun başlayacağı duygusunu uyandırmasıdır.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.