'Halk tepki gösteriyor'

Halk tepki gösteriyor
Otobüslerde yapılan kota uygulaması Otobüsçüleri fiyat yönünden garantiye almış gibi görünse de hem vatandaşlar hem de otobüs firmaları bu durumdan pek memnun değil.
Otobüslerde yapılan kota uygulaması Otobüsçüleri fiyat yönünden garantiye almış gibi görünse de hem vatandaşlar hem de otobüs firmaları bu durumdan pek memnun değil. Konya Otobüs İşletmeleri Derneği Başkanı Özkan Özkaymak, ‘‘Hızlı Tren ile Otobüs arasında fiyat farkı oluşturmak istedik fakat Bakanlığın kotası buna engel oldu’’ dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın, karayoluyla yolcu taşımacılığı piyasasında haksız rekabetin önlenmesi amacıyla hazırladığı yeni taban ücret tarifesi belli oldu. Uygulamanın, vatandaşın bazı bölgelerde mağdur olmasına sebep olduğu, otobüs firmalarını da zor durumda bıraktığı iddia edildi.

‘OTOBÜSÇÜLER ZOR DURUMDA KALDI’
Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Konya Otobüs İşletmeleri Derneği Başkanı Özkan Özkaymak, Konya’da bulunan Hızlı Tren’in bu uygulamada dikkate alınmadığını belirterek, ‘‘Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğünün almış olduğu karar ve Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğ ile fiyatlar belirlendi. Burada en düşük Ankara güzergâhı için söylemek gerekirse 262 km’yi kapsadığı için taban fiyat 25 TL olarak belirlendi. Daha önceki yıllarda Konya-Ankara arası otobüs fiyatlarını 20 TL civarına çekiyorduk. Burada alınan kadar her ne kadar firmaların veya otobüsçülerin lehine olsa da vatandaşa mağduriyet yaşatıyor. Fiyat olarak bu sistem otobüs firmalarını korusa da Konya’da birde hızlı tren faktörü var. Hızlı Trende de fiyatlar 25 TL olarak satışa sunuluyor. Devletin farklı uygulamaları var. Biz bunları uygulayamıyoruz. Çünkü Bakanlık tarafından kabul edilen %30’a kadar uygulayacağımız bir indirim var. Fakat bu indirimin tamamını uyguladığımız zaman kotanın altına inmiş oluyoruz. Buna da bakanlık izin vermiyor. Bizim Hızlı Trenle bir rekabet şansımız yok. Hızlı trende gidiş-dönüş aldığınız zaman 20 TL’ye bile inebiliyor. Hızlı Tren 1 saat 55 dakikada Ankara’ya giderken Otobüsün 3 saat 40 dakikayı bulması, vatandaşın Hızlı Treni tercih etmesine neden oluyor. Yeni gelen taban fiyat tarifesi ile rekabet şansımızda kalmadı. Zaman yönünden de bir rekabet şansımız olamaz. Bu fiyatların otobüsçüyü düşünerek yapıldığı görünse de bizi içinden çıkılmaz bir hale soktu’’ dedi.

‘BAKANLIĞA YAZI YAZDIK’
Konu ile ilgili Bakanlığa gerekli yazıları yazdıklarını belirten Özkaymak, ‘‘Otobüsçüler Federasyonu ve Dernek olarak biz Ulaştırma Bakanlığına bu konu ile ilgili gerekli yazıları yazdık. Hızlı Tren’in fiyat uygulamasının otobüse oranla farklılaştırılması gerektiğini belirttik. Aradaki farklardan dolayı hızlı trenle otobüsü kıyaslamak mümkün değildir. Konya Otogar’da 350-400’e yakın araç bulunuyor. Otobüs sektöründe binlerce kişi ekmek yiyor. Bu konuyu Bakanlık bir an önce gündemine almalıdır’’ diye konuştu.

‘HALK TEPKİ GÖSTERİYOR’
Halkın Hızlı Tren’in avantajlarının daha fazla olduğunu ve otobüsten daha ucuz olduğunu söyleyerek tepki gösterdiğini dile getiren Özkaymak, ‘‘Halktan tepki alıyoruz. Otobüs 3 saat 40 dakikada gidiyor ve fiyatı 25 TL. Hızlı Tren 2 saatte gidiyor fiyatı 20 TL diyerek tepki gösteriyorlar. Bu değişiklikler yapılırken, konuyla ilgili dernek başkanlarından, sahadaki kişilerden görüşler alınırsa, neler yapılabilir, maliyetler nedir, ne olması gerekir şeklinde fikir alışverişinde bulunulsaydı çok anlamlı bir değişiklik olabilirdi. Bakanlık bunu yapmıyor. Tüketici fiyat endeksine göre gider kalemlerini hesaplıyor, önceki yılların oranına bakarak kota belirliyor. Sonuç olarak hızlı tren ile otobüs fiyatları arasında fark olmalıdır. Hızlı tren otobüsçülük sektörüne ciddi sekte vurdu’’ şeklinde görüşlerini belirtti.

‘KAMPANYALAR SUİSTİMAL EDİLİNCE İPTAL OLDU’
Bazı kampanyaların otobüs firmaları tarafından suiistimal edilmesi üzerine Bakanlığın bütün kampanyaları iptal ettiğini vurgulayan Özkaymak, ‘‘Bakanlık geçen seneye kadar yönetmelikte var olan talepler doğrultusunda yılda 1 sefer olmak kaydıyla maksimum 3 ay geçerli kampanyalara izin veriyordu. İstanbul gidiş 50 TL, dönüş 1 TL şeklinde gidiş-geliş biletini satmak şartıyla kampanyalar düzenleniyordu. Bu uygulamada sefere çıkaracağınız araçta 54 kişilik otobüste %10’u 5 koltuk 46 kişilik otobüste ise %10’u 4 koltuk bu fiyattan verebilme yetkiniz var onun dışına çıkamıyordunuz. Birçok ulusal veya bölgesel firma bu uygulamayı suiistimal etti. Bakanlığın şart koştuğu şekilde yapılmadı. 54 kişilik otobüste 5 koltuk o fiyattan verilmesi gerekirken 15-20 koltuk o tarifeden verildi. 46 kişilik otobüste kota 4 kişiyken 10-15 kişi bu uygulama ile otobüse bindi. Bu şekilde de haksız rekabet oluşmaya başladı. Birçok bölgeden bu konu ile ilgili şikâyet gelince Bakanlık bu uygulamaları iptal etti. Sonuçta Bakanlık bir imtiyaz sağlamış ve konunun suiistimal edildiğini görünce duruma tepki gösterdi’’ diyerek sözlerine son verdi.  SAMİ GEDİZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.