Hakimden skandal sansür kararı

Hakimden skandal sansür kararı

Hakim Ömer Faruk Özatay, Uşak'ın Sivaslı İlçesi Kaymakamı iken, dansözlü içkili bir parti ile Oltu'ya uğurlanan Sedat Yıldırım hakkındaki haberlere sansür getirdi. Kamuya açık alanda çekilmiş fotoğrafların yayınlanmasını 'özel hayatın gizliliğini ihlal' olarak değerlendirden Özatay'ın kararı internet gazeteciliğine darbe olarak değerlendiriliyor.

 

Erzurum'un Oltu ilçesine atanan Uşak'ın Sivaslı İlçesi Kaymakamı Sedat Yıldırım, düzenlenen veda gecesinde ıslatıldı, ardından havuza atıldı, dansöz eşliğinde âlem yapıldı. 9 Ağustos 2009'da Sivaslı'da Yıldırım için düzenlenen veda gecesine, Karahallı Kaymakamı Ümit Cavuldak, Sivaslı Belediye Başkanı Zafer Küçükgöl, İl Genel Meclisi Üyesi Mehmet Ezel, AK Parti eski Uşak Milletvekili Alim Tunç ve diğer davetliler katıldı. Kamuya açık alanda yaşananlar, ulusal ve yerel gazete, televizyon ve radyolarda haber oldu.

RAHATSIZ OLDU MAHKEMEYE KOŞTU

Kaymakam hakkında bakanlık idari soruşturma açtı, Etik Kurulu görüş bildirdi ve olayı 'etik' bulmadı.

Çıkan haberlerden rahatsız olan Kaymakam Sedat Yıldırım, halen internet ortamında yayınlanmakta olan haber ve fotoğrafların bu ortamdan kaldırılmasına karar verilmesi için mahkemeye başvurdu.

'HABERDE FOTOĞRAFA GEREK YOK'

Karaman 2. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Ömer Faruk Özatay, internet gazeteciliğinin sonunu getirecek bir karar imza attı. Özatay, dansözlü, içkili bir parti ile Oltu'ya uğurlanan Sedat Yıldırım hakkındaki haberlere sansür getirdi. Yargıtay'ın yüzlerce kararında aksi vurgulanmasına rağmen, kamuya açık alanda 'kaymakam' düzeyindeki bir kamu görevlisinin dansözle çekilmiş fotoğraflarını 'özel hayatın gizliliğini ihlal' olarak değerlendiren Hakim Özatay, haberin 'güncelliğini yitirdiğini' de ileri sürerek, olayı anlatan 43 internet haber portalındaki 78 haberin silinmesine karar verdi.

BU KARAR KABUL EDİLEMEZ

Hakim Özatay, Kaymakam Yıldırım'ın havuza atılırken, havuzda ve dansözle birlikte çekilen fotoğraflarının, 'Haberin doğru olarak aktarılması için mecburi olmayan, kişilerin vücut ve mahremiyetlerini teşhir eden fotoğraflar olduğuna' karar verdi. Yeni Şafak, yayın politikası gereği bu fotoğrafları zaten yayınlamadı. Sadece haberi vermekle yetindi. Ancak kamuya açık bir alanda yapılan bir faaliyetin fotoğraf ve görüntüleri için hakimin, genel bir hüküm olarak, 'haberin doğru olarak aktarılması için fotoğrafa gerek yoktur' şeklinde bir 'mahkeme kararı' vermesi 'kabul edilemez' bulundu.

'GÜNCELLİĞİ KALMAMIŞTIR, SİLİN'

İnternet gazeteciliğini yapılamaz hale getirecek kararında Hakim Özatay, şu ifadelere yer verdi: 'Her ne kadar haberlerin yayınlandığı tarihte 'güncellik' koşulu varsa da; söz konusu haberlerin 2009 ve 2010 yılına ait olduğu, dolayısıyla şu an güncelliğinin kalmadığı anlaşılmış….bir kişi hakkında ve o kişi aleyhine yapılan DOĞRU bir habere internet ortamında yıllarca ulaşılabiliyor olmasının hakkaniyetli sonuçlara yol açmayacağına karar verilerek yukarıdaki URL adreslerinin…. yayından kaldırılmasına…. karar verildi.'

İNTERNET GAZETECİLİĞİNE DARBE

Haberlerin, gazetelerde yayınlandıktan sonra güncelliklerini kaybettikleri dikkate alındığında, aynı haberlerin internet sitelerinde yayınlanmakta olmalarının hukuka uygunluk kriterlerinden olan 'güncellik' kriterini sağlamadığına hükmedilmesi anlamına gelen bu kararın emsal teşkil etmesi durumunda internet gazeteciliğinin fiilen sona ereceği ifade edildi.

İnternet sitelerine çağrı

'Güncelliğini kaybetmiş haberlerin internette yayınlanmaya devam etmesine gerek yoktur' anlamına gelen Karaman 2. Sulh Ceza Hakimi Ömer Faruk Özatay'ın kararına karşı tüm internet haber sitelerini hukuk mücadelesi başlatmaya davet ediyoruz. İnternet arşivlerini dinamitleme potansiyeline sahip bu mahkeme kararının uygulanmak zorunda kalması ve ardından yaygınlaşması durumunda internet haberciliği yapılamaz hale gelecektir. Pek çoğunun 'Hukuk Servisi'ne tebliğ edilmiş bu karardan haberdar bile olmadığını düşündüğümüz internet portalları, kararda şu şekilde sıralandı: usakolay.com, sacitaslan.com, hurriyet.com.tr, radikal.com.tr, adresmerkezi.com, haberkentim.com, internethaber.com, haberler.com, cliqz.com.tr, acilform.net, oltugazetesi.com, haberdukkani.com, aktifhaber.com, yerelgundem.com, hurhaber.com, kanal146.com, cnnturk.com, bizhaberciyiz.com, sabah.com, ensonhaber.com, yeniasir.com, haberciniz.biz, haberdilisi.com, istanbulhaber.com, lifeinbursa.com, gazeteguncel.com, webtv.hurriyet.com.tr, nethabercilik.com, gazeteturka.com, aydinpost.com, haber3.com, kentselhaber.com, samanyoluhaber.com, kenthaber.com, yenisafak.com.tr, habervitrini.com, islamigundem.com, usaktv, haberler.gen.al, habervaktim.com, vidivodo.com, dunya- bulteni.com, gazetevatan.com.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.