Grip olan firmalar desteklenmeli

Grip olan firmalar desteklenmeli
İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince Ekonomik göstergeler, Türkiyede 2010dan itibaren koşulların yavaş yavaş düzelmeye başlayacağını gösteriyor.

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Konya Sanayi Odası’nda, sanayici ve işadamlarına  “Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisi” konulu konferans verdi. Özince, konuşmasında Türkiye’de 2010 yılından itibaren koşulların düzelmeye başlayacağını, faizlerin düşük olması dolayısıyla bugünün yatırım için en doğru zaman olduğuna dikkat çekti.

Konferansa Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya Ticaret Odası Meclis Başkanı Seyit Karaca, Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Kaleli, Konya Serbest Muhabeseci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ahmet İçyer, MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz,  Konya 1. Organize Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Akbaş, Konya Organize Sanayi Bölgesi Müdür Vekili Vahit Türkyılmaz ile çok sayıda sanayici ve işadamı katıldı.    

Grip olan firmalar desteklenmeli

Konferansın açılış konuşmasını yapan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya’nın bugün girişimcilikte Türkiye’ye model olduğunu ifade etti ve “Ülke olarak belki gazımız ve petrolümüz yok, ama girişimciliğimiz bizi bu coğrafyada güçlü kılacak” dedi.

Sabırlı ve umutlu olunması gerektiğini vurgulayan Başkan Büyükhelvacıgil, “Bir sanayi işletmesi kısa sürede kurulmaz, sabır ister. Büyük birikimlerle kurulur, bu emeği ileriye taşımak kolay bir iş değildir. Mali tabloları yeterli olan firmaları zaten herkes destekliyor, mühim olan biraz grip olmuş, gelişmesini sürdürürken bazı nedenlerle olumsuz etkilenmiş firmaların desteklenmesidir. Ülkemizde birçok kurumun başındaki Genel Müdürlerin bu hassasiyette olduklarını biliyorum” şeklinde konuştu.  

“2010’dan itibaren koşullar düzelmeye başlayacak, ama…”

Konyalı sanayici ve işadamlarına hitap eden Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ise, “Ekonomik göstergeler, Türkiye’de 2010’dan itibaren koşulların yavaş yavaş düzelmeye başlayacağını gösteriyor. Fakat eski büyüme hızlarına, eski istihdam artışına, refah seviyesindeki eski artışlara kolay kolay ulaştıracak toparlanma olacak gibi değil. Bu nedenle mutlaka bazı özel gayretler yapmak lazım. Ama mümkün olduğunca hükümeti da popülist kararlar almaya zorlamamak lazım. Aksi halde bugün, çark gelecek nesillerin sırtında döndürülür” şeklinde konuştu.   

Türkiye’nin müteşebbis gücünü zamanında kullanmalıyız”

Özince, Türkiye’nin müteşebbis gücüne dikkat çekerek, “Türkiye’de müteşebbis gücü gelişti. Bugün Irak’ta ne varsa Türkler yapıyor. -Demir tavında dövülür- misali güç bizdeyken Türkiye’nin müteşebbis gücünü zamanında kullanmalıyız” dedi.   

“Yatırım için en doğru zaman”

Faizlerin endişe verici bir şekilde yükselmeyeceğine de dikkat çeken Özince, “Bugün yatırım için finans maliyetini uygun buluyorum. Yatırım için uygun projeler bulunmak ve sermaye bularak riskleri iyi yönetmek kaydıyla yatırım için doğru zaman olduğunu düşünüyorum. Uygun projelere bankacılık sektörünün de kredi vereceğini düşünüyorum. Türkiye’de, bankacılık artık vadeli Türk Lirası kredisi verir oldu. Yatırım yapacaksak, bu fırsatları kaçırmayalım. Bu ülkede yüzde 100’lü faiz dönemlerinde yatırım yapıldı. Şimdi faiz 10’lu rakamlara indi” diye konuştu.  

Türkiye istisna ülkelerden bir tanesi

Özince, Avrupa’nın ilk büyük 30 bankasının 18’inin devletin kontrolüne geçtiğini ve devletten çok ciddi destekler aldıklarının altını çizerek,  “Dünya bankacılık sistemi öyle bir çöktü ki, dünyanın bütün büyük ülkelerinde bankalar devletten çok ciddi destek aldılar. Bunun istisnası olan birkaç ülkeden bir tanesi Türkiye. Türkiye için toz duman dağıldıktan sonra nerede olacağı konusu çok önemli. Bunun için, mutlaka dışa açılmamız, dışarıdan bir performans sağlamamız lazım. Öte yandan, Türkiye’nin başını en çok ağrıtacak, rekabet gücümüzü etkileyecek konulardan birinin kayıt dışı konusu.  Kayıt dışına en güzel çare ise İstanbul Finans Merkezi Projesi’dir. ” dedi.

Özince, Türkiye’de bankaların çok kar ettiği söylemlerine ise şu şekilde cevap verdi:

“Bugün Türkiye’de bankalar çok kar ediyor diyoruz ya, aslında şeklen kar ediyor. Faiz oranları düşünce elindeki yüksek faizli menkul değerlerin alım satım fiyatları artıyor. Bunun değerlenmesinde banka kar yazıyor, sermayesi güçleniyor. Amerika’da tersi oldu, varlık fiyatları geriledi. Gerileyince, bankaların bünyesindeki varlıkların değeri düştü zarar yazdılar. Zarar yazınca sermayeleri azaldı. Dolayısıyla verebilecekleri kredi miktarı azalıyor. Öyle ki 9 milyar dolar zarar yazan banka oldu.”

Programın sonunda KSO Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Genel Müdür Özince’ye Semazen figürü ve ebru sanatı ile işlenmiş tablo hediye etti. Özince ise, Başkan Büyükhelvacıgil’e Paşabahçe’nin Mevlana serisinden camdan semazen formunda nota motifli kase hediye etti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.