Grip okullarda daha kolay yayılıyor

Grip okullarda daha kolay yayılıyor
Gribin binlerce farklı türü olduğunu belirten Dr. Önal, bunların hepsine göre ayrı ayrı bir tedavi metodu geliştirilemediğinden

Konya Özel Selçuklu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Sait Önal gribin her yaştan insanı tehdit edici ve kolayca bulaşan salgın bir hastalık olduğunu söyledi. Gribin binlerce farklı türü olduğunu belirten Dr. Önal, bunların hepsine göre ayrı ayrı bir tedavi metodu geliştirilemediğinden her yıl yeni virüs türleri ile karşılaşılabileceğini aktardı.

Çalışma hayatında verimlilik kaybının, işe ve okula gidememenin önemli sebeplerinden biri olan gribin kişiden kişiye farklılıklar gösterdiğini ifade eden Dahiliye Uzmanı Dr. Sait Önal bazı kişilerde düşünüldüğünden de ağır gelişebileceğini zatürre gibi komplikasyonlara neden olabileceğini aktardı.

 Hastalığın influenza adlı virüs tarafından oluşturulduğunu söyleyen Dr. Önal, belirtilerin birden bire ortaya çıkacağını söyledi. Baş ağrısı, titreme ve öksürük gibi belirgin nedenlerin yanı sıra kısa sürede ateş, iştahsızlık, kas ağrıları ve yorgunluk gibi durumların da sebeplere eklenebileceğini dile getiren Dr. Önal özellikle çocuklarda mide bulantısı, kusma ve ishal gibi bulguların ortaya çıkabileceğini söyledi..

Gribin en sık bulaşma yolunun tokalaşma, yakın konuşmalar vs... gibi yakın temaslar olduğuna dikkat çeken Dahiliye Uzmanı Dr. Sait Önal, “bu sebeple korunma yöntemi olarak ellerin sık sık yıkanmalı ve grip olan insanların kalabalık ortamlardan uzak durması gereklidir” dedi ve gribin kolayca yayılacağını hatırlattı.

Özellikle okullarda hastalığın çok kolay yayılabileceğine dikkat çeken Dr. Önal bunun nedeninin çocukların kendi bakımlarını ailelerinden ayrı yapamayacak ve arkadaşlarıyla münasebetlerine sınır koyamayacak yaşta olmalarından kaynaklandığını söyledi. Çocukların tedavi sürecini kontrol altında geçirdikten sonra okula dönmelerinin daha iyi olacağını anlatan Dr. Önal aileleri grip öncesi önlemlerin alınması konusunda uyardı.

Gribin İnfluenza adı verilen bir tür virüs tarafından meydana getirildiğini ve bulaşıcı mikrobik bir hastalık olduğunu söyleyen Özel Selçuklu Hastanesi Dahilliye Uzmanı Dr. Sait Önal hastalığın özellikle her sene sonbahar - kış aylarında ve daha çok kalabalık mekanlarda yaşayanlarda salgınlara sebep olduğunu hatırlattı.

Hastalığın bilinen virüslerine karşı korunabilmede en iyi yöntemin grip aşısı olduğunu dile getiren Dr. Önal “grip aşısı kişiyi önemli ölçüde hastalıktan korur, her yıl Eylül veya Ekim ayında bir kez uygulanır” dedi. Aşının her yıl Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir yıl önceki yaygın grip virüsüne göre düzenlendiğini aktaran Dr. Sait Önal“risk grupları için bu süre daha uzun tutulabilir. Grip aşısı, vücutta 1-2 hafta içinde koruyucu düzeye erişir. Eğer aşı içerdiği virüs tipleri, salgınlara neden olan virüs tipine benzerse  sağlıklı erişkinlerde yaklaşık % 70 oranında etkilidir. Yukarıda saydığımız riskli grupta ise, hastalıktan korunma oranı % 50’ye düşmektedir” dedi.

Gripten korunmanın başlıca yolunun vücut direncinin düşmesini engellemekten geçtiğini belirten Özel Selçuklu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Sait Önal “bu nedenle mevsim özelliklerine uygun giyinmeli, bol sulu gıdalar, taze sebze ve meyveler tüketilmelidir. Hastalar ile yakın temastan, ortak eşya kullanımından kaçınılmalıdır” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün herkese grip aşısı yapılmasını uygun görmediğini de anlatan Dr. Önal, Grip aşısı yapılması gereken kişileri ise şu şekilde sıraladı:

• 65 yaşından büyük kişiler

• Şeker hastaları ( diyabet )

• Astım hastaları

• Kronik akciğer hastaları ( Bronşit vb. )

• Kronik kalp ve damar sistemi hastaları ( koroner arter hastaları )

• Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler ( kronik kan hastaları-hemoglobinopati olanlar, kanser hastaları, immunsupresif ilaç kullananlar )

• Huzurevi, bakımevi, okul, toplu iş yerleri vb. ortamlarda yaşayanlar

Bazı kişilerin ise grip aşısı olmaması gerektiğini ifade eden Özel Selçuklu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Sait Önal bu kişilerin 6 aydan küçük bebekler, yumurtaya karşı anafilaktik tarzda alerjisi olanlar (yumurta yediğinde alerjik şoka girenler), hamileliğin ilk 3 ayı içinde olan bayanlar olduğunu söyledi.Dr. Önal hamile bayanlar için doktorun grip aşısı noktasında kati kararı varsa grip aşısı olabileceklerini de sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.