Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Ziya Özboyacı, 2009 yılının 1 Ocak-14 Şubat dönemine oranla satışların, 2010 yılının aynı döneminde yüzde 20-25 arttığını belirtti.
Özboyacı, yılbaşı, sevgililer günü, anneler-babalar günü gibi özel günlerin her dönemde piyasaları hareketlendirdiğini söyledi.
2009 yılında küresel ekonomik krizin tüm sektörleri olduğu gibi kuyumculuk sektörünü de etkilediğini anlatan Özboyacı, basında da ekonominin düzelmeye başladığı yönünde çıkan haberlerin 2010 yılında piyasaları hareketlendirdiğini ifade etti.
Özboyacı, 2009 ile 2010 yılının 15 Şubat tarihine kadar olan dönemlerini kıyasladıklarında 2010 yılı performansının daha iyi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:''Ekonominin bütün dünyada düzelmeye başladığı haberleri vatandaşın üzerinde iyi bir etki bırakıyor. 2010 yılının 1 Ocak-14 Şubat döneminde satışlar, bir önceki yılının aynı dönemine oranla yüzde 20-25 arttı. Bu da iyiye doğru gidişe güzel bir işaret. Bizim açımızdan da umut verici. Hediye konusunda vatandaş alım gücüne göre tercih yapıyor. Mücevherat bir dönem cazibesini kaybetmişti. Elmas ve pırlanta halk tarafından tekrar gündeme gelmeye başladı. 14 Şubat dolayısıyla da ağırlıklı olarak pırlanta ve elmas satıldı. Alım gücüne bağlı olarak tek taş altın yüzükler, küpeler tercih edildi.''
-KREDİ KARTLARININ OLUMLU ETKİSİ OLDU-
Özboyacı, kredi kartına uygulanan taksitler ile üretici firmaların reklamlarının da satışları etkilediğini söyledi.
Vatandaşın reklamları, ürünleri, pazarı ve modayı takip etmeye başladığını söyleyen Özboyacı, ''Gözü kapalı alışveriş artık yok. Vatandaş daha bilinçli hareket ediyor. Bu bilince ayak uyduran firmalar daha iyi performans sergileyeceklerdir'' dedi.
Özboyacı, altın sektörünün 3-4 yıldır taksitle alışveriş yaptığını ifade ederek, vatandaşın bunu bir alternatif olarak değerlendirdiğini söyledi.
Bu durumun bankaların müşteriye sağladığı bir kolaylık olduğunu belirten Özboyacı, ''Ama şunu kabul etmek gerekir ki bankaların bu durumdan çok ciddi karları var. Vatandaşı da özendiriyorlar. Bu tür kıymetli madenlerin kredi kartlarıyla özellikle taksitli satılmasının önlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü kredi kartıyla hesapsız harcama yapan birçok insan var. Kredi kartına taksitle altın alıp, peşin paraya çevirenler var. Harcamalarımızda dikkatli olmamız gerekiyor'' diye konuştu.
Özboyacı, altının Türk toplumunda her dönem yatırım aracı olarak kullanıldığını, sahibinin kara gün dostu olduğunu ifade ederek, altın fiyatlarının yükselmesini beklediklerini belirtti.
22 ayar bilezik ve cumhuriyet altınlarının işçiliği olmaması nedeniyle genellikle yatırım aracı olarak kullanıldığını anlatan Özboyacı, işçilik kullanılan ürünlerde piyasanın canlılığını sağlamak için işçiliği ucuz tuttuklarını sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.