Konya Selçuk Üniversitesi bünyesindeki Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencileri, derslerinden arta kalan zamanlarında üretim işletmesinde ekmek, pasta, çörek, tatlı, tarhana üretiyor. Gıda mühendisliği öğrencileri, günlük 6 bin ekmek üretme kapasiteli üretim işletmesinde, ayrıca Çölyak hastaları için glutensiz ekmek üretebiliyor.
Birkaç yıl öncesine kadar 78 bin öğrencinin eğitim gördüğü üniversitenin ekmek ihtiyacını karşılayan işletme şimdilerde personel yetersizliği ve döner sermaye mevzuatındaki uygulama nedeniyle şimdilerde sadece öğrenciler staj amaçlı kullanıyor.
Üniversite yetkilileri, bu tür işletmelerin; öğrencilere deneyim kazanma fırsatı sunduğuna dikkat çekiyor.
Gıda mühendisliği bölümünde bulunan küçük ölçekli işletmede, süt ürünleri, peynir, dondurma, yoğurt, süt ürünleri, et işlenebiliyor. Gıda mühendisliği bölümünde ayrıca kekik olmak üzere her türlü yenilebilir aromatik bitkiler işlenerek, şişelenip satılabiliyor.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Önder, Gıda Mühendisliği Bölümü tesislerinde günlük 6 bin ekmek üretim kapasiteli olduğunu söyledi.
Personel sıkıntısı ve piyasa ile rekabet edilememesi nedeniyle işletmede sadece öğrencilerin staj amaçlı deneme üretimleri yaptığını vurgulayan Dekan Önder, "Gıda Mühendisliği bölümümüz 14 yıldır ekmek üretiyordu. Günlük üretilen ekmek hem üniversitenin diğer fakültelerinin hem de bazı hastanelerin ekmek ihtiyacını karşılıyordu. Döner sermaye yönetmeliğine göre toplam cironun yüzde 20'sinin maliye bakanlığına ödenmesi gerekiyor. İşletmemizin cirosu üretimi devam ettirmeye yetmiyor" dedi.
Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr Adem Elgün de bölüm olarak birkaç yıl öncesine kadar günlük 10 civarında ekmek çeşidinin yanı sıra, yaş pasta, baklava çeşitleri ile, kekik suyu, et ürünleri işleme, süt ve süt mamulleri üretimi yaptıklarını kaydetti.
Döner sermaye sistemindeki bazı sıkıntılar nedeniyle üretimden vazgeçtiklerini aktaran Bölüm Başkanı Elgün, "Döner sermaye sistemi bizi zor durumda bıraktı. Biz işçi çalıştıramaz olduk. Önceden gece gündüz vardiyasıyla günlük 6 bin ekmek üretiyorduk. Çölyak hastaları için glutensiz ekmek üretimimiz vardı. Hem öğrencilerimiz işi öğreniyordu hem de cüzi de olsa gelir sağlanıyordu. Bu zorluklar nedeniyle üretim yapmıyoruz" dedi.
Gıda Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Afşin Özen de teknolojik cihazlara sahip tesisin sadece staj amaçlı kullanılmasının kendilerini üzdüğünü söyledi.
Birkaç yıl öncesine kadar günlük üretim yapan işletmenin şuan atıl hale geldiğine dikkat çeken Özen, "Biz okulumuzu bitirim gıda mühendisi olacağız. Bu tesis yıllardır ekmek üretip üniversiteye ve bize katkı sağlıyordu. Ancak hocalarımızın bize verdiği bilgiye göre döner sermaye sisteminden kaynaklanan bazı zorluklar nedeniyle artık üretim yapılmıyor. Öğrenci arkadaşlarımı haftada 1 gün gelip konularına göre birkaç ekmek, yaş pasta gibi deneme amaçlı üretim yapıyor. Çok modern bir tesis ama kapasitesine göre kullanılamıyor" diye konuştu.
ENKOMAK, ÜNİVERSİTEYE SON SİSTEM EKMEK ÜRETİM MAKİNESİ HEDİYE ETTİ
Öte yandan fırın makineleri üreten Enkomak Firması geleceğin gıda mühendislerini yetiştiren Gıda Mühendisliğine son sistem hamur işleme ve fırın makinesi hediye etti.
Enkomak Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Yöndem, geleceğin mühendislerinin en iyi yetişmesi için firma olarak katkıda bulunmayı görev saydıklarını söyledi.
Gıda Mühendisliği Bölümü yetkilileri de Enkomak Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Yöndem'e teşekkür plaketi verdi. (CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.