“Gazetecilik mesleği yeniden düzenlenmeli”
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında Konya’da bir otelde gazetecilerle bir araya gelen Nazif Karlıer, gazetecilik mesleğinin çalışma şartlarının günümüz şartlarına göre yeniden düzenlemesi gerektiğini söyleyerek; “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün sosyal ve ekonomik hakların teslim edildiği bir gün olmasını temenni ediyoruz” dedi.
Medyanın artan imkân ve etkisinde gazetecilerin haber yaparken titiz davranması ve insanların hak ve hürriyetlerini gasp etmeyecek şekilde çalışması gerektiğini aktaran Eğitim Birsen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer, “Yaşadığımız bilgi çağında; bilgiyi aktarma, haber üretme ve haberdar etmek çok değerli bir hale gelmiştir. İnsanların bilgilenmesine kaynaklık edilmesi toplumların demokratik gelişmesine katkıda bulunması bakımından medya, hayatımızın vazgeçilmez bir unsurudur. Zamanla çeşitlenen, imkânlarını artıran ve hayatın her alanına nüfus eden medyanın zengin içeriği şeffaf ve denetlenebilir olmayı da zaruri kılmıştır. Medyanın artan imkân ve etkisini de, gazetecilerin haber yaparken titiz davranması ve insanların hak ve hürriyetlerini gasp etmeyecek şekilde çalışması gerekir. Gazetecilik mesleği bazı güçler tarafından istismar edilerek zaman zaman baskı ve şantaj aracına dönüştürülmüştür. Basının bir baskı ve zihin yönlendirme aracı olarak bütünüyle siyasi ve ekonomik amaçlar için kullanıldığını görüyor ve biliyoruz. Bugün bütün dünyada, basının kendisinden duyulan yarar dışında adeta bir silah ve tehdit aracı olarak kullanmasına şahit olabiliyoruz. Yalan yanlış haberlerle gerçeği çarpıtmak ve doğru bilgiye ulaşmayı engellemek insan hakkı gaspıdır. Hak ve hukuku en çok gözetmesi gereken gazeteciler, maalesef yanlış ilişkiler ağı içinde böyle bir çelişki içinde olabilmektedirler. Bunların toplum ve hukuk nezdinde gördükleri karşılık, mesleğini hakkıyla yapan gazetecilerin saygınlığını azaltmaz” şeklinde konuştu.
“EN ÇOK GAZETECİLER RAHATSIZ”
Başta terör örgütleri olmak üzere her türlü suçta, gazeteciliğin o suçlarla yan yana anıldığı durumda en fazla gazetecilerin rahatsız olduğunun altını çizen Karlıer, “Özellikle kitle hareketleri, terör olayları ve savaş alanında haber kovalayan gazeteciler, çoğu kez olaylardan doğrudan ve olumsuz olarak etkilenerek yaralanabilmekte veya hayatını kaybedebilmektedir. Siyasi ve ideolojik amaçla yapılan saldırılarda savunmasız meslektaşlarının haberlerini vermek zorunda da kalmaktadırlar. Çalışan gazetecilerin ise hak ettikleri ücreti alamadıklarını biliyoruz. Gelir pastasından hak ettiklerini muhakkak almalıdırlar. Medya patronlarına ‘Gelir adaletsizliğinden söz ederlerken çalışanlarına hak ettiklerini veriyor musunuz?’ diye sesleniyoruz. Bu konuyu iyi değerlendiriniz ve hak ettikleri ücretlerini gazetecilere veriniz. Hakça kazanılıp adil paylaşılmalıdır. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün sosyal ve ekonomik hakların teslim edildiği bir gün olmasını temenni ediyoruz” diyerek sözlerine son verdi.
YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER GAZETESİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.