Galatasaray taraftarı paramparça

Galatasaray taraftarı paramparça
Sarı-kırmızılıların sol taraftar grubu stat açılışındaki protestoları başlatmakla suçlanıyor. Grup internet sitesinden yönetime istifa resti çekti...
Türk Telekom Arena'nın açılışındaki olayların faturası kesiliyor.

 Arena'nın açılışındaki görüntüleri inceleyen polis, olayların ilk olarak kale arkasındaki "Tekyumruk" grubunca başlatıldığını belirledi. Sarı-kırmızılı taraftarlar arasında sol görüşlü olarak bilinen ve o akşam tribünde 150 kişiyle yer alan grup, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’ın sözleriyle birlikte ıslıklı ve yuhalamalı protestolara başladı.

 Protestoya, stadın VIP ile VIP alt kısmında oturan ve kulüp yönetimince davet edilen kişilerin de katıldığı anlaşıldı.
 
"Tekyumruk" grubu, internet sitesinden Adnan Polat’ı Galatasaray taraftarından özür dilemeye ve istifa etmeye davet etti. "Özür dilemiyoruz! Özür dilemeye ve istifaya çağırıyoruz!" başlığıyla yer alan yazıda şu görüşler vardı:

 "Cumartesi akşamı Galatasaray'ımız yeni evine kavuştu, yeni evine onurlu bir merhaba dedi. Galatasaray adı ile rant sağlamaya çalışanlar, kulüp yönetiminden devlet yönetimine, büyük Galatasaray taraftarının tepkisi ile hakettikleri cevabı aldılar.

 Ali Sami Yen Spor Kompleksi, şehrin ortasındaki evimiz Ali Sami Yen'imizin yerine bize tahsis edildi. Değeri yüksek olan Mecidiyeköy'deki araziyi alıp, kuşa döndürülmüş bir proje ile yeni stad yapılmış olmasına rağmen başbakan ve devlet erkanı Galatasaray Spor Kulübüne büyük bir lütufta bulunmuş gibi davranarak kendi siyasi hesaplarını hayata geçirmek istediler. Yapılan propaganda, Adnan Polat'ında katkısına rağmen Cumartesi günü kulübün gerçek sahibi Galatasaray taraftarının bilinçli tepkisi ile bir balon gibi patladı.

 Bizlerin bu stad için, ne devlet erkanına, ne de Adnan Polat'a bir borcumuz var. Bu stad kimsenin cebinden çıkan para ile yapılmadı. Kendi yandaşlarına peşkeş çektiği Ali Sami Yen arazisi karşılığı yapılan stad için bizim tek borcumuz, bu stadı yapan, üçünü çalışmalar sırasında yitirdiğimiz emekçileredir. Bizler bu stad için sadece evine ekmek götürmek derdinde olan, günlerini gecelerini şantiye alanında geçiren, kimi zaman maaşını bile alamayan, iş güvenliği olmadan çalıştırılan emekçilere teşekkür ederiz.

 Cumartesi akşamı yapılan protesto için Galatasaraylılığımızı sorgulayan, ancak kendi çıkarlarının söz konusu olduğunu bildiğimiz Adnan Polat'ı, Galatasaray taraftarından özür dilemeye ve istifa etmeye davet ediyoruz. Aynı şekilde Recep Tayyip Erdoğan ve TOKİ'nin başkanı olan şahsı da büyük Galatasaray taraftarından özür dilemeye davet ediyoruz.

 Biliyoruzki büyük kulüp, büyük taraftar olmak, alınan kupalarla, tribünü kaplayan pankartlarla değil, zalimin önünde başını eğmeyen onurlu duruş ile mümkündür."

 Grup, uluslararası bir kargo firmasının Türkiye bürosundaki çalışırken sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten atılan işçilere destek vermişti. Önceki haftalarda ise Hakkari'de bir okula "Metin Oktay Kütüphanesi" kurmuştu. Grup TT Arena'nın yapımında hayatlarını kaybeden 3 işçinin statta isimlerinin yaşatılması için de mücadele veriyor.

 ULTRASLAN ÇATLADI
Arena'nın açılışındaki protestolar, yönetimden sonra taraftar grubu ultrAslan’ı da zorluyor.

 Radikal gazetesinin haberine göre, 2001’de muhalif Avrupa tribün kültürü ‘ultras’ manifestosuyla, farklı eğilimlerden alt grupların oluşturduğu ultrAslan son olaylarda kulüp yönetiminden yana tavır alınca kendi bünyesindeki bazı grupların da tepkisini çekti ve tribün organizasyonlarında etkin rol alan 5 grup ultrAslan çatısından ayrıldı. Ayrılanlar arasında kongre üyelerinin yer aldığı gruplar da var. Uzun süredir sağ-muhafazakâr eğilimin hâkim olduğu ultrAslan şimdi bir yol ayrımında gibi görünüyor.

 2001’de ‘altın’ dönemini yaşayan takımda taraftarlar da hareketlenmiş, ‘ultrAslan’ kurulmuş ve ‘endüstrileşen futbola karşı taraftar kültürü" temelli bir bileşim olduğunu ilan etmişti. Ama başarılı günlerle birlikte tribündeki bahar havası da geçmeye başladı. ultrAslan önce kuruluş dönemindeki çok sesliliği kaybetmeye başladı. Ardından eleştiriler geldi. Bu eleştiriler, çarpıcı tribün eylemleriyle tanınan ‘Yürüyedur’ grubunun ‘baskıyla tasfiye edilmesi’ suçlamasına kadar vardı. Yine de uA armasını terk eden olmadı.

 Bu görüntü ‘açılış’la değişti. Protestolar sadece Galatasaraylıların değil, tüm ülkenin gündemindeydi. Başkan Adnan Polat’ın açıklamalarında, TOKİ Başkanı’nın merhum Özhan Canaydın hakkındaki büyük tepki çeken sözlerine tepki verilmeden protestocuların ‘Galatasaraylı olmadıkları’nın ilan edilmesi ve ‘bir daha stada sokulmayacakları’ fetvası ortalığı karıştırdı. Öncelikli hedef yönetim ve özellikle de Polat oldu. Ama daha olayların yaşandığı gece Genel Koordinatör Oğuz Altay imzasıyla yayımlanan ultrAslan açıklaması fırtınayı bu kıyıya da sürükledi: "Siyasi görüşleri için fırsat bekleyen bu aciz kişilerin Türk misafirperverliğini ve ahde vefalarını tekrar gözden geçirmelerini şiddetle tavsiye ediyorum." Altay belki bu açıklamayı yazarken ‘aciz’ kişiler diye adlandırdıkları arasında kongre üyelerinin de olduğunu bilmiyordu. Büyük tepki aldı. Ertesi gün yeni bir açıklama yaparak durumu yatıştırmaya çalıştı. ‘Her kesimden insanın ortak tavrı ve baskısıyla biraz sert bir açıklama’ yaptığını, AKP’li olmadığını söylüyor, Bayraktar’ı kınıyordu. Ama protestolar hakkındaki görüşü değişmemişti.

 YAPRAK DÖKÜMÜ BAŞLIYOR
Bu tedbir yangını söndürmeye yetmedi. Pazartesi günü, sert eleştiriler yerini ‘terk etmelere’ bıraktı. İki kanallı bir tepki yürüdü aslında. O güne kadar biraz daha az bilinen bir grup olan ve uA çatısına katılmayan Tekyumruk’un yayımladığı bir bildiri internet mecrasında hızla yayıldı ve popülerleşti. Sol eğilimli taraftarların grubu Tekyumruk, tek özür borcunun bu süreçte hayatını kaybeden 3 işçiye olduğunu söylüyordu. Galatasaraylılar bu bildiriyi internette o kadar yaygınlaştırdı ki olaylara ‘provokatör’ aranan bir süreçte, Tekyumruk grubu ‘odak’ olarak gösterilmekten endişe eder oldu. Grup sözcülerinden biri, "Birçok olumlu tepkiyle mutlu olduk ama bunun yanında hedef tahtası durumuna geldik. Bizi boyumuzu aşan konularla itham ediyorlar" diyor. İkinci kanalda ise ultrAslan çatısından ayrılanlar vardı. Özellikle Eski Açık tribünün önemli grupları, Parçalı, SultanS ve Karşı ile birlikte Ölümüne ve Hell –zehir zemberek bildiriler yayımlayarak- ya kendilerini feshettiler ya da uA çatısından ayrıldılar. Gidenler arasındaki en sert tepki ise ‘Ölümüne’ grubundan geldi. Kulüp üyesi de olan Timur Kuban şöyle diyordu: "Ya biat kültürüne ayak uyduran ultrAslan gibi davranacağız ya da bu işi bırakacağız."

 GİDEN VAR AMA KAN KAYBI YOK
Dün ultrAslan genel koordinatörü Oğuz Altay’la telefonda konuştuk. Uzun uzun meşgul çalan telefonu, Altay’ın bu gündemle bir hayli meşgul olduğunu gösteriyor. ‘Başından beri olaylara aklı selim bakmaya çalıştık’ diyor. Protesto döneminin popüleri Tekyumruk’un küçük bir grup olduğunu ve bir sorun yaşamadıklarını söylüyor. Taraftarın, hakaretamiz ifadelere yönelik büyük tepkisi üzerine, ilk günlerden farklı tonda hazırlanmış bir açıklama da yaptı. Ayrılanlar içinse temkinli Altay: "Zaman içinde, evlilik, iş gibi özel yaşam sorunları nedeniyle zaten tribünlerden uzaklaşmışlardı. Bir kan kaybı yok."

 GS 150 KİŞİYİ POLİSE BİLDİRDİ
Galatasaray yönetimi Başbakan Erdoğan’a yönelik protestoyla ilgili olarak kameralardan belirlediği 150 kişiyi İstanbul Emniyeti’ne bildirdi. Şu anda yürürlükte olan yasaya göre stadyuma giriş yasağı cezasına İl Spor Güvenlik Kurulu yetkili. Görüntüleri saptanan kişilerle ilgili böyle bir karar gündeme gelebilecek. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise "Böyle bir görkemli açılış töreninde üzücü bir tablonun doğmasına vesile olanlarla ilgili neler yapılabilirse, tespit çalışmalarından sonra değerlendirilecek" dedi.
 
ntvmsnbc

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.