Fransa Tunus'daki gelişmlere hala fransız!

Fransa Tunusdaki gelişmlere hala fransız!
Tunus'a yönelik tutumuyla eleştirilen Fransa, bu ülkedeki "suç çetelerini" ve "değişime karşı çıkan destekçileri" kınadığını bildirdi.
Tunus'a yönelik tutumuyla eleştirilen Fransa, bu ülkedeki "suç çetelerini" ve "değişime karşı çıkan destekçileri" kınadığını bildirdi.
     Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bernard Valero basın toplantısında yaptığı açıklamada, Fransız hükümetinin Tunus'u kırıp geçiren suç çetelerini ve anayasal şekilde tezahür eden değişiklikleri tehlikeye sokma umuduyla bunları destekleyenleri en sert biçimde kınadığını belirtti.
     "Yeni hükümeti gecikmeden kuracağını açıklayarak geçiş sürecini en hızlı şekilde atlatmaya çalışan siyasi yöneticileri cesaretlendiriyoruz" diyen sözcü, Fransa'nın, yaşamın en kısa sürede normale dönmesi için seferber olan Tunus halkının sükunetini koruyan örnek yurtseverliğini övgüyle karşıladığını kaydetti.
     Fransa'da hükümet, çok sayıda kişinin öldüğü Tunus'taki gösterilere şiddetli müdahale karşısında tepki göstermemesi, hatta başta Bin Ali rejimine güvenlik işbirliği önermesi ve bu ülkedeki sosyal başkaldırıya desteğini çok geç gösterdiği gerekçesiyle ciddi şekilde eleştiriliyor.
     Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Dışişleri Bakanı Michele Alliot-Marie, özellikle sol muhalefetin eleştiri oklarına hedef olmaya devam ediyor.
    
     -STK'LAR DAVA AÇACAK-
    
     Bu arada, iki büyük sivil toplum kuruluşu devrik Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali aleyhinde dava açmaya hazırlanıyor.
     Transparency International ve Sherpa kuruluşlarının avukatı William Bourdon, devrik Develet Başkanı Bin Ali'yi üstü kapalı şekilde hedefleyecek biçimde "X" şahsı aleyhinde Paris'te dava açacaklarını bildirdi.
    
     -İSİM BABASI GAZETECİ EL HANİ-
    
     Öte yandan, Tunuslu gazeteci Ziyad El Hani, "Yasemin Devrimi"nin isim babası olduğunu açıkladı.
     Arap dünyasında ilk kez devlet başkanının devrilmesiyle sonuçlanan gösterilere atfedilen "Yasemin Devrimi" ifadesinin isim babası olduğunu söyleyen ve hükümete ait La Presse grubuna ait Essahafa gazetesinde çalışan El Hani, Bin Ali sokağın baskısıyla ülkeden kaçmadan önce "Yasemin Devrimi" başlıklı bir makale yazdığını belirtti.
     Makalesini, internet sansürünün kalkmasından önce engellenen "Tunuslu gazeteci" adlı bloğuna koyan El Hani, şairane yazısında, Tunus halkını sosyal yönlerdeki taleplerini sınırlamadığı, ancak bunlara siyasi bir boyut kattığı için "olağanüstü" olarak niteliyor.
     Muhalif kişiliğiyle tanınan Ziyad El Hani ve 5 meslektaşı, 31 Aralık'ta eski İçişleri Bakanı Refik Belhac Kasem'e, mesleklerini özgürce yerine getirmelerine engel olunduğu gerekçesiyle makamında bir protesto mektubu vermişlerdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.