Fibromyalji nedir, nasıl anlaşılır?
BSK Konya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon UzmanıDr. Gamze Yılmaz belirtilerinden tedavisine fibromyalji ile ilgili bilgi verdi.
Fibromyalji nedir?
Tüm vücutta yaygın ağrı, yorgunluk, ağrılı noktalar ve sabahtutukluğu ile karakterize kas iskelet sistemi hastalığıdır. Hastalık sıklığı%1-2 olup yaşla artar.
Hastaların %60-90’ı kadındır ve ortalama hastalık yaşı 30-60arasında değişir.
Neden meydana gelir?
Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Yapılançalışmalarda geçirilen grip benzeri viral enfeksiyonlar, trafik kazası gibifiziksel ve duygusal travmalar sonrasında veya bazı ilaçların özelliklekortizonlu ilaçların kesilmesi sonrasında hastalık sıklığının arttığıgörülmüştür.
Belirtileri nelerdir?
Kişiler yaygın vücut ağrısı ile doktora başvururlar. Ağrıyanbölgeyi tam olarak tayin edemezler. Ağır hava değişiklikleri, kişinin moraldurumu, fiziksel veya duygusal stresler, uyku süresi veya kalitesindenetkilenir. Ağrıdan sonra en sık görülen diğer semptom yorgunluktur. Uykudeğişiklikleri ağrıyı etkileyen bir faktör olmasının yanında fibromyaljisendromunun da bir parçasıdır. Özellikle uykuya dalmada ve devamlılığındagüçlük görülür. Hastalar sabah kalktıklarında dinlenemediklerinden yakınırlar.Sık olmamakla beraber kronik baş ağrısı, barsak sistemi bozuklukları, uyuşma(Fizik muayene bulgusu vermeyen ), sabah tutukluğu (30 dk’yı aşmayan),depresyon görülebilir.
Nasıl tanı konur?
Fibromyalji sendromunun tanısı hastanın yakınmaları ve fizikmuayene ile konur. Laboratuvar ve görüntüleme teknikleri yorgunluk ve yaygınağrı oluşturabilecek diğer hastalıkların (Guatr, romatizmal hastalıklar,yetişkin raşitizmi vs) tanısı için kullanılır. Fibromyaljide laboratuvarnormaldir. Görüntüleme yöntemleri ile herhangi bir anormallik saptanamaz.
Fibromyalji tanısında aşağıdaki bulgular yol göstericidir:
1. En az 3 aydır devam eden yaygın vücut ağrısı,
2. Vücudun her iki yanında, belin altı ve üstünde olacakşekilde yaygın ağrı,
3. Omurga ağrısı (Boyun, göğüs ön bölümü, sırt veya bel)
4. Parmak basmak ile 18 ağrılı noktanın 11’de hassasiyetolması.
Tedavi yöntemleri nelerdir?
Fibromyaljide hastalığın kesin tedavisi yoktur ancak,uygulanan tedavi yöntemleri ile hastalar ağrıyı daha az algılar ve yaşamkalitelerini yükseltirler.
Hastalığın tedavisinde öncelikle hasta eğitimi önemlidir.Hastalığın fiziksel bir fonksiyon bozukluk yapmadığı, yaşam süresinietkilemediği unutulmamalıdır.
Fibromyaljinin tedavisinde ilaç tedavisi daha çok hastanınşikayetlerine yönelik uygulanır. İlaç tedavisinde ağrı kesiciler, kasgevşeticiler, antidepresanlar tercih edilir.
Fizik tedavi ajanlarının yanında egzersizler (Yürüyüş, koşu,bisiklet egzersizleri) önerilir.
Egzersizler ağrıyı kontrol altına almaktan çok hastalarınfiziksel fonksiyonlarını arttırır, ağrılı noktaların algılanmasını azaltır.
İlaç dışı tedaviler arasında gevşeme ve uyum tedavileriuygulanmaktadır.
Bu tedavi yöntemlerinin kombine olarak uygulanmasının dahafaydalı olduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.