Etliekmek ve siyah havuç tescillendi

Etliekmek ve siyah havuç tescillendi
Konya Etliekmeği ve Ereğli Siyah Havuç Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Takdim Töreni düzenlendi.

Konya Etliekmeği ve Ereğli Siyah Havuç Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Takdim Töreni programı Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Faruk Özlü ve Konya Protokolünün katılımıyla gerçekleşti. Programda konuşan Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Osman Karamercan, Etliekmeğin ham maddesi, hazırlanışı, yapılış şekli, görüntüsü ve sunumu kendisine has olduğunu belirterek, koruyucu ve yapay hiçbir katkı maddesi ilave edilmeden tamamen doğal malzemelerle hazırlanan etliekmeğin Konya yemek kültüründe vazgeçilmezleri arasında olduğunu söyledi.

SIRADA KOYUN YOĞURDU VAR

Ereğli Belediye Başkanı Özkan Özgüven ise “Siyah havuç özellikle içerdiği besin maddeleri açısından ve birçok tıbbı ve gıda mühendislerinin tavsiye ettiği koyu renkli ürünlerin en başında gelmekte ve bir örnek teşkil etmektedir. Ereğli siyah havucu yapan sadece Ereğli’de yetişmesinden dolayıdır. Hem şehrimizin bir değerine tanıtmak hem de böyle bir marka olarak tescil etmek bizleri memnun ediyor. Siyah havucun tanınır hale gelmesi ve daha çok tüketilmesi çok önemliydi. Biz de üzerimize düşeni yapıp siyah havucu dünya markası yapmak için patentimizi aldık. Sırada beyaz kiraz ve koyun yoğurdu var onlar için de başvurumuzu yaptık.” diye konuştu.

KONYA’NIN POTANSİYELİ YÜKSEK

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de “Konya’nın saymakla bitmeyen özellikleri var. Konya sadece ürünleriyle değil insanıyla da çok ünlü güvenilir, ticaret erbabı, mahareti boldur. Bir insan ticareti becerebiliyorsa burayı ticaretin merkezi yapmak şansına sahipse coğrafi konum işareti çok önemlidir” ifadelerini kullandı.  Konya’nın patente, markada, tasarımda ve şimdi de coğrafi işarette Türkiye’de en ön sıralarda yer aldığını belirten Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habib Asan da Bu noktada Konya’nın potansiyeli de çok fazla olduğunun altını çizdi.  Ülkelerin, şehirlerin, işletmelerin değerlerinin olduğunu ve bu değerlerle anıldığını ifade eden TBMM Sanayi Komisyonu Başkanı, Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız ise bu çerçevede Konya ile özdeşleşen dünden bugüne etlikemek deyince başka şehir düşünme imkanı olmayan, Konya mutfağının değeri özgün tadıyla etlikmeğin ve Ereğli siyah havucunun coğrafi tescilinin hayırlı olmasını diledi.

KONYA’NIN ÜNÜ DÜNYAYA YAYILDI

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek: “ Aslında bizim patente ihtiyacımız yok ama dünya markası olabilmek için bu coğrafi işaret belgesini almamız gerekiyordu. Hayırlı mübarek olsun.” Şeklinde konuştu. Tarihi ve kültürel birikimiyle Anadolu Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapan Hz. Mevlana’nın şehri Konya’nın muazzam bir kültür birikimine sahip olduğunun altını çizen Konya Valisi Yakup Canbolat, “Bu birikiminin önemli bir göstergesi de yemek kültürüdür. Konya mutfağı Selçuklu saraylarında yetişen ve Mevlevi adabıyla yoğrulan muhteşem bir oluşumdur. Bunlardan biri etliekmektir. Konya denince akla etliekmek, etliekmek denilince akla Konya gelmektedir. Bugün için geniş bir kesim tarafından beğeniyle tüketilmektedir. Ünü de Konya ve Türkiye sınırlarını aşmış durumdadır”dedi.

GELENEKSEL ÜRÜNLERİMİZE KİMSE GÖZ DİKEMEYECEK

Konya denildiğinde akla etli ekmek ve siyah havucun geldiğini belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü , bu ürünlerin coğrafi işaret sistemine dahil olmasının üretici, tüketici ve kentin ekonomisi için büyük anlam ifade ettiğini söyledi.  Özlü:“ Bu alınan tescil belgeleri çok değerli. Ancak denetim olmazsa Coğrafi İşaret Tescil Belgeleri’nin bir anlamı olmaz. Ülkemizin kalkınması ve ekonomik açıdan tüm şehirlerimizi yörelerine ait ürünlerine patent almaya davet ediyorum.  Bizim geleneksel ürünlerimize hiç bir ülke göz dikemeyecek. Bu ürünler bizimdir. Etli ekmek elbette Konya'mıza aittir. Artık bu aitlik tescillenmiştir. Ereğli'nin siyah havucu bundan sonra kendi ana vatanında tescilli bir ürün olarak bilinecek, anılacak ve daha da kıymet kazanacaktır." diye konuştu.

2 BİN 500 CİVARINDA POTANSİYEL ÜRÜN VAR

Türkiye’de her şehrin kendine özgü sayısız ürünü olduğunu belirten Bakan Özlü, “Bakanlık olarak bu ürünlerin, değerlerin peşinde olmaya devam edeceğiz. Kentlerimize kimlik veren, şehirlerimizle bütünleşen, onlara ayrıcalık sunan her ürünü; ekonomimize, kültürümüze ve dünyaya kazandırmaya devam edeceğiz. Yurt çapında yaptığımız araştırmada 2 bin 500 civarında potansiyel ürünümüzün coğrafi işaret kapsamında olacağını tespit ettik. Bu ürünleri bir an evvel tescil edebilmek için yurt çapında çalışmalar yürütüyoruz. Tüm illerimizde coğrafi işaret konusunda ciddi bilinç ve farkındalık oluşturmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.  Bakan Özlü, daha sonra Konya Etli Ekmek Coğrafi İşaret Tescil Belgesi'ni, Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ali Osman Karamercan'a, Ereğli Siyah Havuç Coğrafi İşaret Tescil Belgesi'ni de Belediye Başkanı Özkan Özgüven'e verdi.

İSMAİL POÇAN / YENİ HABER GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.