Süt üreticileri, et piyasasında yaşanan krizin temelinde süt üreticisinin para kazanamamasının yattığını, sorunun süt alım fiyatının 63'ten 75 kuruşa çıkarılmasıyla çözüleceğini düşünüyor.
Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Parlak, Türkiye'de yaşanan ve aylarca ülke gündemini meşgul eden ette fiyat artışı sorununun süt fiyatlarıyla yakından ilişkili olduğunu vurguladı.
Son yıllarda üreticiden süt alım fiyatlarının, maliyetin çok altında seyretmesi nedeniyle süt inekçisinin güç kaybettiğini, ancak bunun nihai etkisinin et fiyatlarındaki anormal artışlar olarak ortaya çıktığını dile getiren Parlak, ''Süt inekçisi hem damızlık dişi hayvan, hem besiye alınacak buzağı üretiminin tek kaynağıdır. Süt fiyatları düşük olduğu için süt üreticisi dişi hayvanını kesime vermek zorunda kalınca, hayvancılığımız tökezledi'' dedi. Parlak,
-''DEVLET, SÜTTE ÇOK KAZANAN ARACIYA MÜDAHALE ETMESİ LAZIM''
Parlak, bugün süt inekçisinin kar etmesi ve hayvancılık sektöründeki dişlilerin işleyebilmesi için üreticiden süt alım fiyatının en az 75 kuruşa çıkarılması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Sıcak sütün, yani üreticiden süt fabrikalarının aldığı sütün fiyatı 63-65 kuruştur, bugünkü fiyat, süt üreticisi için başa baş maliyettir. Oysa süt üreticisinin kar etmesi gerekiyor. Şuan üretici 75 kuruşun altında süt satmaması lazım. Çünkü et üretiminin temeli süt inekçiliğidir. Besiye alınacak erkek buzağılar da süt inekçiliği yapılan tesislerde dünyaya geliyor. Bugün süt fiyatı düşük olduğu için üretici yeni inek almayı bırakın elindeki dişi hayvanını kestirip kurtulma yolunu seçmek zorunda kalıyor. Süt fiyatı 75 kuruşa çıkar, çiftçi sütten kar ederse Türkiye'nin dişi ve erkek hayvan varlığı yeterli seviyeye gelir. Bugün sütten parayı üretici kazanmıyor, kazanan sanayici ve marketler... Devletin, üreticinin elinden kaça çıktığını, tüketicinin eline kaç paraya geçtiğini iyi analiz etmesi, aradaki büyük miktardaki parayı kazanana müdahale etmesi lazım. Et piyasası krize, süt üreticisi para kazanmadığı için girdi, bu unutulmamalı...''
Üreticinin kar etmesi için süte 75 kuruş taban fiyat belirlenmesi, bunun hiç vakit geçirilmeden uygulamaya konması gerektiğini belirten Parlak, ''Devlet etteki sorunu çözmek, sütte de aynı sorunla karşılaşmak istemiyorsa hemen şimdi süt alım fiyatında taban fiyat uygulamasına geçer'' dedi.
Parlak, bu işin temeli olan süt üreticisinin para kazanmaması durumunda ülkemizde et ve süt materyalinin geleceğinin olamayacağını sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.