Erken hasat arpa fiyatını düşürdü

Erken hasat arpa fiyatını düşürdü
Türkiye'nin ''tahıl ambarı'' olarak nitelendirilen Konya'da, 10 gün erken başlayan hasat, arpa alım fiyatlarını düşürdü.

 

Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, yaptığı açıklamada, tarım arazilerinin yaklaşık yüzde 80'inde kuru tarım yapılan Konya Ovası'nda yağışların çiftçinin yüzünü güldürdüğünü ve yüksek rekolte beklentisinin gerçekleştiğini söyledi.

Yaklaşık 10 gün önce başlayan arpa hasadının yüksek rekolte beklentilerini haklı çıkardığını ifade eden Çöklü, hasadın devam ettiğini ve geçen yıla göre verimde bir artış yaşandığını belirterek, şunları kaydetti:

''Sulanmayan arazilerde bile üst seviyede verim alıyoruz. Yüzde 60'lık bir verim artışı var. Ancak yüksek verime rağmen erken hasat nedeniyle çiftçimiz dertli. Geçtiğimiz yıllarda temmuz ayında başlayan arpa hasadı, bu yıl sıcak rüzgarlar nedeniyle 10 gün erken başladı. Ancak TMO alımlara bugün itibariyle başlıyor. TMO'nun alımlara başlamaması nedeniyle tonu 375 lira olarak açıklanan arpa alım fiyatı, borsalarda 290 liraya kadar geriledi. Fiyatlar düşük olmasına karşın borçlu olan çiftçimiz arpasını düşük fiyata elden çıkarmak zorunda kaldı.''

Açıklanan hububat alım fiyatlarının çiftçiyi tatmin etmediğini de anlatan Çöklü, Hükümetin arpa ve buğday prim ödemelerinde artış yaparak çiftçiyi desteklemesini beklediklerini anlattı.

Çöklü, çiftçinin yüksek rekolteye karşın, geçmiş yıllarda kuraklık nedeniyle yaşadığı sıkıntıları bir yılda üzerinden atmasının mümkün olmadığını vurgulayarak, ''Çiftçimiz, Ziraat Bankası'na, Tarım Kredi Kooperatifleri'ne ve özel bankalara borçlu. Çiftçinin bu borçları ödemesi için ürününden hak ettiğini alması gerekir. Açıklanan alım fiyatları maliyetin altında kaldı. Bu nedenle Hükümetimizden bu yıl kilogramda arpada 40, buğdayda ise 50 kuruş olarak açıklanan prim ödemelerini artırarak çiftçiye destek olmasını bekliyoruz'' diye konuştu.

Çiftçinin tekrar üretim yapabilmesi ve üretimde devamlılığı sağlayabilmesi için bunun şart olduğunu kaydeden Çöklü, ithalata da sınırlamalar getirilerek iç piyasanın korunması gerektiğini vurguladı.

VERİM ARTIŞI

Çumra Ziraat Odası Başkanı Süleyman Akbaş da geçen yıl dönümünde 700 ile 1000 kilogram verim alınan arpanın, bu yıl yağışlar sayesinde dönümünde 1000-1200 ton verim aldıklarını söyledi.

Verimdeki artışın çiftçiyi fazlasıyla memnun ettiğini vurgulayan Akbaş, ancak çiftçinin geçen yılki elde ettiği gelirle bu yıl elde ettiği gelir arasında hiç bir fark olmadığını kaydetti.

Akbaş, geçen yıl kuraklık nedeniyle rekoltenin düşük olduğunu ancak alım fiyatının yüksek olduğunu bu yıl ise rekoltenin yüksek ancak alım fiyatlarının düşük olduğunu anlatarak, ''Geçen yıl kuraklık bu yıl da alım fiyatları çiftçiyi hayal kırıklığına uğrattı'' dedi.

Borcu olan çiftçilerin arpasını borsalarda yok pahasına tüccara satmak zorunda bırakıldığını belirten Akbaş, TMO'nun alımlara geç başlamasının çiftçiyi zararına satışlara ittiğini de sözlerine ekledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.