Ergenekon sanığına tahliye

Ergenekon sanığına tahliye
Ergenekon Davası sanıkları Tuncay Özkan, Sedat Peker, Levent Göktaş, Kemal Kerinçsiz, Albay Dursun Çiçek, Yalçın Küçük, Alparslan Arslan ve İbrahim Şahin hakkında tahliye kararı verildi.
Ergenekon Davası sanıkları Tuncay Özkan, Sedat Peker, Levent Göktaş, Kemal Kerinçsiz, Albay Dursun Çiçek, Yalçın Küçük, Alparslan Arslan ve İbrahim Şahin hakkında tahliye kararı verildi.

Ergenekon Davası'nda Tuncay Özkan, Levent Göktaş, Sedat Peker, Kemal Kerinçsiz, Dursun Çiçek, Alparslan Aslan, İbrahim Şahin, Prof. Dr. Yalçın Küçük, Şener Eruygur, Hasan Iğsız, Mehmet Ali Çelebi, Merdan Yanardağ, Alaaddin Sevim tahliye edildi.

Tuncay Özkan, Sedat Peker ve Levent Göktaş, Kemal Kerinçsiz, Dursun Çiçek, Yalçın Küçük, Alparslan Arslan ve İbrahim Şahin'in avukatları, müvekkillerinin tahliyesine ilişkin dilekçelerini mahkemeye sundu.

Talepleri değerlendiren İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklar Tuncay Özkan, Sedat Peker ve emekli albay Levent Göktaş ve İbrahim Şahin'in tahliyesine karar verdi.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan Yalçın Küçük'ün tahliyesini kararlaştırdı.

Mahkeme heyeti tahliyeye gerekçe olarak, ''sanıkların tutuklu kaldıkları süre, delillerin toplanmış olması ve karartılma kuşkusunun kalmaması, ikametgah sahibi olmaları, karar onansa dahi kesinleşebilmesi için geçebilecek muhtemel süre, kararın bozulması halinde telafisi mümkün olmayan mağduriyetlere neden olabilecek olması, tutuklamanın tedbir olması, benzer konumda tahliye edilmiş sanıklar da bulunması nedeniyle bunun adalet duygularını incitebilecek olmasını'' gösterdi.

Heyet ayrıca sanıklar Levent Göktaş ve Tuncay Özkan hakkında yurt dışına çıkış yasağı koydu. Heyet, Sedat Peker hakkında ise adli kontrol tedbiri uygulamalarına gerek olmadığına hükmetti.

İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi de Ergenekon Davası sanıklarından Kemal Kerinçsiz'in tahliyesine karar verdi.

İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi ise Ergenekon Davası sanıklarından emekli Albay Dursun Çiçek ile Alparslan Arslan'nın tahliyesine karar verdi.

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan İbrahim Şahin'in tahliyesine karar verdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Tuncay Özkan, Sedat Peker ve Levent Göktaş'ın da aralarında yer aldığı bazı sanıkların tahliye taleplerinin reddine ilişkin karar vermişti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin gerekçeli kararı

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon davası sanığı 33 kişinin tahliye talebini, sanıkların "AİHM ve Yargıtay Genel Ceza Kurulu kararlarından da hükmen tutuklu statüsünde olup bu sürede geçen zamanın tutukluluktan sayılmadığı, kanunen tutuklu olmadıkları ve bu konuda kanunen bir karar verilmesi imkanı bulunmadığı" gerekçesiyle reddetti. 

Mahkemenin ret gerekçeleri arasında ayrıca, sanıkların, psikolojik harekat, kara propaganda yapmak suretiyle görsel ve yazılı medyayı, milletvekillerini, kamuoyunu, yargılama mercilerini etkileme, yönlendirme ihtimalleri ile davayı itibarsızlaştırma ve kaçma şüpheleri bulunması yer aldı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, tahliye taleplerine ilişkin kararını açıkladı. 

Mahkeme, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 10/5 maddesinde öngörülen tutuklama süresinin 2 kat uygulanacağına ilişkin hükmün 6526 sayılı yasayla kaldırıldığı belirtti.

Mahkeme, 6526 sayılı yasa ile hüküm tarihinde 5 yılı dolduran sanıkların tahliyesinin öngörüldüğünü, bu yasa ile 5 yıllık sürenin her bir suç için ayrı ayrı değerlendirileceğini, bu nedenle haklarında birden fazla suçtan mahkumiyet kararı verilen hükmen tutuklu sanıklar yönünden bu yasanın uygulanamayacağının anlaşıldığını bildirdi.

Ergenekon davası dosyası kapsamında halen hükmen tutuklu bulunan sanıklardan tek suçtan mahkumiyet kararı verilenlerin 5 yıllık sürelerinin dolmamış olması ve 5 yıllık süreyi dolduran hükmen tutuklu sanıkların ise birden fazla suçtan mahkum oldukları ve 5 yıllık sürenin her bir suç için ayrı ayrı değerlendirileceği anlaşıldığından söz konusu yasa hükmünün, hükmen tutuklu sanıklar hakkında uygulanamayacağının anlaşıldığı belirtildi.

Mahkeme heyeti, sanıkların tahliye talepleriyle ilgili kararında, hükmen tutuklu sanıklar Mustafa Levent Göktaş, Mehmet Fikri Karadağ, Özkan Kurt, Ulaş Özel, İsmail Sağır, Mehmet Demirtaş, Hasan Ataman Yıldırım, Levent Ersöz, Muzaffer Tekin, Sedat Peker, Boğaç Kaan Murathan, Semih Tufan Gülaltay, Veli Küçük, Fikret Emek, Kemal Kerinçsiz, Serdar Öztürk, Yalçın Küçük, Aykut Metin Şükre, Ergün Poyraz, İbrahim Şahin, Kemal Aydın, Doğu Perinçek, Mehmet Bedri Gültekin, Turhan Özlü, Erkan Önsel, Hikmet Çiçek, Mehmet Deniz Yıldırım, Hasan Atilla Uğur, Tuncay Özkan, Durmuş Ali Özoğlu, Memet Zekeriya Öztürk, İsmail Yıldız, Oktay Yıldırım'ın suçlarının sabit olduğu görülerek haklarında ağır müeyyideleri gerektiren cezaların tayin edildiğini, sanıkların psikolojik harekat, kara propaganda yapmak suretiyle görsel ve yazılı medyayı, milletvekillerini, kamuoyunu, yargılama mercilerini etkileme, yönlendirme ihtimalleri ile davayı itibarsızlaştırma ve kaçma şüphelerinin bulunduğunu kaydetti.

Hükümle haklarında yakalama kararı çıkarılan bir kısım sanıkların halen yakalanmamış olmalarını, daha önce haklarında yakalama kararı çıkarılıp firari durumda bulunan ve dosyadan tefrik edilen sanıkların henüz yakalanamamış olmalarını, sanıkların halen hükmen tutuklu durumda bulunmalarını, almış oldukları ceza miktarlarını göz önüne alan mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) uygulamalarında tutuklama için makul suç şüphesinin dahi yeterli görüldüğünün AİHM içtihatlarında da kabul edildiğini, bu nedenlerle atılı suçları işledikleri sabit olan tutuklu sanıklar hakkında adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasının yetersiz kalacağını ifade etti.

Mahkeme, sanıkların, AİHM ve Yargıtay Genel Ceza Kurulu kararlarından da hükmen tutuklu statüsünde olup bu sürede geçen zamanın tutukluluktan sayılmadığı ve kanunen tutuklu olmadıkları belirterek, bu konuda kanunen bir karar verilmesi imkanının bulunmadığından sanıkların taleplerinin reddine hükmetti.

Kararda, 20 Ekim 2008'de Ergenekon Davası'nın duruşmalarına başlandığı, 5 Ağustos 2013'te sona erdiği bildirildi. Kararda, mahkemenin kısa kararında bir kısım sanıklar hakkında 125 suçtan beraat, 9 sanık hakkında düşme, 7 sanık hakkında tefrik, 6 sanık hakkında ise karar verilmesine yer olmadığına hükmedildiği, kararın kesinleşmemiş olduğu, gerekçeli kararın yazımının devam ettiği, önemli bir kısmının da yazıldığı belirtildi. 

Yapılan yargılamada, "Türkiye'deki derin devletin adı olan Ergenekon Silahlı Terör Örgütünün çok karışık bir ilişkiler yumağına sahip olduğunun görüldüğü" ifade edilen kararda, örgütün yargılanan mensuplarının cezalandırıldığı, belli bir kısmının açığa çıktığı, bazı hücrelerine ise ulaşılamadığı kaydedildi. 

Kararın ancak makul bir süre içerisinde yazılabileceğinin herkes tarafından kabul gören bir husus olduğu anlatılan kararda, gerekçeli kararın 15 gün içerisinde yazılmasının beklenmesinin hak ve nefaset ile bağdaşmayacağı ifade edildi. 

Kılıçdaroğlu: "Aslında tümünün tahliye edilmesi lazım"

 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan sanıklar gazeteci Tuncay Özkan, Sedat Peker ve emekli albay Levent Göktaş'ın tahliyesine ilişkin, "Tuncay Özkan'ın tahliyesiyle ilgili son derece mutluyum. Tabii bu arada tahliye talepleri reddedilenler de var. Aslında tümünün tahliye edilmesi lazım. Türkiye'de haksız yere yıllardır hapiste yatan bu masum insanların özgürlüklerine kavuşması lazım. En büyük dileğim bu" ifadelerini kullandı.

 

DANIŞTAY SALDIRISININ FAİLİ ALPARSLAN ASLAN TAHLİYE EDİLDİ

Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan Danıştay saldırısını faili Alparslan Aslan ile İrtica ile Mücadele Eylem Planı belgesinin altında imzası olduğu iddia edilen emekli Albay Dursun Çiçek, eski Emniyet Müdürü İbrahim Şahin, gazeteci-yazar Yalçın Küçük ve avukat Kemal Kerinçsiz tahliye edildi.

Ergenekon davasında tutuklu bulunan sanıkların tahliye başvuruları mahkemelerce değerlendiriliyor. Değerlendirilmesi biten talepler üzerine 3 sanık daha tahliye edildi. Bazı sanıkların tahliye talepleri ise yarın değerlendirilecek.

İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen kararda Alparslan Arslan'ın 20 Mayıs 2006'da tutuklandığı hatırlatılarak tutuklanması nedeniyle 5 yıllık sürenin 21 Mayıs 2011 tarihinde dolduğu belirtildi. Yapılan yasa değişikliği ile tutukluluk süresinin 5 yıla indiği belirtilerek bu sürenin Arslan için dolduğu ve bu nedenle derhal salıverilmesinin gerektiği vurgulandı.

Mahkeme, Alparslan Arslan'ı tutuklulukta geçirdiği 5 yıllık sürenin dolmuş olması nedeniyle tahliyeederken Arslan'ın Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri mesai saatleri içinde ikametgahına en yakın kolluk kuvvetine imza atmasına hükmetti. Arslan'a ayrıca yurtdışına çıkış yasağı da kondu.

ÇİÇEK İÇİN "BAŞBUĞ" KRİTERİ
Dursun Çiçek için ise 5 yıllık sürenin dolmadığına dikkat çekilerek emekli Orgeneral İlker Başbuğ için verilen tahliye kararına değinildi. Tutukluluk süresi 5 yılı dolmayan İlker Başbuğ'la Anayasa Mahkemesi'nin kararına vurgu yapılarak, "Anayasa Mahkemesi'nin emsal teşkil eden bu karar uyarınca bu dosya kapsamında hükmen tutuklu pozisyonunda bulunan ve azami tutukluluk süresi 5 yılı doldurmayan diğer sanıklar hakkında diğer ağır ceza mahkemelerince tahliye kararları verilmiş olunması, Dursun Çiçek açısından hak ve nefaset kuralları ile tutuklamanın tedbir olması şu aşamada tutukluluktaki gayenin gerçekleşmesi olması hususları gözetilerek, Dursun Çiçek hakkında verilen hükmün gerekçesinin uzunca bir süredir yazılmamış olması nedeniyle tahliye taleplerine ilişlin temyiz incelemesi yapacak olan Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce değerlendirilememiş olunması hususları bir bütün halinde gözetilerek karar verilmiştir" ifadeleri yer aldı.

Bu nedenlerle Çiçek'in tahliyesine karar veren mahkeme, Çiçek'e yurtdışına çıkış yasağı koydu. Çiçek ayrıca Cuma günleri evine en yakın kolluk kuvvetine de imza verecek. Ancak Çiçek, Balyoz hükümlüsü olduğu için cezaevinden çıkamayacak

İBRAHİM ŞAHİN, YALÇIN KÜÇÜK VE KEMAL KERİNÇSİZ DE TAHLİYE
Eski polis müdürü İbrahim Şahin'in tahliye talebini değerlendiren İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi, tutukluluk süresini 5 yıl olarak düzenleyen yasa değişikliğine vurgu yaptı. Mahkeme, tutuklulukta 5 yılı doldurduğunu belirttiği Şahin'in tahliyesine karar verdi. Ancak mahkeme Şahin için yurtdışı çıkış yasağı ve haftada bir gün en yakın karakola imza atma zorunluluğu getirdi.
Dava kapsamında 22 Ocak 2008’de tutuklanan avukat Kemal Kerinçsiz de tahliye edildi. Kerinçsiz’in talebini değerlendiren İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi uzun tutukluğu göz önünde bulundurarak Kerinçsiz’in tahliyesine karar verdi. Gazeteci-yazar Yalçın Küçük’ün tahliye taleplerini değerlendiren 8. Ağır Ceza Mahkemesi Küçük’ün tahliyesine karar verdi.

TAHLİYE TALEPLERİ YARIN DA DEĞERLENDİRİLECEK
Öte yandan Ergenekon davasında tutuklu bulunan bazı sanıkların tahliye talepleri ise yarın değerlendirilecek. Tahliye talebinde bulunan sanıklardan Mehmet Eröz, Tuncer Kılınç ve Deniz Yıldırım’ın talepleri ise yarın değerlendirilecek.

PROF. DR. YALÇIN KÜÇÜK'E DE TAHLİYE

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon Davası'nda tutuklu bulunan Prof. Dr. Yalçın Küçük'üntahliyesine karar verdi.

TUNCAY ÖZKAN, LEVENT GÖKTAŞ VE SEDAT PEKER’E TAHLİYE

Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan Gazeteci Tuncay Özkan ile Emekli Albay Avukat Levent Göktaş ve Sedat Peker tahliye edildi. Mahkeme, Tuncay Özkan ve Levent Göktaş'a yurtdışı yasağı koyarken, Sedat Peker'e aldığı ceza miktarını dikkate alarak yasak koymadı.

Ergenekon davası kapsamın tutuklu olan Tuncay Özkan, Levent Göktaş ve Sedat Peker'in tahliyetaleplerini İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi değerlendirdi. İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı İshak Eken, üye hakimler Rafet Koyuncu ile Keskin Karakurt tarafından Tuncay Özkan ve Levent Göktaş için verilen kararda 'sanıkların tutuklu kaldıkları süreler, delillerin toplanmış olup karartılma kuşkusunun kalmaması, sanıkların sabit ikametgah sahibi olması, karar onansa dahi kesinleşebilmesi için geçebilecek muhtemel süre, kararın bozulması halinde telafisi mümkün olmayan mağduriyetlere neden olunabilecek olması, tutuklamanın tedbir olması, benzer konumdatahliye edilmiş sanıklar da bulunması nedeniyle bunun adalet duygularını incitebilecek olması nazara alınarak başkaca yönler incelenmeksizin yerinde görülen tahliye istemlerinin kabulüne, sanıkların tahliyelerine karar verilmiştir' ifadeleri yer aldı.

Mahkeme, Tuncay Özkan ve Levent Göktaş hakkında yurtdışı çıkış yasağı da koydu. Sedat Peker ile ilgili kararında da aynı gerekçeleri sıralayan Mahkeme, Peker'e verilen ceza miktarını dikkate alarak herhangi bir adli kontrol uygulamadı.

Gazeteci - Yazar Tuncay Özkan, 23 Eylül 2008'de Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanmıştı. Özkan 5 Ağustos 2013 tarihinde darbeye teşebbüs suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Ergenekon soruşturması kapsamında 7 Ocak 2009 tarihinde tutuklanan Emekli Albay Levent Göktaş, 20 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Dava sürecinde gizli tanık ifadelerinin ardından 27 Ocak 2012'de tutuklanan Sedat Peker, dava sonunda "Örgüt üyesi olmak" suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

ERGENEKON’DA BİR TAHLİYE DAHA

Ergenekon davası sanıklarından Tuncay Özkan, emekli Albay Levent Göktaş Sedat Peker’in ardından avukat Kemal Kerinçsiz’in de tahliye edilmesine karar verildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Veli Küçük ve Yalçın Küçük’ün de aralarında bulunduğu sanıklarında tahliye taleplerini reddetmişti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi kararında, “Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması yetkisi TBMM’ye ait değildir. Yetki HSYK’nındır. TBMM’nin özel yetkili mahkemeleri kaldırması anayasaya aykırıdır” ifadelerine yer vermişti.

DURSUN ÇİÇEK VE ALPARSLAN ASLAN'A TAHLİYE KARARI ÇIKTI

Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Dursun Çiçek ile Danıştay saldırısını gerçekleştiren Alparslan Aslan da tahliye kararı çıktı.

İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi Alparslan Arslan'ın, pazartesi, çarşamba ve cuma günleri imza atmasına karar verdi. Arslan hakkında yurt dışına çıkış yasağı konuldu. Tahliyesine karar verilen Dursun Çiçek, Balyoz davasından hükümlü olduğu için cezaevinden çıkamayacak.

İBRAHİM ŞAHİN’E DE TAHLİYE

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon Davası'nda tutuklu bulunan Eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin'in tahliyesine karar verdi.

TUNCAY ÖZKAN’IN AVUKATINDAN ‘TAHLİYE’ AÇIKLAMASI

Tahliye kararının ardından açıklama yapan Tuncay Özkan’ın avukatı Hüseyin Ersöz, “Bugün ‘Türkiye’de hakimler var’ diyebileceğimiz bir aşamaya gelmiş bulunuyoruz” dedi.

Avukat Hüseyin Ersöz, tahliye kararının ardından Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde gazetecilere açıklama yaptı. Tuncay Özkan’ın tekrar özgürlüğüne kavuşacağını belirten Ersöz,

“Nazlıcan babasına kavuşuyor. Nazlıcan şu an yolda ve zannediyorum ki iki saat içinde Tuncay Özkan cezaevinden çıkış yapmış olacak. Sadece gazetecilik faaliyetleri nedeniyle içeride bulunan sanal bir örgütün yöneticisi olmakla suçlanan Tuncay Özkan, salt gazetecilik faaliyetleri nedeniyle içerideydi ve bugün ‘Türkiye’de hakimler var’ diyebileceğimiz bir aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Silivri’deki yargılamalar bu ülkenin yüz karası, bu ülkedeki hukuk sisteminin çürümüş olduğunu gösteren karar ve uygulamalar imza attı 5 sene içerisinde. Ancak bugün Çağlayan Adliyesi’ne geldiğimizde vicdanlarına göre karar veren, bunun için hiçbir şey aramayan hakimlerle karşılaştık. Onların bakışları, davranışları, kaleme dökmüş oldukları karar bile Silivri’dekilerden çok daha farklı. Türkiye’de tıpkı bir zamanlar faşizm Almanya’sında söylendiği gibi ‘Türkiye’de hala hakimler var’ diyebilen bir hukukçuyum artık. Bugün Tuncay Özkan tekrar özgürlüğüne kavuştuğu için ve bugün yine diğer mahkemeler tarafından verilecek olan kararlarla Ergenekon davası sanıkları tekrar özgürlüğüne kavuşacağı için hukuk adına biraz daha ümitlenmiş, Türkiye’nin geleceği adına biraz daha ümitlenmiş durumdayım” diye konuştu.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.