Erdoğan, Uzakdoğu ülkelerini ziyaret edecek
Yayınlanma:
Güncelleme:
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni yılın ilk çalışma ziyaretini, 5-11 Ocak tarihlerinde Uzakdoğu ülkelerinden Japonya, Singapur ve Malezya'ya gerçekleştirecek.
Başbakan Erdoğan, 2013 yılında 27 ülkeye ziyarette bulunurken, yeni yılda da yurt dışına yönelik yoğun bir çalışma programına başlıyor. Yılın ilk yurt ziyaretine, 7 Ocak'ta Japonya temaslarıyla başlamayı planlayan Erdoğan, daha sonra sırasıyla Singapur ve Malezya'ya gidecek.
Erdoğan'ın, Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong ve Malezya Başbakanı Necip Tun Abdürrezzak'ın daveti üzerine gerçekleştireceği bu ziyaretlerde, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bazı bakanlar, milletvekilleri, bürokratlar ve kalabalık iş adamı grubundan oluşan bir heyet de hazır bulunacak.
Erdoğan, Uzakdoğu temasları kapsamında, Japonya Başbakanı Abe ile Tokyo'da Salı günü bir araya gelecek. Görüşmede, ikili ilişkilerin tüm veçheleriyle ele alınması, her iki ülkeyi ilgilendiren güncel bölgesel ve uluslararası konular hakkında görüş alışverişinde bulunulması bekleniyor.
Tokyo'da, Nikkei gazetesinin ev sahipliğinde düzenlenecek konferansta da bir konuşma yapması planlanan Erdoğan, daha sonra Türk-Japon Üst Düzey Yöneticiler Forumu'na katılacak.
Japonya'da TÜRKSAT 4A Uydusu'nun yapıldığı merkezi de ziyaret edecek olan Erdoğan'ın, Tokyo'da, Japonya İmparatoru Akihito tarafından da kabul edilmesi öngörüldü.
Japonya'dan sonra Singapur'a geçecek olan Erdoğan, 9 Ocak Perşembe günü Singapur Cumhurbaşkanı Tony Tan Keng Yam ve Singapurlu mevkidaşı Lee Hsien Loong ile bir araya gelecek.
Erdoğan'ın, Singapur'da ayrıca dünyanın ikinci büyük konteynır limanı olan Singapur Limanında da incelemelerde bulunması planlanıyor.
Başbakan Erdoğan, Uzakdoğu ziyaret turunun son ayağında Malezya'yı ziyaret edecek. 10 Ocak Cuma günü mevkidaşı Necip Tun Abdürrezzak'la bir araya gelecek olan Erdoğan, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası gelişmelerin de ele alınacağı görüşme gerçekleştirecek.
Malezya Kralı Tuanku Abdülhalim Muazzam Şah tarafından da kabul edilmesi öngörülen Erdoğan, Türkiye-Malezya İş Forumu'na katılacak ve ardından Araştırma ve Dönüşüm Vakfı ile Rezzak Yönetim Okulu tarafından düzenlenecek konferansta bir konuşma yapacak.
Türkiye ve Japonya ilişkileri üst düzeyde
Türkiye ve Japonya'nın son yıllarda karşılıklı artan üst düzey ziyaretleri dikkati çekiyor.
Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin geçen yıl Ankara ziyaretinde iki ülke arasında stratejik ortaklık ilişkisi kurulmasına ilişkin bir ortak bildiri imzalanması ve "Nükleer Enerjinin Barışçıl Amaçlarla Kullanılmasına İlişkin İşbirliği Anlaşması" ile Sinop'ta dört nükleer güç reaktöründen oluşacak bir nükleer enerji santrali kurulmasına yönelik Hükümetler Arası Anlaşma'nın imzalanması, iki ülke arasındaki ilişkileri üst düzeye çıkardı.
İkili ticarette gerçekleşen sınırlı artışın yanı sıra Marmaray, Sinop nükleer enerji santrali, İzmit Körfezi köprü geçişi, haberleşme uydusu, İstanbul Boğazı üçüncü köprüsü gibi projeler, Japon şirketlerinin Türkiye'ye olan ilgisini de önemli ölçüde artırdı.
İkili ticaret hacmi iki ülkenin gerçek potansiyellerini yansıtmaktan uzak kaldığı belirtilirken, 2005 yılından bu yana 3 milyar doların üzerinde seyreden ticaret hacminin, 2012 sonunda 3,9 milyar doları aştığı ifade ediliyor. 2012 yılı istatistiklerine göre, Türkiye'nin Japonya'ya olan ihracatı 332 milyon dolar olarak belirlenirken, Japonya'dan ithalatın ise yaklaşık 3,6 milyar dolar oldu.
Türkiye-Singapur toplam ticaret hacmi 1 milyar dolar
Türkiye ve Singapur, dinlerarası uyum, medeniyetlerarası diyalog, terörizmle mücadele gibi uluslararası gündemde öncelikli konularda benzer görüşleri paylaşırken, ticari ilişkilerde de son yıllarda yakalanan ivme, küresel ekonomik kirize rağmen sürüyor.
Toplam ticaret hacmi yaklaşık 1 milyar dolar seviyesinde seyrederken, 2010 yılı verilerine göre, Singapur'a Türkiye'nin ihracatı 567,9 milyon dolar, ithalatının ise 341,5 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Singapur, Türkiye'nin, Asya-Pasifik Bölgesinde ticaret fazlası verdiği nadir ülkeler arasında yer alıyor.
Türkiye'nin Singapur'a ihracat kalemleri arasında ise demir-çelik ürünleri, mineral yakıtlar ve yağlar, mobilyalar ve aydınlatma cihazları, kazan-makina ve diğer cihazlar ile örme giyim eşyası ve aksesuarlar oluştururken, ithalatında da posta kolileri ve özel işlemler, elektrikli makina ve cihazlar, alüminyum ve plastik ürünler ön plana çıkıyor.
Türkiye-Malezya arasında üst düzey ziyaretlerde artış
Türkiye-Malezya siyasi ilişkileri ise ikili ve çok taraflı platformlarda olumlu bir durum gözlenirken, iki ülke arasında üst düzeyli ziyaretlerde son dönemde bir artış yaşanıyor.
Türkiye'den Dışişleri Bakanı düzeyinde 2009 Kasım ayında Malezya'ya bir ziyaret gerçekleşirken, 2011 Şubat ayında da Malezya Başbakanının Ankara'ya resmi ziyarette bulunması, iki ülke arasındaki ilişkilere canlılık kazandırdı.
Türkiye'nin, Güneydoğu Asya bölgesinde üçüncü ticaret ortağı konumunda bulunan Malezya'ya, 2010 yılında 225 milyon dolarlık ihracat yaparken, bu ülkeden ithalatı ise 1 milyar 124 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Türkiye'nin ihracat kalemleri arasında savunma sanayi ürünleri, halı ve yer kaplamaları, makine ve ulaşım araçları, tütün ve gıda ürünleri yer alıyor. Malezya'ya ithalat ürünleri arasında ise hayvansal ve bitkisel yağlar, elektronik ürünler, makine ve ulaşım araçları, tekstil ve hazır giyim ürünleri bulunuyor.
Politika
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.