Engelsiz hayatı öğreniyorlar
Zihinsel ve bedensel engelli öğrencilere verilen el becerileri eğitimi, hem kendilerini hem de ailelerini oldukça mutlu ediyor. Becerilerini geliştiren engelliler, kendi elleriyle yaptıkları ürünlerle birlikte hayata büyük gülümsemelerle bakıyorlar
Karatay Halk Eğitim Merkezi tarafından zihinsel ve bedensel engellilere el becerileri eğitimi veriliyor. Orta ve hafif düzeydeki engellilere yönelik derste, okul çağını bitirmiş 23 yaş üstü engelliler, hafta içi 6 saat eğitim görüyor. Şu an 9 kişiye verilen ders, modüller halinde sürdürülüyor. Her modül kendi içinde alanlara ayrılmış durumda. Ayrıca her modülün sonunda öğrencilere sertifika veriliyor. Engelli öğrenciler verilen eğitimle hayatlarını daha renkli hale getiriyor. Becerilerinin geliştiğini ve bir şeyler yapabildiklerini gören öğrenciler özgüven kazanarak mutlu olmayı başarabiliyor. El becerilerinin yanında engelli öğrenciler, günlük hayatta uygulanan özbakım becerileri diye bilinen saç tarama, el yıkama, diş fırçalama gibi uygulamalar ile ahlaki değerleri de öğrenerek bunu yaşamlarında uygulayabiliyor. Verilen eğitim oldukça fayda sağlamış durumda. Hem engelli öğrenciler hem de aileler ise durumdan hayli mutlu.
‘BU ÇOCUKLAR EVDE OTURMASIN’
Karatay Halk Eğitim Merkezi El Sanatları Öğretmeni Hacer Uçaroğlu, verilen eğitim konusunda bilgi verdi. Uçaroğlu, engelli çocuklara verilen bu eğitimlerin oldukça yararlı olduğunu söyledi. Bu konuda devletin ve belediyelerin oldukça büyük imkanlar sağladığını belirten Uçaroğlu, engelli ailelerinin çocuklarını bu tür eğitim merkezlerine göndermelerinin önemine dikkat çekerek, sözlerine şöyle devam etti, “Burada zihinsel ve bedensel engelli kişilere el becerisi eğitimi veriliyor. Bu eğitim oldukça önemli. Verilen eğitimle engelli öğrencilerimiz özgüven kazanıyor. Ayrıca becerileri geliştiği için rahatlıkla bu becerilerini uygulayarak ev ekonomisine de katkı sağlayabilirler. Bizim amacımız engelli çocuklarımız evde oturmasın. El becerileri gelişsin, bir şeyler yapsınlar.” Uçaroğlu, eğitimin sadece el becerileriyle kalmadığını günlük hayatta uygulanan özbakım becerilerini de engellilere öğretildiğini söyledi. Ayrıca manevi ve kültürel değerleri de öğrenen öğrenciler, bunu günlük hayatta uygulayarak davranışlarına da yön vermeyi öğreniyorlar.
‘KENDİ BAŞLARINA YAŞAMAYI ÖĞRENMELİLER’
Hacer Uçaroğlu, engelli çocukların hayata dair bir şeyler öğrenmelerinin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Bu tür eğitimlerle yaşama adapte olmaları gerektiğini belirten Uçaroğlu, “Bu eğitimler sayesinde engelliler toplumsallaşabiliyor. Aldıkları eğitim özgüven veriyor. Bu da aileleriyle ve çevresindekilerle olan ilişkilerine yansıyor. Bu yansımayı aileler de rahatlıkla görüyor ve bizlere söylüyorlar. Ömür boyu anne babaları yanlarında olmayabilir. Kendi başlarına hayatlarına devam edebilmeyi öğrenebilmeliler.” dedi.
EĞİTİM EĞLENCELİ HALE GETİRİLİYOR
Verilen eğitimlerle engelli öğrenciler herkes tarafından beğenilen el yapımı ürünler çıkarmayı başarıyorlar. Hamurdan folklorük bebek, tespih, takı, keçeden aksesuarlar, boncuk işleri, mum çalışmaları, ahşap süsleme işleri gibi bir çok el yapımı ürün engelleri aşmayı başarıyor. Bunun yanında ürünler birkaç sergide de görücüye çıktı. Şimdi de ürünlerin satışının sağlanarak engelli öğrencilerin ev ekonomisine katkı sağlaması amaçlanıyor. Ayrıca öğrencilerin öğrenmelerini pekiştirmek için dersler eğlenceli hal getiriliyor. Müzik etkinlikleri, çeşitli oyunlar, sinema etkinlikleri, gazete okuma ve radyo dinleme etkinlikleri gibi uygulamalarla öğrencilerin dikkatleri açılarak öğrenmesi kolaylaştırılıyor. Gelen talebe göre daha fazla sınıf açılabileceği belirtiliyor. Karatay Halk Eğitim Merkezi Müdürü Osman Öz ve Müdür Başyardımcısı Mehmet Şahin de eğitimlerin aksamaması ve daha verimli olabilmesi için eğitimlere büyük destek veriyorlar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.