“Engellilere insanca muamele edelim”
Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, engelli sorunları dile geldi.
Gönül Gözü Derneği Genel Başkanı Derviş Ahmet Şahin, İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “Engellilerin Toplum İçindeki Yeri” başlıklı sohbetinde, 3 Aralık’ın “Dünya Engelliler Günü” olduğunu hatırlatarak ilk bölümde, “engellilerin sosyal devlette ne gibi hakları vardır?” başlığı altında engelli vatandaşların haklarını dile getirdi. İkinci kısımda ise, ülkemizde ve şehrimizde engellilerin yaşamış olduğu sorunlar üzerinde durdu.
“Ülkemizde engellilik kıstası, kamu veya üniversite hastanelerinde sağlık kurulu heyetlerinde alınan %40 dilimindeki raporla ibarettir” diyen Gönül Gözü Derneği Başkanı D. Ahmet Şahin, bu şekilde yüzde 40 ve üzeri vatandaşların engelli sayıldıklarını hatırlatarak %40’ın altındaki engelli vatandaşlar içinde sosyal haklardan faydalanmaları adına çeşitli çalışmaların yapıldığını da hatırlattı.
Son verilere göre Türkiye’de 9-10 milyon insanımızın engelli statüsünde olduğunu ifade eden Ahmet Şahin, aileleriyle birlikte ülkemiz nüfusunun 3/1’inin engellilerle iştigal ettiğini belirterek şunları dile getirdi: “Devletimiz hiçbir geliri olmayan engelliler için 2022 Sayılı Kanunla aylık geliri 423 liranın altında olan engelliler ile yüzde 40 ve 69 oranında sağlık raporu olan engelli bireylere üç ayda 1.200 TL., ve yine %70-100 arası ağır engelli olan bireylerimize de üç ayda 1.700 TL maaş vermektedir. Bunun yanında 5378 sayılı yasa kapsamında 2005 yılından itibaren evde engellisini bakan ailelere; kişisel geliri 840 liranın altında olan engelli bireylerimize bakan yakınlarına her ay 1028 liralık bakım maaşı ödemektedir. Engelliler ayrıca DDY ve belediyelerin toplu taşım vasıtalarından ücretsiz, su ve çöp gibi hizmetlerinden ise indirimli olarak yararlanmaktadırlar.”
Engelliler 2000’den sonra hizmete kavuştular
Engellilere yönelik çalışmalarıyla bilinen derneğin başkanı Şahin, “Son çıkarılan kanunlarla, sosyal hayatta engellilere yönelik düzenlemeler yapıldı. Engellilerimiz bu konuda biraz daha rahatlar. Gün geçtikçe yeni yapılan binalar, parklar, resmi daireler ile büyük avm’ler de engellilere yönelik düzenlemeler de yapılıyor” dedi.
2000’li yıllardan önce tekerlekli sandalye bile bulmanın zorluğuna işaret eden Şahin, son zamanlarda gelişen teknolojiyle ve sosyal devlet anlayışı içerisinde yapılan çalışmalarla birlikte engelli vatandaşların rahat bir şekilde hayata ve topluma uyum sağlamaya başladıklarını ifade etti. Şahin, engellilerin yaşadıkları sıkıntıları ise şöyle dile getirdi: “Belediye kaldırımlara engelli girişi yapmış, vatandaş gelmiş engelli girişinin önüne park etmiş. Büyük alanlara, otoparklara, avm’lere engelli otopark yeri yapılmış, o engelli işareti de bulunan yere vatandaş gelmiş arabasını onların park yerlerine park etmiş.”
Vatandaşların vicdanî duyguları sömürülüyor
Engelliler adına kurulan sözde engelli derneklerinden son derece mustarip olduklarını da belirten Şahin, ellerinde dergi veya gazete ile kapı kapı dolaşarak, otobüs duraklarında, çarşı ve pazarlarda engelliler adına yardım toplayanların, vicdani yönden duygu sömürüsü yaptıklarını belirterek vatandaşları şu sözlerle uyardı: “Kapı kapı gezen hiçbir STK muteber değildir. Sizin vermiş olduğunuz paranın bir kuruşu bile engellilere gitmemektedir. Onun için lütfen bu hususa dikkat çekelim ve artık bunların önlerini keselim.”
550 milletvekilinin temsil edildiği TBMM’nde sadece üç engelli milletvekilinin yer aldığını ifade ederek “Siyasi partiler engelli bireylere yeterince önem vermeli” diyen Şahin, engellilerin ibadet sorunlarına da değinerek 3 binin üzerinde camiye sahip olan Konya’da sadece üç camide engelli asansörü bulunduğunu söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.