Ender Saraç sorularımızı cevapladı
Konya’da gerçekleştirilen ‘100 Gün 100 Etkinlik’ programı kapsamında sahne alan diyetisyen Ender Saraç programda sağlık ile ilgili konuşmasının ardından vatandaşların sorularını yanıtladı. Programın ardından HaberKonya.com’un sorularına cevap verdi.
Röportajdan satır başları;
-Ender Bey öncelikle Konyamıza hoş geldiniz nasıl buldunuz Konya’yı?
-Teşekkür ederim bunu iltifat olarak söylemiyorum gerçekten Konya çok güzel bir şehir ve Konyalı insanlar çok sıcak kanlılar.
-Bu yıl Ramazan ayında oruç tutmak sıcaklardan dolayı çok zor olacağa benziyor. Sağlıklı bir şekilde zorlanmadan oruç tutmak için önerileriniz nelerdir?
-Ramazan’da bütün gün beden aç kalıyor dolayısıyla kan şekeri düşüyor. İnsanlar iftar vakitlerinde hemen yemeklere saldırıyor. Önden hurma sonra yemekler üstüne özellikle tok karna yenen tatlı… Düşük kan şekeriyle vücut bir anda şoka giriyor. Sahurda da aynı şekilde ağır yemeklerle beslendiğimiz zaman gün içinde yine kan şekerimiz düşüyor bunun sonucu baş ağrısı baş dönmesi ve halsizlik oluşuyor. Özellikle Ramazan’da çok fazla karbonhidrat tüketiliyor. Bu günde 2 şişe rakı içmek kadar zararlıdır bu zararlardan korunmak için şunları öneririm;
İftar ve sahurda yavaş yemeğe dikkat edelim. Tarçın kan şekerindeki yükselmeleri dengeliyor. İftar sonrasında yarım çay kaşığı tarçın tüketmek çok faydalıdır. İftardan 2 saat sonra düzenli egzersiz yapılmalıdır. Bu yüzden Teravih namazı çok önemlidir. Sindirim sistemini düzenler. Mümkün olduğunca farklı ve uzak camilere yürüyerek gitmek gerekir. Ramazan’da özellikle içeceklere de dikkat edilmelidir. Asitli ve çok şekerli içeceklerden kaçınılmalıdır. Anlık zevkler yerine ileride torunlarınızı sevebilme zevkine varın ve sağlığınıza dikkat edin. İftar sofralarında en sağlıklı içecek rezene çayıdır. Yemekten sonra yeşil çay türk kahvesi ve az şekerli açık çay içilebilir.
-Yaz sıcaklarında insanların vücutlarının su dengesini koruyabilmesi için ne kadar su tüketilmelidir?
-Günde mutlaka 2 şişe maden suyu içilmelidir. Sonra serinletici baharatlar alınmalıdır. Nane, dere otu, kekik, kişniş ve zerdeçal vücudun direncini artıran hararetini azaltan baharatlardır. Özellikle zerdeçal Alzheimer (erken bunama) ‘a karşı korur. Yine yasemin, rezene tarçın yeşil elma kabuğundan yapılan çaylar harareti azaltır. Ayrıca meyan kökü şurubu güç ve enerji verir. Demir hindi şerbeti ise hem enerji verir hem de harareti alır.
-Masa başında çalışan çak fazla hareket etmeyen insanlar sağlığını nasıl koruyabilirler?
-Egzersiz yapmaları gereklidir. Elektromanyetik koruyuculardan kullanabilirler.
-Yorgunluk ve stresten uzak kalmak için hangi besinler tüketilmelidir?
-Sarı kantaron, omega 3, vitamin B12, yorgunluk ve strese karşı faydalıdır. Beslenmede ise badem, yeşillikler, hurma, zeytin ve adaçayı yorgunluk gidericidir.
-Hastalıklara önerilen bütün bitkiler Türkiye’de bulunabilir mi?
-Hepsini Türkiye’de bulamayız. Özellikle insanlar bir uzmanın ağzından çıkmayan bitkileri almamaya dikkat etsinler show amaçlı televizyon ve gazetelerde gösterilen bitkileri almasınlar.
-Günümüzün başlıca sorunlarından biri olan obezite hastalığına karşı korunma yolları nelerdir?
-Özellikle fazla yağlı gıdalardan karbonhidratlardan asitli içeceklerden çok şekerli yiyeceklerden ve içeceklerden uzak durmalı kızartılmış besinlerden kaçınmalıyız. Az ve sık yeyip yiyecekleri çok çiğnemeliyiz. Düzenli spor yapıp bol su tüketmeliyiz.
Röportajımızın sonunda konuşan Ender Saraç 1 Ağustos’tan itibaren Yeni Şafak gazetesinde Ramazan ayı boyunca sağlık ile ilgili yazacağını belirtti.
HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU/KONYA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.