En kalitesiz ekmeği Konya mı yiyor?

En kalitesiz ekmeği Konya mı yiyor?
Tüketiciler Birliği, neredeyse tarımsal üretimiyle Türkiye'yi besleyen Konya'daki pek çok fırının, ilde üretilmiş kaliteli un yerine dışardan düşük fiyata getirilen kalitesiz un kullandığını iddia ett

Tüketiciler Birliği, neredeyse tarımsal üretimiyle Türkiye'yi besleyen Konya'daki pek çok fırının, ilde üretilmiş kaliteli un yerine dışardan düşük fiyata getirilen kalitesiz un kullandığını iddia ederek, bu durumun kalitesiz ekmek üretimini doğurduğunu öne sürdü.

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, yaklaşık 2 yıldır ''Tahıl Ambarı'' olarak nitelendirilen Konya'da ekmek sektörüyle ilgili detaylı bir çalışma yürüttüklerini, bu çalışma sonunda çok çarpıcı tespitlere ulaştıklarını söyledi.
Konya'da günde ortalama 1 milyon ekmek üretildiğini ifade eden Dinç, ekmek üretiminde yaşanan rekabet nedeniyle, ayakta kalmak isteyen fırınların önce fiyatlarını indirebileceği en alt seviyeye çektiğini, fiyatı indiremediği noktada ise gramajdan çalınmaya başladığını iddia ederek, bu durumun Konya zabıtasınca da sıkça tespit edildiğini savundu.

  Tüm bu olumsuzlukların kentteki pek çok fırının, Konya'da üretilmiş kaliteli un yerine dışardan daha düşük fiyata alınan un kullanını beraberinde getirdiğini belirten Dinç, şöyle devam etti:

''Bu yüzden Türkiye'de en kalitesiz ekmeğin Konya'da üretildiğini tespit ettik. Çalışmamız kapsamında, Konya'da bakkallarda rastgele satın aldığımız ekmekleri geçtiğimiz yıllarda düzenlenen TÜYAP Gıda Fuarı'nda stantta sergiledik. Bizim yaptırdığımız analizler ve incelemeler sonucunda elde ettiğimiz bulgular, bu ekmeği gören kişiler tarafından da onaylandı. Kalitesizliğin yanı sıra, Türkiye'de en çok ekmek israfının da Konya'da yapıldığını belirledik. Bu durum Ramazan ayında daha da artıyor. Çünkü insan aç olduğu için bir yerine 2 ekmek alıyor, her gün iftarda ve sahurda taze ekmek tüketmek istiyor.
Konya, sağlığa zararlı olduğu bilinen katkı maddelerin kullanımı konusunda da oldukça önde... Çünkü bu katkı maddeleri, ekmeğin raf ömrünü uzatıyor, olduğundan daha büyük görünmesini sağlıyor, su ekmeğin içinde kaldığı için daha ağır geliyor.''

-FIRINCILAR ODASI DA ÇARESİZ...-

''Tüketiciler Birliğinin tespiti birçok yönden doğru, aşırı rekabet bunu getiriyor'' diyen Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, ise ''Temel gıda maddesi olan ekmek Konya'da, sabit ve dar gelirli vatandaş için çok önemli. Bu durumda ekmeğin fiyatı da büyük önem arz ediyor. Şu an kilosu 2 lira olması gereken ekmek Konya'da 1 liraya kadar satılıyor. Kentteki acımasız rekabet nedeniyle ekmeği daha ucuza mal etmek isteyen fırıncı, Konya dışından daha ucuza un almak durumunda kalıyor. Ayrıca, belediyeleri temsil eden ekmek fabrikalarında üretilen ucuz ekmek, market ve bakkallarda satılıyor. Bu durumun değişmesi için Oda olarak adeta çırpınıyoruz ancak sorunu çözmeye gücümüz yetmiyor. Belediye ekmekleri sadece büfede satılırsa, bizce Konya ekmeğindeki kalite sorunu kısa sürede çözülür.''

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.