Elektronik okumaya yüzde 18 KDV
Katma Değer Vergisi (KDV) oranı elektronik gazete aboneliğinde yüzde 1’den 18’e, elektronik kitap da yüzde 8’den yüzde 18’e çıkarıldı. Nive Kültür Merkezi ve Literatürk Akademi Yayınları İşletmecesi İsmail Çalışkan, bu KDV oranının çok fazla etkisinin olmayacağını, tam tersi olarak e-kitap e-dergi ve e-gazete olayının artarak devam edeceğini kaydetti.
Cumhurbaşkanlığı’nın resmi gazetede yayımlanan kararnamesiyle, gazete dergi ve kitapların elektronik ortamdaki satışına yönelik yüzde 18 KDV 1 Ocak’tan itibaren uygulanmaya başlayacak. Yaklaşık 30 yıldır kitap sektörünün içinde olduğunu belirten İsmail Çalışkan, e-dergi, e-kitap denilen hadisenin pek bir öneminin olmadığını, daha çok akademik çevrenin bunu tercih ettiğini vurguladı. E-yayınların kopyalanması ve çoğaltılması açısından çok fazla bir maliyet gerektirmediğini ifade eden İsmail Çalışkan” E-kitap, e-dergi olayının gelişmesi ve çoğalması bu husustan dolayı daha fazla olacaktır. E-kitap, e-dergi hadisesi özellikle belli nesli daha çok ilgilendiriyor. Belli kuşağın altındakiler zaten kesinlikle ve kesinlikle kitaba somut olarak dokunmadan veya o dergiye dokunmadan o hazzı almıyor, alamaz da yani ona dokunmak hissetmek koklamak kütüphanesinde bulundurmak istiyor.” ifadelerine yer verdi.
“30, 40 YIL ÖNCE BASILAN KİTAPLAR EĞİTİME YÖN VERİYOR”
E-kitabın şunda daha çok akademik çevrenin işine yaradığını vurgulayan Çalışkan, “Akademisyenin bir eser üretmesi gerekiyor. Kitapları tek tek incelemek ve yazmak yerine e-kitap dediğimiz hadise de kopyala yapıştır yapıyorlar. Türkiye’de bu anlamda akademik camia da bitmiştir. Bana soracak olursanız Türkiye’deki üniversitedeki hocaların yüzde 80’i dışarı çıkarmak gerekiyor.” dedi. Bahsedilen Akademik camianın teknolojinin olmadığı zamanlarda kaldığını ileri süren Çalışkan; “Akademik camia 70’lerde 80’lerde ve 90’larda kalmıştır. Teknolojinin olmadığı, insanların bir belge için şehir şehir dolaştığı, kütüphane kütüphane dolaştığı o akademisyenler kalmadı ki şuanda eğitime yön veren bütün bölümleri dikte ettiğiniz zaman, sözelinden sayısalından, hala akademik anlamda hem öğrencilere önerme anlamında baktığımız zaman hala 30 40 yıl önce basılan kitaplar eğitimimize yön veriyor.” şeklinde konuştu.
“MALİYETLER ARTACAK E KİTAP ÇOĞALACAK”
60’larda 70’lerde basılan kitapların üzerine akademik camia olarak bir şey koyulmadığına vurgu yapan Çalışkan şöyle devam etti: “Mesela dergi olayı farklıdır e dergi dediğimiz olay biraz çok özel ilgi alaka isteyen bir husustur. Bugün birçok meslek dalına baktığınız zaman, herkesin mutlaka şiirdir, öyküdür, denemedir, kendi işi haricinde uğraştığı bir ilgi alemidir. Bu maliyetler arttığı için, e-kitap e-dergi çoğalacaktır. KDV bağlamında da devlet zaten her zaman özellikle kültürün hiçbir zaman yanında olduğunu düşünmüyorum ben. O yüzden devletin mutlaka farlı alanlardan elde edebileceği gelir vergisi buna da yansımıştır bu da gayet doğal bir süreçtir.”
“E-KİTAP’IN KDV’Yİ ETKİLEYECEĞİNİ ZANNETMİYORUM”
E-dergi ve kitap denilen ürünlerin çok pahalı bir süreç olmadığını aktaran Çalışkan, Yani bugün baktığınız zaman genelde kitabın durumuna göre değişiyor. 10 liraya satılan bir ürünün KDV’si yüzde 18 olduğu zaman 1.80 ilave edilecektir. Üretilen bir şey yok zaten. Sadece yazarın ürettiği bir metin var. Ama ondan sonraki süreçte sadece somut olarak bir üretim yok. Yani oradaki hasret yazar da bitiyor. Yazar bir şey üretmiştir ondan sonrasının bir maliyeti yoktur. Ondan sondaki maliyet devletin alacağı vergidir. İnternet sitesindeki firmaların oradaki görünen kısmi maliyetidir. Bu e kitap e-derginin KDV’yi etkileyeceğini zannetmiyorum.” diye konuştu. Türkiye’de e-kitabın azınlık bir kesim tarafından kullanıldığına değinen Çalışkan, “Belli neslin artık yok olmasıyla daha çok oturacaktır bu sistem. Bir 15 20 yıl sonda artık kitap daha az basılacak. Çünkü ona göre teknoloji geliştiriliyor. E-kitap zaten şuanda dünyada da ağırlık olarak kullanılıyor ama Türkiye’de daha fazla yerleştiğini düşünmüyorum. Şuanda bizim ayakta kalmamızın nedeni üniversitelerde kitapların kısmi oranda kitap evlerinden temin edilmesi. Yani mevcut bulunan belli bir kesimin belli tarzda kitabı takip etmesi kitap evlerini ayakta tutan bir unsur değildir.” diyerek sözlerini tamamladı.
SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.