Elektrik sektörü ancak 'İnşaat' ile canlanır
Yayınlanma:
Global ekonomik krizin etkisiyle durağan bir döneme giren sektörler, yapılan KDV ve ÖTV indirimleriyle biraz canlansa da eski günlerine daha kavuşamadı.
Global ekonomik krizin etkisiyle durağan bir döneme giren sektörler, yapılan KDV ve ÖTV indirimleriyle biraz canlansa da eski günlerine daha kavuşamadı.
Konya’da elektrik sektöründe faaliyet gösteren ve Hes Kablo, General Elektrik, Legrand gibi büyük firmaların da bayiliğini yapan Doğu Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Karabulut, kriz sürecinde elektrik sektörünün ciddi bir durgunlaşma dönemine girdiğini söyledi.
Yapılan KDV ve ÖTV indirimlerinin elektrik sektöründe sadece aydınlatma grubunu etkilediğini ve bu indirimin etkisiyle de bu grupta hafif bir kımıldama olduğunu belirten Karabulut, yapılan indirimlerin daha elektrik sektörüne yansımadığına dikkat çekti.
Muharrem Karabulut, “ Yapılan indirimler daha elektrik sektörüne tam anlamıyla yansımadı, zaten bu indirimler de elektrik sektörünün bir kısmını canlandıracak. Çünkü indirim elektronik sektörüne ve beyaz eşyaya yönelik yapıldı. Şu an piyasada bir durgunluk var. Vatandaşlar ürün almaya korkuyor ve tedirgin. Krizin etkisiyle 2008’in son aylarından beri devam eden bu tedirgin hava daha dağılmış değil. Kriz tellallarının da etkisiyle kriz her sektöre virüs gibi yayılıyor. Biz Doğu Elektrik olarak geçen yıllara oranla çok mal satmamıza rağmen, kar oranlarımız 2007 ve 2006 yıllarındaki kar oranlarını yakalayamadı. Yıllar geriye gittikçe kar oranlarımız da o kadar artıyor. Yani geçmiş yıllarda kar oranlarımız daha yüksekti. Krizin etkisiyle bu oran sürekli iniyor” dedi.
İnşaat ve sanayi sektörünün ivme kazanmasıyla, bu sektörlere bağlı olarak da elektrik sektörünün büyük bir sıçrama yapacağının altını çizen Karabulut, “ Bizim sektörümüz inşaat ve sanayi sektörü ile iç içe olan bir sektördür. Bu yüzde de bu iş kollarında ki ufacık bir ilerleme veya gerileme bizim sektöre de yansımaktadır. Özellikle inşaat sektörünün canlanması, bizim açımızdan çok önemlidir. Çünkü işlerimizin büyük bir bölümünü inşaat firmaları ile gerçekleştirmekteyiz. Ama maalesef inşaat firmalarında yaşanan durgunluk, dolaylı olarak bize de yansımaktadır. Hükümet inşaat ve sanayi sektörüne destek ve teşvik vererek canlandırmalı, bu sayede de bu sektörlere bağlı olarak iş yapan sektörlerde canlanmış olacaktır. 2009 yılından umutluyuz, ileriki aylarda bu sıkıntılı günlerin geride kalacağını düşünüyoruz. Hükümetimizin alacağı tedbirler ile de bu sıkıntılı süreci diğer ülkelere oranla daha rahat atlatacağımızı umut ediyoruz” diye konuştu.
Konya’da elektrik bayi firmaları olarak birlikte hareket edememekten yakınan Muharrem Karabulut, MEDAŞ’ın özelleştirmesinde ise Konya firmaları olarak bir birlik sağlayamadıklarını, bu nedenle de herhangi bir Konya firmasının o ihaleyi alamadığını ifade etti.
Konya’da bir tane bile elektrik malzemesi ve elektrik üreten firmanın bulunmadığını kaydeden Karabulut, Türkiye’de otomotiv yan sanayisinde lider olan Konya’nın, aynı başarıyı elektrik sektöründe de göstermesi gerektiğinin altını çizdi.
Firma olarak hedeflerini de değinen Muharrem Karabulut, “ Firma kalitesinin ürün kalitesinden geçtiğini bilerek ürün kalitesine çok vermekteyiz. Bundan dolayı da kaliteli ve piyasa da rağbet görmüş üretici firmaların ürünlerini bayilik usulü ile müşterilerimize sunmaktayız. Amacımız müşterilerimizle sağlam bir iletişim kurarak, güvenlerini kaybetmeden, kalitemizden ödün vermeden Doğu Elektrik olarak geleceğe emin adımlarla yürümektir. Müşterilerimize daha iyi hizmet verebilmek içinde BÜSAN Sanayi Bölgesi’nde 4 bin 500 metrekarelik alana sahip yeni binamızı müşterilerimizin hizmetine sunacağız. Kendimizi sürekli geliştirerek ilerlemeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Ekonomi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.