Ekonomik krizi 'Kırmızı Altın' la aştılar

Ekonomik krizi Kırmızı Altın la aştılar
Konya'da çiftçiler, ''kırmızı altın'' adını verdikleri organik çilek üretimiyle ekonomik krizi aştı.
    Konya'nın Hüyük ilçesine bağlı Çavuş beldesinde çiftçiler, ''kırmızı altın'' adını verdikleri organik çilek üretimiyle ekonomik krizi aştı. 

     Çavuş Belediyesi'nin teşviki, Konya İl Özel İdaresi'nin verdiği fide desteğiyle geçtiğimiz yıl başlanan organik çilek üretiminde ilk yıl, bin 500 ton ürün elde edildi. Bu yıl ise hedeflenen 3 bin 600 tonluk ürünün tamamının Avrupa'ya ihraç edilmesi planlanıyor.

     Çavuş Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem, yaptığı açıklamada, daha önce beldede hobi olarak ekilen çileğin yörede organik çilek sertifikasıyla üretimine 2009 yılından itibaren başlandığını söyledi.

     Konya'da bir yıl içerisinde organik çilek üretiminde lider konuma yükselen Çavuş beldesinde halen 140 ailenin bu işle ilgilendiğini ve tarımla uğraşan kesimde bu oranın yüzde 50'ye tekabül ettiğini vurgulayan Çiğdem, ''Beldemizde halkımızın 'kırmızı altın' diye tanımladığı organik çilek üretimi bir yıl gibi kısa sürede büyük bir aşama kaydetti. Çavuş beldesi çok kısa bir süre içerisinde Konya'nın organik çilek üretim merkezi haline geldi'' dedi.
     2010 yılında üretim hedefinin daha da katlanacağını belirten Çiğdem, yeni fidelerin toprakla buluşmasının ardından elde edilecek verimin iki katına yükselmesini beklediklerini belirtti.

     Belde merkezinde 125 ailenin daha bu yıl organik çilek üretimine geçmek için gün saydığını dile getiren Çiğdem, şunları kaydetti:
     ''2009 yılında başlangıç yılı olmasına rağmen ortalama bin 500 tonluk ürün elde edildi. Bu üretim öyle bir döneme denk geldi ki, üreticimiz ülkede yaşanan ekonomik krizin tam ortasında organik çilek yetiştiriciliğiyle adeta hayat buldu. İlk yıl verim az olmasına rağmen üreticimizin kişi başı yıllık gelirinde yüzde 20'lik bir artış sağlandı. Geçen yıl kilosu 80 kuruştan satılan ürünün kilosu 2 liraya kadar çıktı. Bu yıl üreticimizin gelirinin daha da artacağını düşünüyoruz.''
    
     -KOOPERATİF KURULDU-
    
     Beldenin organik çilek üretim merkezi konumuna gelmesiyle birlikte Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurduklarını ifade eden Çiğdem, ''Kooperatifimiz kanalıyla uzun vadedeki hedefimiz, organik çilek üretiminde Çavuş ismini marka haline getirmektir. Kurulan kooperatifimiz sadece çileğin üretimini değil, reçeli, marmelatı, kurutması gibi işlemlerin yapılabileceği modern bir tesis yapmayı hedefliyor. Bu şekilde yöre insanımıza yeni istihdam kapıları açarken, artık göç veren bir belde değil, dışarıdan göç alan bir yerleşim merkezi haline gelmeyi planlıyoruz'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.