Ekonomik kriz kadın istihdamını artırdı
Kriz ve Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik koşullar dikkate alındığında erkek istihdamındaki düşüş şaşırtıcı değil. Ancak kadın istihdamında artışın nedeni krizin bizzat kendisi.
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nden Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, Yrd. Doç. Gökçe Uysal-Kolaşin ve Araştırma Görevlisi Mehmet Alper Dinçer tarafından hazırlanan araştırmaya göre kadın istihdamındaki yıllık artışın ezici çoğunluğu, 243 bini, hizmet sektöründe gerçekleşti. Bu artışın çoğunluğunu oluşturan 136 bini de kendi işlerini yaratanlardan, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) tanımıyla "kendi hesabına çalışanlardan" oluşuyor. Hizmet sektöründe ve kendi hesabına çalışanlarda görülen artış, kadınların önemli bir bölümünün evlere temizlik işlerine gitmek, bakıcılık yapmak, evde ürettikleri malları satmak gibi ekonomik faaliyetlere giriştiklerine işaret ediyor.
Kadınların sanayide istihdam artışı ise çok sınırlı kaldı. Yine de kriz döneminde sanayide kadın istihdamının 12 bin kişi artmış olması ilginç. Haziran 2008'den itibaren yeni işe giren kadınların sigorta primlerinin devlet tarafından karışlanacak olmasının bu artışta etkili olup olmadığı araştırılmaya değer.
Kadın istihdamındaki artışın önemli bölümü kendi hesabına çalışanlarda gerçekleşti. Kendi hesabına çalışan kadınlar son bir yılda 136 bin kişi; ücretli ve yevmiyeli çalışan kadınlar 101 bin kişi arttı. Kendi hesabında çalışan kadınlardaki yıllık artış oranı Ağustos 2008'den itibaren hızla yükselerek yüzde 86 seviyesine ulaştı. Ücretli ve yevmiyelilerdeki artış oranı ise kriz öncesi eğilimini korumaya devam etti.
Kendi hesabına çalışan kadın istihdamındaki artış, kriz yüzünden işgücüne katılan kadınların önemli bir bölümünün evlere temizlik işlerine gitmek, bakıcılık yapmak veya evde ürettikleri malları satmak gibi ekonomik faaliyetlere giriştiklerini gösteriyor. Bu işlerin tamamına yakını ise kayıtdışı gerçekleşiyor. Kendi hesabına çalışan kadın istihdamındaki artış 136 bin kişi iken, kendi hesabına kayıtdışı çalışan kadın istihdamındaki artış 121 bin kişi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.