Ekonomide 2011 yılı
Türk ekonomisi Çin'den sonra en hızlı büyüyen ülkesi olurken, rekor düzeylere ulaşan cari açık sorununa çözüm arayışı devam etti.
2011'de gelişmiş ülkelerin borç sorunlarına karşılık gelişmekte olan ekonomiler küresel ekonomide ağırlıklarını iyice hissettirmeye başladı. Özellikle Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'den oluşan grubun küresel ekonomi payları önemli ölçüde yükseldi.
TÜİK 2010 yılında nüfus 73,7 milyon kişiye ulaştığını açıkladı. Verilere göre, ülkede yoksulluk oranı ise yüzde 18,08'e yükseldi.
Türkiye ekonomisinin temel sorunlarından biri olan cari açık, 2010 dış ticaret verilerinde de kendini gösterdi. Dış ticaret açığı, bir önceki yıla göre yüzde 84,5 artışla 71 milyar 563 milyon dolarla rekor düzeye ulaştı. Türkiye'de 2010 yılında 113 milyar 930 milyon dolar ihracat, 185 milyar 493 milyon dolar ithalat gerçekleştirildi.
Ocak ayında Türkiye'de en fazla tartışılan konulardan biri Tütün Alkol Piyasasını Düzenleme Kurulunun (TAPDK) yayımladığı yönetmelik oldu. İçki satışına sınırlama getiren yönetmelik ile akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında hacmen yüzde 5 alkolden fazla alkol içeren içkilere satış yasağı getirildi. Bakkal, market, süpermarket, hiper market, kuruyemişçi ve büfeler, hacmi 20 cl ve altındaki alkollü içkilerin satışıyla sınırlandırıldı. Spor kulüpleri ve takımların isim ve tanıtımlarında alkollü içki markalarını çağrıştıran isim, logo, amblem ve işaretler kullanılamıyor.
Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi de bu ay içinde yayımlandı. 2011-2014 dönemini kapsayan stratejiyle şirket kuruluşu ve işyeri açma işlemlerinin kolaylaştırılması, gelir vergisi sisteminin yeniden düzenlenmesi öngörüldü.
Uluslararası arenada Çin'in yükselişi dikkati çekti. Ekonomisi yüzde 10,3 büyüme gösteren Çin'de, araç satışları ve lüks tüketimdeki artış da dönüşümün işaretlerini verdi. Dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan Japonya ise 11 Mart'ta önce deprem, ardından tsunami felaketi ve bunların etkisiyle Fukuşima Daiçi nükleer santralinde sızıntı felaketiyle sarsıldı.
CUMHURİYET TARİHİN EN KAPSAMLI AF YASASI
Kamuoyunda ''torba yasa'' olarak bilinen, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı af yasası olarak nitelendirilen ve bazı borçların yapılandırılmasını öngören yasa, 13 Şubat'ta TBMM'de kabul edildi. Kanun ile 31 Aralık 2010'a kadar ödenmeyen vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılması yanında, kadınların süt izninden kanser hastalarına izne kadar pek çok konu düzenlendi.
Türk Ticaret Kanununda önemli değişiklikler yapan kanunla; şehirler arası yolculuklarda kötü kokan yiyecek yenilmemesi, canlı hayvan taşınmaması, kamyon ve dolmuşlarda ''tampon yazılarının'' kaldırılması hükme bağlandı. Kanun ile Türk hukukuna ''sorumluluk sigortası'' kavramı girdi. Buna göre, yanlış tedavi uygulayan doktor, yanlış savunma yapan avukat, kötü yönetim sergileyen şirket yetkilisi ''sorumluluk sigortası'' kapsamında tazminat ödeyecek.
Şubat ayında başta Mısır ve Libya olmak üzere Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki politik belirsizlikler, finansal piyasalar üzerinde baskı yarattı. Söz konusu bölgedeki olaylar nedeniyle ham petrol fiyatları hızla arttı, Türkiye Libya'daki işçilerini tasfiye çalışması başlattı.
Türkiye'nin cari işlemler açığı, 2010 yılında bir önceki yıla göre yüzde 247,1 artarak, 13 milyar 991 milyon dolardan, 2010 yılında 48 milyar 557 milyon dolara ulaştı.
Bankalar 2010 yılı karlarını Şubat'ta açıkladı. Türk bankacılık sektörünün 2010 yılı karı önceki yıla göre yüzde 8,7 artarak 2010 sonunda 21 milyar 931 milyon liraya yükseldi.
HEDEFİN ÜZERİNDE BÜYÜME
Türkiye geçen yıl Orta Vadeli Programda yer alan yüzde 6,8 büyüme hedefinin üzerine çıkarak yüzde 8,9 büyüdü. 2010 yılının son çeyreğinde ise Türkiye'nin büyüme oranı yüzde 9,2 oldu. Geçen yıl Türkiye'nin dolar cinsinden gayri safi yurt içi hasılası 735 milyar 828 milyon dolara, kişi başına milli geliri ise 10 bin 79 dolara yükseldi.
Türkiye genelinde işsiz sayısı 2010'da bir önceki yıla göre 425 bin kişi azalarak, 3 milyon 46 bin kişiye düştü. Türkiye'de 2010 yılında işsizlik oranı yüzde 11,9 olarak belirlendi.
Türkiye, Mart ayında, 10 yıl aradan sonra yen piyasasından borçlandı. JBIC garantili tahvilde 10 yıl vadeli ihracın tutarı 180 milyar yen (yaklaşık 2,17 milyar ABD doları) oldu. 1 Ocak-15 Mart arasındaki ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23,4 artarak, 25 milyar doları geçti.
Mart ayında Rusya ile Türkiye arasında vizeler karşılıklı olarak kaldırıldı. Brand Finance tarafından hazırlanan en değerli ilk 500 marka listesinde Google ilk sırada yer aldı. Google'ı, Microsoft ve Walmart izledi. İlk 500'e Türkiye'den İş Bankası 493'üncü sıradan girdi.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Türk Lirası zorunlu karşılık oranlarını yüzde 15'e yükseltti. Mart ayında gümüşün uluslararası ardaki fiyatı, 37,875 dolar/ons ile son 31 yılın en yüksek seviyesine çıktı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.