Ebru günlük yaşama girdi

Ebru günlük yaşama girdi
Geleneksel Türk el sanatlarından ebru, kumaşa uygulanarak, başörtüsü, fular, kravat, cep mendili gibi ürünleri kişiye özel hale getirdi.
Geleneksel Türk el sanatlarından ebru, kumaşa uygulanarak, başörtüsü, fular, kravat, cep mendili gibi ürünleri kişiye özel hale getirdi.
     Kumaş üzerine ebru yapan Betül Göçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arkadaşı Ayşegül Keserzeybek ile birlikte 5-6 yıldır kağıt ebruda geleneksel ebru sanatını icra ettiklerini anlattı.
     Son 1-2 yıldır ipek üzerine de ebru denemek istediklerini ifade eden Göçer, ''Kağıt ebru üzerinde 5-6 yıl ders aldık. Ama ipek üzerine nasıl yapılacağına dair kurs görmedik. Kendi birikimimizi ipek üzerine denedik ve güzel sonuçlar aldık. Bunu İstanbul ve Ankara'da da yapanlar var. Onlarla da görüştük, takıldığımız noktalarda yardım aldık'' dedi.
     İpek, krinkıl ve saten gibi farklı kumaşlara ebru yaptıklarını belirten Göçer, tesettürlü kadınların başörtüsü ile fular, mendil, masa örtüsü, peçete ve erkekler için de kravat ve cep mendilinde ebruyu başarıyla uyguladıklarını söyledi.
     Göçer, 1 metreye 1 metre ve 1,60 metreye 0,60 metre boyutlarında ebru tekneleri kullandıklarını anlatarak, daha büyük teknelerde çalışma imkanı bulduklarında yatak örtüsü, perde gibi ürünler de yapmak istediklerini dile getirdi.
     Eşinin depo olarak kullandığı dükkanı atölyeye çevirdiklerini belirten Göçer, hafta sonları kağıt ebru dersi verdiklerini, kağıt ebru öğrenmeden ipek ebru yapmanın zor olduğunu anlattı.
     Göçer, kumaş üzerine yapılan ebrunun teknik olarak kağıt ebruyla birebir aynı olduğunu, sadece farklı boyalar kullandıklarını ifade ederek, ''Kumaş ebruda öd kullanmıyoruz. Kağıt ebruda boyaların teknede rahat açılmasını sağlamak için sığır ödü kullanılıyor. Ama biz başörtüde ve diğer ürünlerde ipek ebru boyası kullandığımız için sığır ödüne gerek kalmıyor'' diye konuştu.
    
     -''YURT DIŞINDAN SİPARİŞ ALIYORUZ''-
    
     Kumaş üzerine yapılan ebrunun gelenek dışı olduğunu dile getiren Göçer, çok gelenekçi ustaların bu çalışmaları beğenmediğini söyledi.
     Yaptıklarını ''modern ebru'' olarak tanımlayan Göçer, çevrelerinden olumlu tepkiler aldıklarını belirterek, şunları kaydetti:
     ''Sanatın bir geleneksel tarafı var, bir de modern tarafı var. Biz sırf modern kısmına yönelmiş değiliz. Geleneksel ebruda olmayan bazı desen ve modeller ürettik. Ama geleneksel ebrudan da esinleniyoruz. www.katremebruli.com isminde bir internet sitesi kurduk. Elden satış yapıyoruz. Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı'na veriyoruz. Yurt dışından da talep aldık. Amerika'dan sitemize girip sipariş verenler oldu. Daha çok tanıtım yapabilmek için fuarlara katılıyoruz. 2009 yılının Ekim ayında İstanbul'da düzenlenen 1. Tesettür Fuarı'na katıldık. Çok güzel tepkiler aldık. Nisan ayında da 2. Tesettür Fuarı'na hazırlanıyoruz. İnsanlar önce yıkanınca boyaların akacağını düşünüyor. Şimdiye kadar hiçbir şikayet almadık. Fiyatlar ipeklerin türüne göre değişiyor. Fularlar 10, eşarplar 20 liradan başlıyor.''
    
     -BİRBİRİNE BENZEMEDİKLERİ İÇİN KİŞİYE ÖZEL-
    
     Göçer, işe ilk başladıklarında bu kadar ilgi görmesini beklemediklerini ifade ederek, ''Kumaş üzerine yapılan ebrunun ilgi çeken en büyük özelliği hepsinin birbirinden farklı olması. El emeği olduğu için teknede o anki ruh halinizi yansıtıyor. Aynı renkleri kullanabilirsiniz, aynı deseni yapmaya çalışabilirsiniz ama hepsi birbirinden farklı oluyor. Taktığınız, kullandığınız size özel ve tek oluyor'' dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.