E-Ticarette Yurt Dışı Kargo Sürecinde Desi Hesaplama Nasıl Yapılır?
E-ticaret gün geçtikçe büyüyen ve farklı sektörlerden birçok girişimcinin yer aldığı bir dünya. Yurt içi ya da yurt dışı kargo süreçleri de, e-ticaretin gelişimi ile birlikte ciddi bir inovasyona girdi. Müşteri memnuniyetini sağlamak adına operasyonel mükemmellik önemini artırırken, e-ticarette maliyet hesabı yapanların, en önemli kalemlerinden biri de kargo. Özellikle düşük fiyatlı bir ürün satıyorsanız, size ya da müşterinize yansıyan kargo kaleminde merak edilen konular var, bunlardan biri de desi hesaplama. Amazon ya da Etsy gibi bir yurt dışı merkezli sitede satış yapacaksanız, ürünleri yurt dışına göndereceksiniz kaegonun desi boyutu daha da önem taşıyor. Zira Türkiye içindeki kargo fiyatı uygun olabilirken, yurt dışı kargoda 1 deside bile maliyet farkı artabiliyor.
Desi Hesaplama Nasıl Yapılır?
Bir kargo gönderimi öncesinde maliyet analizi yapmak son derece önemli. Özellikle yurt dışı kargo gönderimi yapacaksanız, mesafenin uzak olduğu, kimi zaman uçak ile kargo gönderimi yapılan süreçlerde 1 desi bile önemli bir maliyet kalemi. Peki desi nasıl hesaplanır? Yurt dışı kargo için desi hesaplamada, ya da yurt içi e-ticaret gönderisinde desi hesaplama sürecinde çok temel bir teknik kullanılır.
Desi, bir kolinin, kutunun ebatlarının cm cinsinden çarpılması ve 3 bine bölünmesi ile elde edilen değerdir. Örnek vermek gerekirse, 1 CM, 5 CM ve 20 CM en, boy ve yüksekliğe sahip olan bir kolinin CM cinsinden ebatlarının çarpımı 100’dür. Bu da, ebatın 1 desinin altında olduğunu gösterir. Peki boyutlar daha yüksek olursa desi ne olur?
Desi hesaplama örneği ile devam edersek, boyu 40 cm, eni 20 cm ve yüksekliği 30 cm olan bir paketi hesaplayalım. 40*30*20 = 24.000 çıkar, 24.000/3000 = 8. Dolayısı ile bu paketin boyutu 8 desidir.
Amazon’da Nasıl Satış Yapılır?
E-ticaret operasyonunda, sınırı Türkiye’nin dışına çıkarmak ve dünya çapında satış yapmak birçok işletmenin hayali. Bu süreçte de yurt dışı kargo operasyonlarını yönetme, desi hesaplama gibi sorular akıllarda yer ediyor.
Yurt dışında e-ticaret mağazası açma konusunda en çok tercih edilen adres Amazon. Amazon’un ciddi kullanıcı kitlesi, Amazon FBA gibi modelleri birçok kişinin Amazon’da nasıl satış yapılır sorusunu sormasına neden oluyor. Esasen Amazon’da, ilk aşamada gerekli şartları sağladıktan sonra, -bu şartlar içinde şirket kurulumu, mağaza ismi ve banka hesap bilgilerinin yanı sıra kredi kartının girilmesi de yer alıyor- mağazanızı kurabilir, satışa başlayabilirsiniz. Amazon’da 40’ın altında farklı ürün satacaksanız bireysel, üzerinde ürün satacaksanız profesyonel hesap açmış olursunuz.
Ödemelerinizi Payoneer üzerinden alabilir, yurt dışı kargo süreçlerinizi ise, Amazon entegrasyonu sunan Shipentegra üzerinden sağlayabilirsiniz. Bu şekilde, hem gümrük hem de kargo tarafında en ufak bir mevzuat sorunu yaşamadan, maliyetlerinizi minimize ederek satışınızı sürdürebilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.