Dünya’nın Öğrencisi Konya’da Buluştu

Dünya’nın Öğrencisi Konya’da Buluştu
20 ülke ve 55 ülkede gerçekleştirilen Uluslararası Öğrenci Buluşmaları büyük ilgi görüyor. 60 ülkeden gelen öğrenciler hem kendi ülkelerini tanıtırken hem de diğer ülkelerinin kültürlerini yakından tanıma fırsatı buluyorlar.

Bu sene Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) ve İki Doğu İki Batı Dernekleri tarafından 10. Öğrenci buluşmalarını gerçekleştirdiklerini söyleyen İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Murat Arslan “Bu seneki buluşmalarınız 20 ülke ve 55 şehirde yapılıyor. Mezun arkadaşlarımız da kendi ülkelerinde benzer çalışmalar yapmaya başladılar. Her yıl ülke sayısı da giderek artıyor. Konya’da geçen yıla göre bir artış var. Bu seneki organizasyonumuzu 60’ya yakın ülkenin katılımı ile gerçekleştiriyoruz. Bu ülkelerden gelen öğrenciler, kültürlerini, yemeklerini, yöresel gösterilerini sunuyorlar. Halkımızla tanışarak, kaynaşıyorlar. İnsanlar buraya gelerek iki gün içinde tabiri caizse 60 ülkeyi gezme fırsatı buluyorlar. Bizim buradaki amacımız birleştirici ve bütünleştirici olabilmektir. Kardeşliği, ümmet bilincini geliştirebilmek, yayabilmek en başta gelen amacımız. Bunda da epey yol kat ettiğimizi fark edebiliyoruz.” dedi.

“TÜRKİYE ÇOK ÖNEMLİ BİR MİSYON ÜSTLENİYOR”

Türkiye İslam dünyasında önemli bir konumda bulunduğunu ifade eden Arslan, “Türkiye hem ekonomik gelişmişlik hem de tarihi mirasla ülkemiz diğer ülkelerinin bir koruyucusu görevi üstleniyor. Türkiye bölgesinde en gelişmiş ülke.Bu sebeplerle artık Türkiye eğitim için tercih edilen bir ülke haline geldi. 2010 yılında ülkemizde 26 bin yabacı öğrenci varken, bu yıl yabancı öğrenci sayısı 114 bine çıktı. Konya’mızda da 850 öğrenci varken, bugün bu sayı 4500’ü geçti. Bu noktada ülke sayısı ve çeşitliliği de artıyor. Öğrencilerin Türkiye’ye bu kadar ilgi göstermesindeki en büyük etken de buradan memnun olarak ayrılan öğrencilerin diğer arkadaşlarına ülkemizi tavsiye ediyor olmaları büyük rol oynuyor. Öğrencilerimiz Türkiye’yi çok seviyorlar. Türkiye’nin Müslüman bir ülke olması da tercih edilmesinde etkili oluyor.” şeklinde konuştu.

“DÜNYA KARDEŞLİĞİ OLUŞTURMAYI HEDEFLİYORUZ”

Dünya üzerinde savaşların, açlığın, zulmün olmadığı bir dünya için çalıştıklarını da sözlerine ekleyen Arslan, “Birliğin ve kardeşliğin egemen olduğu bir dünyanın kurulmasını hedefliyoruz. En azından buradaki öğrencilerimiz birbirlerini tanıyarak ön yargılarını yıkmış oluyorlar. Buraya gelen bir öğrencinin 60 ülkeden dostu oluyor. Buradaki her öğrenci hem kendi ülkesini tanıtacak hem de 60 ülkenin kültürünü yakından tanıma fırsatı bulacak. Afrika ile Balkanlar arasında, Kafkasya ile Uzak Asya arasında çok yakın dostlular kuruluyor. Bir dünya kardeşliği oluşturmayı hedefliyoruz. Zaten bizim sloganımız da biz bir milletiz. Yemeniz, içmemiz, dilimiz farklı olsa da yüreklerimiz adaletsizliklere zulme karşı ortak atıyor. Bu sene organizasyonumuza ortak olan, destek veren Selçuklu Belediye’mize çok teşekkür ediyoruz. Yine her zaman desteklerini esirgemeyen üniversitelerimize, Büyükşehir, Karatay ve Meram Belediyelerimize emeği geçen tüm kardeşlerimize ve tüm Konya’ya çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

 

ÖĞRENCİ BULUŞMALARINA YOĞUN İLGİ

Konya’nın ev sahipliği yaptığı 10. Uluslararası Öğrenci Buluşmasında, yabancı öğrenciler kendi ülkelerini ve kültürlerini tanıtma fırsatı buluyor.  Öğrenciler, Kılıçarslan Kent Meydanında kurdukları stantlarda kültürünü, renklerini, dillerini yöresel kıyafetlerini tanıtıyor. Birçok ülke öğrencisinin katıldığı öğrenci buluşmasına vatandaşların ilgisi yoğun oldu.

“TÜRKİYE, MALEZYA’DA ÇOK SEVİLİYOR”

Konya’da Uluslararası İlişkiler okuyan Malezyalı Ansari, Malezya’da Türkiye’nin çok sevildiğini ve özel bir ilginin olduğunu ifade ederek, “Daha önce Türkiye’de okuyan bir arkadaşımın vesilesiyle Konya’ya geldim. Malezya’da Türkiye’yi çok seviyorlar. Ülkemde özellikle Osmanlı tarihine çok meraklılar ve çok seviyorlar. Benim ülkemin yüzde 60’ı Müslüman olduğundan Türkiye’ye karşı daha özel bir ilgi ve alaka var. Türkiye ve Malezya kardeş ülkelerdir.” dedi.

 

“TÜRKİYE-BANGLADEŞ İLİŞKİLERİ ÇOK ESKİYE DAYANIR”

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat okuyan Bangladeşli Cihangir, Türkiye ile Bangladeş ilişkilerinin çok eskiye dayandığını ve Recep Tayyip Erdoğan’ın da kendileri için bir ilham kaynağı olduğunu belirterek, “Uluslararası Öğrenci Buluşmaları çok güzel geçiyor. Biz sadece Türkiye’ye okumaya gelmedik. Ülkemizin özelliklerini Türkiye’deki özellikle de Konya’da bulunanlarla tanıştırmaya geldik. Ben de burada Bangladeş’in Müslüman ve dünyanın önemli bir ülkesi olduğunu tanıtmaya çalışıyorum. Aslında bu çok güzel bir fırsat. Türkiye ve Bangladeş ilişkileri çok eskiye dayanır. Bangladeş’te Türkiye’ye karşı son derece olumlu bir bakış açısı bulunuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bunda çok büyük etkisi var. Erdoğan bizlerin ilham kaynağıdır. Bangladeş’te yaşayanlar Türkiye’nin Müslüman ülkeler arasında ayakta duran ender ülkelerden olduğunu biliyorlar.” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE KIRGIZİSTAN’DA ÇOK YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR”

Türkiye’nin Kıgızistan’da çok yakından takip edildiğini söyleyen Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi Kırgız Orozbek, “Geçen sene de standımızı kurup ülkemizi tanıtmıştık. Bu sene de ülkemizi tanıtmaya diğer ülkelerle kaynaşmaya devam ediyoruz. Öğrenci buluşmalarımız çok güzel geçiyor. Bu sene organizasyon çok daha iyi. Her sene daha iyiye gideceğini düşünüyoruz. Türkiye ile Kırgızistan ilişkileri çok iyi. Zaten kardeş ülkeyiz. Türkiye’de yaşanan gelişmeler Kırgızistan’da çok yakından takip ediliyor.”ifadelerini kullandı.

“ERDOĞAN’I İSLAM DÜNYASININ LİDERİ OLARAK GÖRÜYORUZ”

Türkiye ve Filistin arasında çok sıkı bağların bulunduğunu ve Recep Tayyip Erdoğan’ın İslam dünyasında bir kahraman olarak görüldüğünü ifade eden Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Filistinli Halid Ovivi “Uluslararası öğrenci buluşmaları çok güzel ve faydalı buluşmalar. Bu organizasyon bu kadar farklı ülkeden gelen öğrencileri bir araya getiriyor. Tüm stantların arasında Filistin’e çok özel bir ilgi var. Filistin, Türkiye’de yaşayan büyük bir çoğunluğun ilgisini çekiyor. Herkes Filistin’i tanımak, orada yaşananları bilmek istiyor. Filistin’de yaşananlar karşısında ellerinden bir şey gelmediği için çok üzüldüklerini dile getiriyorlar. Hatta bazıları standımızdan ağlayarak çıkıyorlar. Mescid-i Aksa’yı çok sevdiklerini ve gidip orada namaz kılmak istediklerini ifade ediyorlar. Filistin halkı da Türkiye’yi çok seviyor.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Filistin’de çok seviliyor. Hatta Erdoğan bir kahraman, İslam dünyasının lideri olarak görüyorlar.” diye konuştu

“AZERBAYCAN-TÜRKİYE DOST DEĞİL KARDEŞTİR”

Türkiye ile Azerbaycan’ın kardeş iki ülke olduğunun altını çizen Azerbaycanlı Sinan Kazımov,“Uluslararası öğrenci buluşmalarını çok gerekli bir organizasyon olarak görüyoruz. Bu buluşmalar İslam dünyası ve ümmet için de çok büyük önem taşıyor. Çünkü burada kardeşlik buluşuyor ve ön yargılı olduğumuz bir ülkeyi yakından tanıma fırsatı bulabiliyoruz. Bizim ile ilgili olarak bilinen en önemli yanlış Azeri kelimesidir. Doğrusu Azerbaycanlı ya da Azerbaycan Türkü olmalıdır. Türkiye ve Azerbaycan dost değil kardeş iki ülkedir. Dostluk ancak yabacılar arasında olur biz kardeşiz. Hem geçmişte hem de bugün Azerbaycan ve Türkiye hep kardeş olmuştur.”ifadelerine yer verdi.

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.