Doğanhisara bilimsel bakış

Doğanhisara bilimsel bakış
Selçuk Üniversitesi Doğanhisar Meslek Yüksekokulu ve Doğanhisarlılar Kültür, Sosyal, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen 1. Ulusal Doğanhisar ve Çevresi Tarih...
Selçuk Üniversitesi Doğanhisar Meslek Yüksekokulu ve Doğanhisarlılar Kültür, Sosyal, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen “1. Ulusal Doğanhisar ve Çevresi Tarih, Kültür ve Turizm Sempozyumu” gerçekleştirildi. Sempozyuma katılan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Özcan,bölgede eko-turizmin gelişitirilmesi gerektiğini vurgularken, Doç. Dr. Abdullah Karaman ise yatırım yapılması durumunda Doğanhisar’ın alternetif turizmin gözdesi olabileceğini söyledi. 
GENİŞ KATILIMLI SEMPOZYUM
Doğanhisar’daki sempozyum açılışına Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, Doğanhisar Kaymakamı Bekir Kartal, Doğanhisar Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Kenan Peker, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muhittin Tuş, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Memiş Kütükçü, Doğanhisar Belediyesi Başkan Vekili Halil Toplu, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Doğanhisarlılar Kültür, Sosyal, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yunus Tarı, öğretim üyeleri, öğrenciler ve yöre halkı katıldı.  Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muhittin Tuş, “Doğanhisar’ı ve Doğanhisarlıları yaşadıkları bölgeyi tanıyıp harekete geçirmek için bu sempozyumu düzenliyoruz. Bölgeyi iyi tanıyıp standartlarını yükseltmek için uzun bir süre bölgede üniversitemiz öğretim üyelerinin araştırmaları oldu. Bu sempozyum boyunca bu verileri toplayıp hayata geçireceğiz. Bilimsel çalışmalarla Doğanhisar’a yeni bir bakış açısı getirecek ve Doğanhisar’ı tanıtacağız.” dedi.
“EKO-TURİZMİ GELİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR”
Doğanhisar’ın birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını söyleyen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Özcan, “Doğanhisar daha dün kurulan bir ilçe değil, birçok devlete ev sahipliği yapmış tarihi çok eski bir ilçemizdir. Dışarıya göç vermesi en çok üzüldüğümüz noktalardan biridir. Bu göçlerin azaltılması için bölgede eko-turizmi geliştirmemiz gerekiyor. Yeter ki birlik olsun ve el ele verilsin her şey başarılır. Doğanhisar ve Doğanhisarlılar bunu başarabilecek güce sahiptir.” dedi.
 “YAYLA VE AV TURİZMİ YAYGINLAŞIYOR”
Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun ilk oturumu da Doğanhisar’da gerçekleşti. Başkanlığını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Özcan’nın yaptığı oturumda Selçuk Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Karaman ‘Kırsal Turizm Geliştirme Stratejileri’ konulu sunumunu gerçekleştirdi. Doğanhisar’da alternatif turizmi geliştirmenin gerekliliğini vurgulayan Doç. Dr. Karaman, “Günümüz turizm anlayışında artık güneş-deniz-kum üçlüsünün dışına çıkılıyor. Doğa, termal, yayla, av, botanik turizmlerine karşı daha çok ilgi gösteriliyor. Bu açıdan düşünüldüğünde Doğanhisar’da turizm hareketliliği artırılabilir. Bunun için Doğanhisar’a yatırım yapılmalı.” dedi.
“MARKAN ELİNİN İZİDİR”
Kırsal alanda turizm tekniklerine değinen Doç. Dr. Karaman, “Doğanhisar’da turizm faaliyetlerini geliştirmek için kırsal miras, kırsal yaşam ve kırsal etkinlikler  üçlemesinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Bölgede yaşayan insanlara turizm bilincini ve ürünlerini nasıl pazarlayacaklarının öğretilmesi gerekiyor. Yerel rehberlerin bilinçlendirilmesi ve bölgenin tarihinden, doğal güzelliklerine kadar her yerini iyi bilmesi gerekiyor. Kırsal bölgeye gelenler marka görmek istemiyorlar. O yüzden senin de kendi markanı yaratman gerekiyor. Kendi markan her şey olabilir, bazen yaptığın yayık ayranı bazen de elinle açtığın bazlamadır. Bir başka deyişle markan elinin izidir.” dedi.  Sempozyumdaki oturumların ardından konuklar Doğanhisar gezisine katıldı. Sempozyumun ikinci ve üçüncü gününde Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde bildiriler sunuldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.