Din eğitimi doğru veriliyor mu?

Din eğitimi doğru veriliyor mu?
Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, gerçekleştirdiği sempozyum ile din eğitimini konuya hakim ilim adamlarıyla enine boyuna masaya yatırdı. İşte din eğitimindeki yanlışlıklar...
Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, “Kuram ve Eylem Yönüyle Din Eğitiminin Teolojik ve Felsefi Temelleri” konulu sempozyumun ilk oturumunu Meram Belediyesi Konevi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi.
 
Sempozyum açılış konuşmasını yapan Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Önkal, din eğitiminin günümüzde önemli bir yer tuttuğu ve insanlara bunun önemini anlatmak için böyle bir sempozyum tertip ettiklerini söyledi.
 
Geçmişte bütün toplumların din ve tarih konusuna büyük önem verdiklerini ifade eden Prof. Dr. Önkal, din eğitiminin aklın ve bilimin ışığında ele alınması gerektiğine vurgu yaptı.
 
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Şevki Aydın ise, din eğitiminin bilimsel bir zemine oturtulamadığı için din tartışmalarının yaşandığını belirtti.
 
Aydın, Türkiye’de dini anlama ve sonuca bağlama konusunda ciddi sorunların yaşandığının da altını çizerek, bu sorunların çözümü için sağlıklı din eğitiminin şart olduğunu vurguladı.
 
Prof. Dr. Aydın, “Din eğitimini uygulayan kişilerin sorumlulukları büyüktür. Din eğitimini bilime ve akla dayandırarak, Kuran-ı Kerim ışığında insanlara anlatılmalı. Böylece insanlar daha soğukkanlı yaklaşır din kavramına. İnsanlara din doğru ve sağlıklı anlatılmalı. Bun anlamda Diyanet İşleri olarak, ilahiyat fakülteleri ile irtibatımızı hiç koparmadan din konusunda çalışmalar yapıyoruz. Önemli olan din eğitimindeki yanlışlıkları günyüzüne çıkararak doğru yolu bulmaktır” dedi.
 
Açılış konuşmalarından sonra Prof. Dr. M. Faruk Bayraktar başkanlığında sempozyumun ilk oturumuna geçildi.
 
Oturumda, ana kaynaklarla irtibat açısından dini anlama ve anlatma problemlerine değinen Prof. Dr. Abdullah Özbek, insanların hangi bölgede, hangi coğrafyada olursa olsun Kuran ve sünneti rahatlıkla uygulayabileceğini söyledi.
 
Özbek, “ Müslümanların din eğitimini yanlış ele alması sebebiyle eskiye göre çok fazla gelişememiştir. Din eğitiminde akıl ile bilimin yeterli kadar kullanılmaması, vahyin ve sünnetin dikkate alınmaması, uygulanılmaması Müslümanların en büyük sorunu. Türkiye de ise siyasi partiler bile din ile uğraşmakta. İlk önce bunu düzeltmemiz gerek. Çünkü din konusunu halledemeyince, ne ekonomi ne de nakşa bir konu tam olarak halledilemiyor. Farklılık gerçeğini iyi kavramalıyız. Bu kavram iyi kavrandığı takdirde, din eğitiminde de ciddi şekilde yol alacağımıza inanıyorum” diye konuştu.
 
Ayrıca Özbek, din meselesine yaklaşırken din ve din kültürünü birbirinden ayırmak gerektiğine dikkat çekerek, bu kapsamda çalışmaların yoğunlaşması gerektiğini ifade etti.
 
Oturum daha sonra Doç. Dr. Şakir Öztürk’ün, “ Eğitim ve dinin kavramsal yapısı ve din eğitimi ile ilişkisi” konulu konuşması ve Prof. Dr. Nevzat Yaşar Aşıkoğlu ve Prof. Dr. Recai Doğan’ın konu ile ilgili değerlendirme yapmasından sonra program son buldu.
 
Sempozyumun ikinci oturumu ise “Kuram ve eylem yönüyle din eğitiminin kapsamı” konusuyla Konevi Kültür Merkezinde saat 14/00’da gerçekleştirilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.