Depresyon önlenebilir

Depresyon önlenebilir
Depresyon çağımızda yoğun görülen rahatsızlıklardan biri. Hormonal değişiklikler, tıbbi hastalıklar, kişilik yapısı gibi birçok faktör tarafından tetiklenen depresyon, yaşlandırmayı hızlandırıyor.

Depresyon çağımızda yoğun görülen rahatsızlıklardan biri. Hormonal değişiklikler, tıbbi hastalıklar, kişilik yapısı gibi birçok faktör tarafından tetiklenen depresyon, yaşlandırmayı hızlandırıyor. Uzman Psikolog Bayram Duysak ise depresyonla baş etmenin yollarını anlattı.

Hollandalı ve Amerikalı bilim adamlarının yaptığı araştırma, ağır depresyonda olan veya geçmişte depresyona giren kişilerin hücrelerinin biyolojik açıdan daha yaşlı göründüğünü ortaya koydu. Uyku problemleri, göğüs ağrısı, yorgunluk, tükenmişlik, ağrıyan kaslar ve eklemler, sindirim problemleri, iştahsızlık, kilodaki değişiklikler, baş ağrısı gibi bazı durumlar depresyonun belirtileridir. Psikolog Bayram Duysak depresyonla baş etmenin en iyi yolunun insanların kendilerinde farklılıklar oluşturması gerektiğini ifade etti.

“DEPRESYONUN EN BÜYÜK DÜŞMANI SPOR”

Depresyonun başlı başına en büyük düşmanın spor olduğunun bilgisini veren Bayram Duysak, “İnsanlar oldukça fazla spor yapmalı ama bu spor şu şekilde insanlar şunu diyebilir, ben spor yapıyorum ama depresyondayım. İşte o zamanda spor tarzını değiştirebilirler. Adam fitness yapıyorsa fıtness değil de koşu yapabilir. Koşu yapıyorsa yürüyüş yapabilir. Veya bunu biraz daha artırabilir. Biraz daha yakın dövüş sanatlarına katılabilir. Tamamen beynin farklı bölgesini kullanabileceği yöntemlere girmeli.” dedi.

.-uzman-psikolog-bayram-duysak.jpg

“FARKLI ORTAMLARDA YÜRÜYÜN”

Duysak, depresyondan kurtulmak için insanların en az 45 dakika farklı ortamlarda yürümesi gerektiğini öne sürdü. Duysak şöyle devam etti: “Bu farklı ortamlardan kastım şu, illa bir yürüyüş parkuru olmak zorunda değil herhangi bir ara sokak bile olabilir. Herhangi bir cadde olabilir sadece daha önce gitmediği bir yol olması yeterli. İlla spor ayakkabısını eşofmanını giymek zorunda değil, atıyorum bankada çalışıyordur ama öğle arası vardır bir saat. Yemeğini yedikten sonra o bir saat arada da yapabilir. Normal sivil kıyafetiyle bile olabilir bu.”

“DÖRT DUYU ORGANINIZLA HİSSEDİN”

Dört duyu organıyla birlikte tek başına müzik dinlemeden, telefonla konuşmadan yürünmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Duysak; “Dört duyu organı dediğimiz hadise yürüyüşe çıktığı zaman etrafı görmeli. Tabelalarda ne yazıyor, insanlar konuşuyor mu veya dışarıdan sesler geliyor mu, arabaların sesi var mı, havada bir koku var mı veya da havanın derecesi kaç. Çantasını tutuyorsa çantasını hissetmeli. Bu şekilde dört duyu organını çalıştırarak yürüdüğü zaman beyine endorfin salgılanıyor. Endorfin de zaten bizim doğal mutluluk hormonumuzdur.” şeklinde konuştu.

“BİTTER ÇİKOLATA YİYİN”

Bitter gibi bazı çikolataların içinde endorfin olduğunu ileri süren Duysak, çok çikolata yiyen insanlara içindeki mutluluk hormonundan ve yağ oranının diğerlerine göre daha düşük olmasından dolayı bitter çikolata yemelerini önerdiğini söyledi.

“EN KOLAY YOL: FARKLILIK”

Depresyondan çıkmanın en kolay yolunun birtakım farklılıklar yapmak olduğunu kaydeden Duysak şöyle konuştu: “Depresyondaki bir kişi olabildiğince farklılık yapmalıdır. Farklılıktan kastım odasının ışığının rengi de olabilir. Mesela sürekli sarıysa beyaza çevirsin. Yatak odası pencerenin yanındaysa onu değiştirsin karşı tarafa alsın. Onun yerini değiştirsin bunu yapamıyorsa dolabın içeresindeki düzeni değiştirsin. Ama saçma sapan bir şekilde değiştirsin. Okula gideceği zaman kazak alacağı yerden karşısına çorap çıksın. O ona şaşırsın. Aslında bilinçaltında kendini iyi hissedip kodluyor. Orada o çorabı gördüğünde kendini mutlu hissetmeye başlıyor. Ben ne yapıyorum demesi ona orada endorfin salgılıyor. En kolay depresyondan çıkış yöntemi farklılıktır.” Duysak, depresyondan kurtulma yolu olarak insanın beynini kitap okumak gibi şeylerle doldurması gerektiğinin altını çizdi.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.