Davutoğlu gündeme ilişkin soruları yanıtladı

Davutoğlu gündeme ilişkin soruları yanıtladı
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ABD gazetelerinden Wall Street Journal'de MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın "bağımsız politikalar izlemekle" suçlandığına yönelik yazıyı değerlendirdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ereğli ilçesindeki ziyareti sırasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

ABD gazetelerinden Wall Street Journal'de MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın "bağımsız politikalar izlemekle" suçlandığına yönelik bir yazı bulunduğunun hatırlatılması üzerine Davutoğlu, "Bu makaleler ve üst üste çıkan yayınlar dikkatlice okunduğunda iki şey önemlidir; birincisi muhteva ile ilgili iddaialar ve zamanlaması" ifadesini kullandı.

Bir istihbarat teşkilatının ülkesi ve ülkesinin güvenliğiyle ilgili gerekli altyapılara sahip olarak, o güvenlikle ilgili tedbirleri almanın birinci görevi olduğunu dile getiren Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Aslında sayın Hakan Fidan ile ilgili ortaya konan iddialar gerçek dışı olmanın yanında, sayın Fidan'ın görevini ne kadar mükemmelen yaptığını da ortaya koyuyor. Sayın Fidan daha önceki müsteşarlarımızla mutlaka ciddi çabalar sarf ettiler. Hakan Fidan da aynı çizgi içerisinde, Türk istihbaratının kurumsal tepkisini geliştirme ve ülkemize dönük muhtemel riskleri ve tehditleri bertaraf etme anlamında bilgi toplamaya ve enformatik çalışmalar konusunda büyük bir kapasite artırımına gitmiştir. Olağanüstü bir çabayla bu kurumsal altyapıyı geliştirmiştir. Hakan Fidan'ın ve diğer güvenlik birimlerimizin bu konuda hesap vereceği tek merci Türk milletidir, TBMM ve hükümetimizdir. Dolayısıyla Hakan Fidan'a yönelik iddialar hem asılsızdır hem de çok kötü bir kara propaganda örneğidir."

2. Cenevre toplantısı bir an önce gerçekleşmeli

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 2. Cenevre toplantısının bir an önce gerçekleşmesini arzu ettiklerini belirterek, "Ancak toplantının gerçekleşmesinin de ötesinde asıl hedef Suriye'de akan kanın durması ve zulmün sona ermesidir. O yönde yapılacak her türlü çabaya destek vereceğiz" dedi.

Davutoğlu, Cenevre 2 Konferansıyla ilgili bir soru üzerine, Suriye krizine barışçıl çözüm bulunması yönünde her türlü çabayı desteklediklerini vurguladı.

Bu konuda yoğun gayret gösterdiklerini ancak şu ana kadar uluslararası toplumun, bu barışçıl çözüm çabalarını nihai bir hedefe ulaştırma yönünde yeterli başarı sağlayamadığını ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Bayramın birinci günü Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı John Kerry ve Fransa Dışişleri Bakanı sayın Laurent Fabius ile görüşmeler gerçekleştirdim. Bu konuları istişare ettik. Tabi biz de bir an önce 2. Cenevre toplantısının gerçekleşmesini arzu ediyoruz ancak toplantının gerçekleşmesinin de ötesinde asıl hedef Suriye'de akan kanın durması ve zulmün sona ermesidir. O yönde yapılacak her türlü çabaya destek vereceğiz. Suriye rejimi iyi niyetli ise öncelikle sivil halka yönelik bayram gibi kutsal günlerin bile gözardı edilerek sürdürülen saldırıların durdurulması gerekir. Ümit ederiz ki en kısa zamanda bu yönde gerekli adımlar atılır. Biz de elimizden gelen gayreti, çabayı gösteririz."

Başbakan Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bir araya geleceğinin hatırlatılması üzerine Davutoğlu, "Bu yeni bir durum değil. Türkiye ile Rusya arasında stratejik işbirliği mekanizması var. Dolayısıyla her sene, bir yıl Rusya'da bir yıl da Türkiye'de toplanırız" diye konuştu. AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.