Davutoğlu; "Dünyanın en büyüğü biz olmalıyız"
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 'Türkiye'yi diplomatik ve ekonomik alanda önemli bir dünya gücü haline getirmenin sırrının ‘Türkiye'yi çok büyük bir üretim üssü haline dönüştürmek’ olduğunu söyledi.
Konya Sanayi Odası Mayıs ayı olağan Meclis Toplantısında sanayici ve iş adamlarına seslenen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Bugün bana 'Türkiye'yi diplomatik ve ekonomik alanda önemli bir dünya gücü haline getirmenin sırrı nedir?' diye sorsanız şunu söylerdim; Türkiye'yi çok büyük bir üretim üssü haline dönüştürmek. Yani sanayi üssü haline dönüştürmek. Tarım, hizmet sektörü önemlidir ama bunların sanayileşememesi ya da sanayi ile bunlar arasında irtibat kurulamaması ile ne kadar büyük zaaflarla karşı karşıya kalabildiğimizi görüyoruz.''
Konya Sanayi Odası Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Ahmet Şekeroğlu başkanlığında, Dış işleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. Meclis toplantısında konuşan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konyalı ile iş yapmanın sırtını çınar ağacına dayamak gibi olduğunu söyledi. Bakan Davutoğlu’nun liderliğinde Konya’ya özel yurt dışı iş gezileri yapılmasını arzu ettiklerini anlatan Başkan Büyükhelvacıgil, “Konya’da 80’den fazla sektör bulunmaktadır. Türkiye’nin bazı illeri bir sektörle öne çıkarken Konya çok çeşitli bir sektörle ortaya çıkmaktadır. Konya’nın krizleri erken atlatması da bu çeşitliliğe bağlıdır” diye konuştu. KSO Meclis Başkanı Ahmet Şekeroğlu ise, Türkiye’nin sanayi konusunda çok ciddi badireler atlattığını, ancak son sekiz yıldır kendisine yakışır bir şekilde hayal edilemeyenleri başardığını anlattı.
Bakan Davutoğlu vizeler konusuna da değindi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Konya Sanayi Odası Mayıs ayı Olağan Meclis toplantısına katıldı. Konyalı sanayicilere hitap eden Bakan Davutoğlu, ''Şimdi eğer yeni bir küresel güç veya cihan devleti kuracaksak, düştüğümüz yerden tekrar ayağa kalkmamız gerekiyorsa, dünyanın en büyük üretim alanlarında biri haline dönüşmemiz lazım'' dedi.
Konuşmasında bugüne kadar pek çok ülkeyle vizelerin kaldırıldığını ifade eden Bakan Davutoğlu, Gürcistan ile pasaportsuz geçiş döneminin başlayacağını kaydetti. Birçok ülke ile vizeleri kaldırdıklarını anlatan Davutoğlu, ''Vizeleri kaldırmamız vatandaşlara saygımızdan, kolaylık olsun ama esas itibariyle işadamlarımız ani bir gelişme olduğunda 'çantayı alıp x ülkesine gidebilsin' diye. Orada bir yatırım yapacaksa 300-500 işçiyi oraya taşıyabilsin. Prosedürlerle uğraşmasın'' diye konuştu.
Bakan Davutoğlu, ''Bir dönem cihan devletiydik. Neden kaybettik cihan devleti olma rolünü. Büyük askeri yenilgiler yaşadık diye mi? Veya niye cihan devleti olmuştuk. Hangi güçleri, unsurları kullanarak cihan devleti olmaya hak kazandık ve neyi kaybederek bundan uzaklaştık? Aslında Selçuklu'dan başlayarak Osmanlı'da devam eden, cihan ekonomisinin tüm atardamarını teşkil eden İpek Yolu'nun önemli istasyonlarını hakimiyetimiz altına almakla cihan devleti olduk. Bir devlet sadece iyi ordu organize ettiği için cihan devleti olmaz. Sadece büyükşehirleri fethettiği için cihan devleti olmaz. Ekonomik, siyasi ve askeri unsurlar bir araya geldiğinde bir millet cihan devleti olmaya doğru yol alır'' şeklinde konuştu.
Davutoğlu, şöyle devam etti:
''Şimdi eğer yeni bir küresel güç veya cihan devleti kuracaksak, düştüğümüz yerden tekrar ayağa kalkmamız gerekiyorsa, dünyanın en büyük üretim alanlarından biri haline dönüşmemiz lazım. Sanayi bu bakımdan çok önemli. Sanayi nitelik değiştirebilir ama üretim kapasitesi önemini hiçbir zaman kaybetmez. Ağır sanayi hamlelerinden, ithal ikamesine kadar Türkiye hep bir an önce sanayileşmenin çabası içinde oldu ki bu açığı kapatabilsin. Bugün bana 'Türkiye'yi diplomatik ve ekonomik alanda önemli bir dünya gücü haline getirmenin sırrı nedir?' diye sorsanız şunu söylerdim; Türkiye'yi çok büyük bir üretim üssü haline dönüştürmek... Yani sanayi üssü haline dönüştürmek. Tarım, hizmet sektörü önemlidir ama bunların sanayileşememesi ya da sanayi ile bunlar arasında irtibat kurulamaması ile ne kadar büyük zaaflarla karşı karşıya kalabildiğimizi görüyoruz.''
Gürcistan’a pasaportsuz geçiş
Üst düzey stratejik işbirliği konseyleri de kurduklarını bildiren Bakan Davutoğlu, konuşmasına şu şekilde devam etti: ''Çünkü oturduğumuzda Rusya gibi önemli ülkelerle 'herşeyi masaya yatırıp bir hamlede çözebilelim' diye. Yunanistan ile 87 yılda sadece 35 anlaşma imzaladık. Geçen sene Başbakanla gittiğimizde 1 günde 23 anlaşma imzaladık. Bu durum Rusya için de geçerli. Bu ay inşallah bütün her şeyi tamamlıyoruz. Gürcistan ile pasaportsuz geçiş dönemi başlayacak. Yani kimlik kartlarıyla. Onların Gürcü alfabelerinin dönüşümlerini yapmalarını bekliyoruz. Önümüzdeki hafta Başbakan'ın Doğu Karadeniz seyahati esnasında bunu noktalayacağız inşallah. Çünkü insan unsuru madem ki bizim en önemli kaynağımız, o zaman insan unsurunun mümkün olan en yüksek unsurla hareket etmesini sağlamak ve önlerindeki bariyerleri kaldırmak lazım.''
Konuşmaların ardından Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Bakan Davutoğlu'a çini tabak hediye ederken, Davutoğlu da Büyükhelvacıgil'e gümüş tabak hediye etti.
Toplantıya, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Konya milletvekilleri Hasan Angı, Kerim Özkul, Mustafa Kabakçı ve Harun Tüfekçi, Konya Ticaret Borsası Başkanı Uğur Kaleli, AK Parti Konya İl Başkanı Ahmet Sorgun, MÜSİAD Konya Şube Başkanı Arslan Korkmaz ile sanayici ve işadamları katıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.