Çok üretip, çok alıp satan olacaksınız

Çok üretip, çok alıp satan olacaksınız
Hisarcıklıoğlu, KTO-Tüyap Konya Uluslararası Fuar Merkezi'nde düzenlenen Konya Ayakkabı, Yan Sanayi ve Moda Fuarı'nın açılışında
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, üretimde başarı için güçlerin birleştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, ''Para yoksa ortaklık prensibi içerisinde kendi iş kolunuzdaki meslektaşlarınızla bir araya geleceksiniz'' dedi.
     Hisarcıklıoğlu, KTO-Tüyap Konya Uluslararası Fuar Merkezi'nde düzenlenen Konya Ayakkabı, Yan Sanayi ve Moda Fuarı'nın açılışında, Konya'nın doğru yolda ilerlediğini, her gün bir kat daha ileri gittiğini söyledi.
     Kentin önemli bir fuar merkezi haline gelmekte olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, Konya'nın, ufku dünyayı kucaklayan yerel yöneticileri ve meslek odası başkanlarıyla, katılımcı demokrasi ve beraber yönetme sanatını başarıyla yürüttüğünü vurguladı.
     Ayakkabı üretiminin Konya için çok önemli olduğunu, ancak hep devletten bir şey istemek yerine sektör mensuplarının biraz da kendisine bakması gerektiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
     ''Bu kadar ayakkabıcının olduğu yerde iğneyi kendimize batırmamız lazım. Bu devirde ayakta kalabilmenin yolu çok üreten, çok alan, çok satan olmaktan geçiyor, başka yolu yok. Bugün İngiliz havayolları ile İspanya havayolları evlendi, ikisi de büyük hacimleri olan havayolu şirketleri... Buna rağmen birleşip güç elde etmek için bir araya geldiler. Bizim kültürümüz '2 kişi ortaksa 3. ortak benim' diyor. Al ortağı yanına, niye almıyorsun? Aldığın zaman bileğini kimse bükemez. 'Küçük olsun benim olsun' dersen sana ne hiçbir yetkili ne de bir oda başkanı sahip çıkabilir. Çok üretip, çok alıp, çok satan olacaksak güçlerimizi birleştirmeliyiz.''
     Açılışa katılan iş adamlarına, para bulamıyorlarsa ortaklık prensibi içerisinde kendi iş kollarındaki meslektaşlarıyla bir araya gelmelerini tavsiye eden Hisarcıklıoğlu, ''Para nerede biliyor musunuz, aynı iş kolunda faaliyet gösteren iş ortağında, hem de sıfır maliyetli para... Ancak 'ben isteğimiz saatte dükkanı açar kaparım, anahtar bende olacak' dersen, bu iş bitti. Ortaklıkta rahmet ve bereket var, zorluğu ise şu; kapıdan çıkarken 'ortağım önden sen git' diyeceksin, bu kadar da basit. Bunu dediğin zaman sen de kazanıyorsun o da kazanıyor'' dedi.
    
     -''NE YAPARSANIZ YAPIN İŞİ MARKA HALİNE GETİRECEKSİNİZ''-
    
     Hisarcıklıoğlu, markalaşmanın önemine de işaret ederek, ''Bire 10 para kazanmak ister misiniz?' diye soruyorum herkes 'isterim' diyor, işte bunun yolu da markalaşmaktan geçiyor. Türkiye'de üretilen bir pardösü, üzerinde ünlü bir markanın etiketiyle Londra'da 2 bin 250 liraya, aynı pardösü ülkemizdeki bir firmanın markasıyla sadece 250 liraya satılıyor. Bir kuruş değeri olmayan etiket, bu kadar para ediyor. Yani para kazanmanın yolu buradan geçiyor, ne yaparsanız yapın işi marka haline getireceksiniz'' diye konuştu.
     Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ise Merkez Bankası gibi kurumların temel amacının, reel sektörün sağlıklı şekilde üretim yapacağı ortamı hazırlamak olduğunu belirtti.
     Ayakkabı üretmek için de uygun ortam gerektiğini anlatan Yılmaz, ''Bu ortam fiyat istikrar ortamıdır, mali düzendir. Sabah iş yerinize giderken belirsizliklerin olmadığı güven ortamında dükkanınızın kapısını açtığınızda, daha verimli üretim yapabilirsiniz. Akşam eve döndüğünüzde 'yarın ne olacak?' kaygısı yaşamazsanız daha kaliteli, daha çok ayakkabı üretirsiniz'' diye konuştu.
     Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Hasan Uzman ise Konya ayakkabı sektörünün, Türkiye'de ilk üç ilin içinde yer aldığını, erkek ayakkabısında yerinin ise ilk sıralar olduğunu belirtti.
    
     -BİZDEN 40 LİRAYA ALIP 250-300 LİRAYA SATIYORLAR-
    
     Konya'da son dönemde ünlü markalara fason üretim yapıldığını ifade eden Uzman, şunları söyledi:
     ''Konya ayakkabı sektörü marka olma yolunda ilerliyor. İhracattaki gelişmeler sektörün geleceği açısından umut veriyor. Ancak bunun yanında sorunlarımız da var. Bu sorunların başında haksız rekabet geliyor. Bizden ayakkabıyı 40 liraya alan firmalar mağazalarda aynı ürünü 250-300 liraya satıyor. Bu mağazalar sürekli indirim yapıyor, yüzde 50 indirim yapsa bile 250 yerine 125 liradan satıyor yine de kar ediyor. Oysa kendisine bu ayakkabının maliyeti en fazla 50 lira... Bizim daha fazla ayakkabı üretip satabilmemiz için bu soruna bir çözüm bulunması lazım.''
     Uzman, Konya'da ciddi bir ayakkabı üretim altyapısı oluştuğunu ifade ederek, Selçuk Üniversitesi bünyesinde açılan 2 yıllık Ayakkabı Tasarımı Bölümü'nün 4 yıllık haline getirildiğini, bu bölümün 2011-2012 eğitim döneminde ilk öğrencilerini alacağını açıkladı.
     Fuar, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, eşi Duriye Yılmaz, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve Konya Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Üzülmez tarafından birlikte kurdele kesilerek açıldı.
     4500 metrekare alanda 96 firmanın katıldığı 25. Konya Ayakkabı, Yan Sanayi ve Moda Fuarı, 25 Temmuz akşamına kadar gezilebilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.