Cinsel kimlik belirsizliği yaşatıyor
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emre Atabek, halk arasında ''doğuştan sünnetli'' olarak bilinen ''hipospadias'' hastalığında tedavide geç kalınmasının çocuğun cinsel kimliğini ve ilerde cinsel yaşantısını olumsuz etkilediğini söyledi.
SÜ Meram Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atabek, hipospadiasın cinsel organda doğuştan görülen bir hastalık olduğunu söyledi.
Hipospadiasın, erkek cinsel organı içindeki idrar kanalının doğuştan kısa ve kanal ucunun idrar deliğinin, organın alt yüzünde bir yere açılması olduğunu belirten Atabek, ''Sünnet derisinin eksikliği nedeniyle bu çocukların rahatsızlıkları halk arasında farklı isimlerle biliniyor. Ağır tiplerinde organda özellikle sertleşme anında belirginleşen aşağıya doğru kıvrılma mevcuttur. Çocuk ayakta idrarını yapmakta zorlanır, cinsel organın görünümü de normal değildir, hatta bazen dişi cinsel organına benzer'' dedi.
Halk arasında 'doğuştan sünnetli' veya 'peygamber sünnetli' olarak bilinen hipospadias hastalığının her 300 canlı erkek doğumda bir görüldüğünü ifade eden Atabek, şunları kaydetti:''Bazen bu rahatsızlık, altta yatan ciddi bir hormonal probleme işaret eder. Böbrek üstü beziyle ilgili hormonal bozukluklar olabilir. Buna bağlı olarak da hipospadias, vücutta su ve tuz kaybı sonucu ölüme neden olabilir. Bu çocuklarda testisler ele gelmiyorsa doğuştan cinsiyet bozukluklarına neden olan ve kızlarda görülen birtakım hastalıklar altta yatan neden olarak karşımıza çıkabilir.''
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.