Çinlilerin yeni gözdesi: Konya
Turizm açısından Uzak Doğu pazarı üzerinde özel bir çalışma yürüttüklerini söyleyen Konya Turizm İl Müdürü Abdüssettar Yarar, “Çin'de 2018 yılının "Türkiye yılı" ilan edildiğini anımsattı. Yarar, "2018 yılının Ekim ayının üçüncü haftasında, Çin’de kutlanacak olan “Türkiye Günleri” bizim için çok önemli bir fırsat olacak. Bakanlığımızla birlikte o konuda çok ciddi bir hazırlık içerisindeyiz. Konya Turizm İl Müdürlüğü olarak, hem Çin fuarına, hem de Çin’den gelen misafirlerimize yönelik hazırlıklarımız neredeyse tamamlanmak üzere. Orada yapacağımız tanıtım çalışmaları bizler için çok önemli. Tüm fuarlara katılmalıyız. Çin tatilleri hangi günler bunu bilmeli ve buna göre çalışma yapmalıyız. Ülkelerin kültürel farklılarını bilerek bir tanıtım çalışması yapmak daha faydalı olacaktır. Konya olarak orada bir stant açıp çalışmalarımızı yürütme çabasındayız" dedi.
ÇİNLİ TURİSTLER REKOR KIRDI
2017 yılında Konya’ya en fazla turistin Çin’den geldiğini söyleyen Yarar, “Mevlana Müzesi istatistiklerinde, 2018 yılı Ocak-Şubat-Mart aylarında gelen turistlerin uyruklarına bakınca Çinlilerin ilk sırada olduğunu tespit ettik. 2018 yılının ilk 3 ayında 39 bin 874 Çinli turistin Konya’ya geldiğini görüyoruz. Bu sayı şuanda yükselerek devam ediyor üstelik. Geçen seneye baktığımızda bu sayı çok düşüktü. Geçen yılki turist sayımızda Çin yine ilk sırada olmasına rağmen 8 bin 501 Çinli turist gelmişti. Bu yılın ilk 3 ayına baktığımızda ise 2017 yılındaki toplam Çinli turist sayısını defalarca kez katladık. Çin’den sonra, ikinci sırada 11 bin 660 turist sayısıyla Tayvan var, üçüncü sırada 4 bin 276 turist sayısıyla Malezya, dördüncü sırada 3 bin 469 turist sayısıyla Endonezya, beşinci sırada 2 bin 912 turist sayısıyla İran, altıncı sırada 2 bin 689 turist sayısıyla Japonya’yı görüyoruz. Bunları ise 424 turist sayısıyla ABD izliyor. En az turistin geldiği ülke ise 2 turist sayısıyla Kanada oldu. Biz bu verilere göre hangi ülkelerde tanıtım yapmamız gerektiğini planlıyoruz” diye konuştu.
“ÇİNCE YAYINLARIMIZ HAZIR”
Uzak Doğu pazarında seyahat acentalarının yürüttüğü çalışmaların umut verici olduğunu söyleyen Yarar, “Çin, nüfus bakımından en zengin ülke. Bu nüfusun yüzde 1’inin Türkiye’ye geldiğini varsaysak, bu çok büyük bir başarı olacaktır. Çinli turistlerimize yönelik, Konya’yı, Mevlana’yı, Şeb-i Arus’u, Sema’yı anlatan Çince yayınlarımızı hazırladık. Bu çalışmamızın da çok etkili olacağı kanaatindeyim. Bakanlığımızın desteğiyle Çin’de yapılacak olan Türkiye Günleri kapsamında Konyamızı daha iyi anlatacağız. Konya Turizm İl Müdürlüğü’müz başta olmak üzere; acentalar, otel yöneticileri, Konya Büyükşehir Belediyesi, KOTEV gibi kurumlarımızın da destekleriyle Konya’yı daha ne kadar iyi tanıtabiliriz çabasındayız. Mayıs ayında Tebriz’de bir fuara katılımımız olacak. Berlin’de ve Japonya’daki fuarlara belediyemiz katıldı. Biz de Hindistan’da bir tanıtım yapacağız. Hindistan’dan da daha fazla turisti ağırlamak için çabalıyoruz” dedi.
“KONYA HAVAALANI, TURİZM DESTEK PLANINA ALINDI”
Mevlana Müzesi’nin 2017 yılında da Türkiye’de en çok ziyaret edilen müze olduğunu vurgulayan Yarar, “Ayasofya 1 milyon 250 bin, Topkapı Sarayı 1 milyon 850 bin turist ağırlarken, Mevlana Müzesi 2 milyon 480 bin 657 kişilik ziyaretçi sayısıyla ilk sırada yer aldı. Daha önceki yıllarda Konya Havaalanı “Turizm Destek Planı” kapsamında değildi. 10 Aralık 2017 tarihinden itibaren Konya Havaalanı da bu kapsama alındı. Bu teşvik paketiyle, 150 ve üzerinde yolcu kapasitesi olan uçaklarla Konya’ya turist getiren acentalara teşvik primi ödenmeye başlandı. 2017’de bu destekler tek kalem halindeydi. 2018 yılında ise bakanlığımız bunu altı kategoriye ayırdı. Bu altı kategoriyi rafine edip özetleyecek olursak; turizmin ölü sezonunda turist getiren acentaya daha çok destek, az turist gelen ülkelerden turist getiren acentaya da ayrı bir destek paketleri sunuldu. Mesela Ocak ve Şubat ayları ölü sezonlardır. Bu Ocak-Şubat aylarında Konya Havaalanı’na 150 kişilik bir uçak getiren seyahat acentalarına 9 bin dolar teşvik ödemesi yapılıyor. Ama aynı havaalanına Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında turist getirirlerse bu destek 3 bin dolara düşüyor. Bu da Konya’ya turistin daha fazla gelmesini sağlayacak temel unsurdur. Tabi burada tanıtım önemli bir faktör, bu görmezden gelinmemeli. Bir de gelen turistin bir gece değil de daha fazla gün konaklaması önemli. Şehrimize daha fazla katma değer üretmek için, turizmde uzun süreli konaklamanın da alt yapısını oluşturuyoruz” diye belirtti.
SEYFULLAH KOYUNCU / Yeni Haber Gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.