Çiftçiler tarım sigortasını sevdi

Çiftçiler tarım sigortasını sevdi
Yeni Haber - A. Akif Solak

Don, sel, dolu, fırtına, yangın gibi afetlerden doğan zarara karşı ürünlerini tarım sigortasıyla garanti altına alan çiftçiler, tarım sigortasından memnun kalıyor. Konya’da tarım sigortası yaptıran çiftçi sayısı yüzde 10-15 oranlarına ulaştı. Oran gittikçe artıyor.

 

KTO Sigortacılık 66. Meslek Komite Başkanı ve Sigorta Sektör Meclisi İl Delegesi Rafet Bircan, Konya’daki vatandaşların sigortacılığa bakışı hakkında bilgi verdi. Konya’da sigortacılık algısının istenilen seviyede olmadığını belirten Bircan, sigortacılığın daha ileri seviyelere gitmesi gerektiğini söyledi. Bunun çeşitli çalışmalar yaptıklarını aktaran Bircan, “Vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi gerekiyor. Sigortanın tanıtılması gerekiyor. Halk arasında sigorta primlerinin çok yüksek olduğu düşünülüyor. Bunun böyle olmadığını anlatıyoruz. Sigortacılık Haftası dolayısıyla 16 bin tane broşür bastırdık. Halka sigortayı anlatan broşürlerdi bunlar. Sigorta bilincini artırmaya yönelik çeşitli çalışmalar yapılıyor.” dedi.

SANAYİ SEKTÖRÜ BÜYÜDÜKÇE SİGORTA İHTİYACI ARTAR

Sanayi sektöründeki büyümenin sigortacılık sektörünü de paralel olarak etkilediğini belirten Bircan sözlerini şöyle sürdürdü, “Birde bu arz talep meselesi. Sanayi sektörü büyüdükçe geliştikçe işadamları çok büyük yatırımlar yapıyor. Bunların yüzde 90’ı sigortalıdır. Sanayi geliştikçe sigortaya olan ihtiyaç paralel olarak büyüyecektir. Sanayicilerimizin bazı sektörlerde sigorta yaptıramama sıkıntısı var. Riskli olan; kauçuk, boya, mobilya, plastik gibi sektörlerde yangına müsait olduğu için yaptıramıyorlar. Tabi gereklilikleri tam yerine getirenlere yapılıyor. Fabrika sahiplerinin ruhsat alırken belediyelerin bu iş yerleri çok ciddi bir şekilde denetlemesi gerekiyor. Şartlar yerine getirildikten sonra ruhsat verilirse biz de tabi buralara sigorta yaparız. Belli aylarda bir periyodik olarak denetlenmesi gerekiyor bence bu tür iş yerlerinin.”

HALKIMIZDA SİGORTAYA KARŞI BİR İLGİSİZLİK VAR

Bircan, Konya’da sigortaya karşı bir ilgisizliğin olduğunu söyledi. Bunun nedenini Konya’da deprem, sel gibi afetlerin riskinin az olmasına bağlayan Bircan şöyle devam etti, “Zorunlu deprem sigortası DASK zorunlu hale gelince sevindik. DASK için gelene yangın sigortasını da anlatırız diğer sigortaları da anlatırız dedik. Ama vatandaş o kadar ilgisiz ki oturtamıyoruz bile. Diğer sigortaları anlatamıyoruz bile, dinlemiyor. Halkımızda ilgisizlik var. Buda neden kaynaklanıyor, deprem ve sel riskinin Konya’da az olmasından kaynaklanıyor bence. Bir de halk arasında konut poliçesinin çok pahalı olduğu düşünülüyor. Evimin değeri 150 bin TL bunun sigortası ne kadar Allah bilir diye düşünüyor. Ama 125 bin TL’lik bir evin sigortası 130 TL’yi geçmez. Bunu güne böldüğümüz zaman 50 kuruşa tekabül eder. Çok cüzi rakamlar aslında. Biz bunları anlatmaya çalışıyoruz. Sigortanın çok pahalı bir şey olmadığını anlatmaya çalışıyoruz.”

TARIM SİGORTALARI ÇİFTÇİLERİ MEMNUN EDİYOR

Bircan Konya’da vatandaşların daha çok hangi tür sigortalara başvurduğu ile ilgili de bilgi verdi. Trafik sigortasının zorunlu olduğunu bunun için ağırlıklı olarak daha çok vatandaşların trafik sigortasına rağbet gösterdiğini belirten Bircan, sözlerini şöyle sürdürdü, “Konya’da ağırlıklı olarak trafik sigortası. O da zorunluluk olduğu için. İkinci sırada kasko gelir. Zorunlu olduktan sonra DASK yani deprem poliçeleri de mecburen yaptırılıyor. Zorunlu olmadan yaptırılan sigortalar arasında en çok konut ve iş yeri poliçeleri yaptıran vatandaş daha fazla ama yeterli değil.” Tarım sigortalarının konut poliçelerinden daha iyi durumda olduğuna dikkat çeken Bircan, “Tarım sigortaları konut poliçelerinden daha iyi. Tarım sigortası meyve bahçelerinde meyveleri don teminatı var. Dolu ve yangın var. Diğer tarla bitkilerinde fırtına, dolu, yangın, sel, yer kaymasına karşı ekinleri sigortalattırırlar. Biz 24 sene önce köylere gittik. Kimse bilmiyordu tarım sigortalarını. Köylülerin kimisi çok iyi bir şeymiş dedi, kimisi haram dedi. Ama hasar oldukça çiftçilerin bu zararlarından dolayı sigortalar zararları karşılayınca çiftçi daha bilinçlenmeye başladı. Tarım sigortaları Vakfı’na ait experler var. Tarlaya gidiyorlar tespit ediyorlar. Zararın yüzdesine göre ödeme yapılıyor çiftçiye. Tarım sigortasından çiftçiler çok memnun kalıyor. Bu yüzden sigorta yaptıranların sayısı da günden güne artıyor diyebiliriz. Tarım sigortasında oran yüzde yaklaşık 10-15 gibi rakamları buldu.” diye konuştu.

 
Kaynak: Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.