Çiftçi sigortaya sıcak bakmıyor

Çiftçi sigortaya sıcak bakmıyor
Konya Ovası'nda yer altı sularının aşağı çekilmesi nedeniyle her yıl biraz daha artan kuraklık riskine karşı çiftçi, 10 dekarlık alan için yılda 25 lira sigorta primi ödeyerek kurtulabiliyor.

Konya Ovası'nda yer altı sularının aşağı çekilmesi nedeniyle her yıl biraz daha artan kuraklık riskine karşı çiftçi, 10 dekarlık alan için yılda 25 lira sigorta primi ödeyerek kurtulabiliyor.
    

ERGO Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Murat Dişçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkemizde yetiştirilmekte olan muzun yüzde 100'ü, turunçgillerin yüzde 88'inin Akdeniz Bölgesi'nde üretildiğini söyledi.
    

Dişçi, yörenin bir başka tarımsal yetiştiricilik kaynağı olan seraların, söz konusu risklerden her yıl artarak etkilendiğini belirterek, ''İç Anadolu Bölgesi'nde ise tarım ürünleri içinde tahıllar başta geliyor. Buğday, şeker pancarı ve elmanın en fazla üretildiği İç Anadolu Bölgesi üreticileri için son yıllarda en çok sorun teşkil eden risk tahıllar için kuraklık olup, etkisi her yıl artarak devam etmektedir'' dedi.
    

Dolu yağışlarının da bu bölgede her sene ciddi zararlara sebep olduğunu anlatan Dişçi, uzun süre emek verip umut bağlanan ürünlerin dolu, yangın, sel, kuraklık gibi afetlerle heba olmasının hem çiftçi hem de ülke ekonomisi açısından ''büyük kayıp'' anlamına geldiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:''İç Anadolu çiftçilerine dolu, don (sadece meyveler için ve isteğe bağlı), yangın, fırtına, hortum, heyelan, deprem, sel ve su baskını gibi riskler karşısında tarım sigortaları yaptırmalarını öneriyoruz. Sözü edilen tüm riskler ile ilgili teminatların tamamı paket halinde sigortalı çiftçilere sunuluyor. Tarım sigortalarının önemini ve faydalarını anlatarak, bilinç yaratmak amacıyla çalışmalar yürütüyoruz. Her yıl tarım sigortalarını tanıtma amaçlı toplantı ve seminerler düzenliyoruz. Bunun yanı sıra düzenli olarak bölge ve çiftçi ziyaretleri yapıyoruz.''
    
     -10 DEKAR HUBUBATIN SİGORTASI SULU ALANDA 42, KURU ALANDA 25 LİRA-

 

 

 

Buğday ürünü yetiştiriciliğinin sıklıkla yapılmakta olduğu Konya ili Cihanbeyli ilçesinden bir örnek veren Dişçi, ''Burada sulu alanda yetiştirilen buğdayın kilogram satış fiyatını 0,53 lira, dekar başı verimi ise500 kilogram olarak değerlendirelim. 10 dekarlık arazide yetiştirilen ürünün sigorta ettiren primi 42 lira civarında olacaktır. Aynı ürünün aynı yörede kuru alanda, dekar başı verimi300 kilogram ve ürün kilogram satış fiyatının yine 0,53 lira olacak şekilde yapılacak değerlendirmede; 10 dekarlık arazide yetiştirilen ürünün sigorta ettiren primi 25 lira civarında olacaktır'' diye konuştu.
    
     -ÇİFTÇİ ''ÜRÜN SİGORTALATMAYA'' SICAK BAKMIYOR-

 

 

 

Konya'nın merkez Karatay İlçesi Ziraat Odası Başkanı Lütfi Topbaş da Konya'da yer altı sularının aşırı kullanımı nedeniyle çiftçinin her yıl biraz daha derine inen suya ulaşmaya çalıştığını, sulama imkanlarının azalmakta olduğunu söyledi.
    

Topbaş, tarım sigortasının hububat çiftçisi açısından çok önemli olduğunu ancak Konya bölgesinde, devletin, ürün sigorta bedelinin yüzde 50'sini karşılamasına rağmen çiftçinin sigortaya çok az ilgi gösterdiğini, sigortaya sıcak bakmadığını söyledi.
    

Bunun en önemli nedeninin sigorta kültürünün bölgedeki tarım kesiminde gelişmemesi olduğunu vurgulayan Topbaş, ''Sigortalanmamış üründe afet olması durumunda çiftçi çok zor durumda kalıyor. Çünkü tarladaki ürünün başına, yangın, dolu gibi umulmadık şeyler de gelebiliyor. Konya'da ürününü sigortalatan çiftçi sayısı maalesef bugün oldukça az... Oda olarak, çiftçilerin ürünlerini sigortalatmasını, devletin desteğiyle sağlanan bu imkandan yararlanılmasını öneriyoruz'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.