Çatapat uyarısı için ölüm mü beklendi?

Çatapat uyarısı için ölüm mü beklendi?
Konya'da bakkaldan aldığı çatapatı yiyen bir çocuğun ölmesiyle ilgili, belediyeler,
Konya'da bakkaldan aldığı çatapatı yiyen bir çocuğun ölmesiyle ilgili, belediyeler, etkin zabıta denetimi yapmamaları konusunda eleştiriliyor.
    
 Konya Bakkallar Odası Başkanı Süleyman Yılmaz, , Konya'da yaşanan bu üzücü olayın herkes gibi kendilerini de derinden etkilediğini belirtti.
     Bugün hemen hemen tüm ulusal ve yerel gazetelere konu olan, ''bir çocuğun çatapat yemesi sonucu öldüğü'' haberi üzerine harekete geçip konuyu araştırdıklarını, ancak tam olarak bu çatapatın hangi bakkaldan alındığı konusunda bir bilgiye ulaşamadıklarını söyledi.
     ''Sadece çatapat değil, patlayıcı maddelerin bakkallarda satışı tümüyle yasak'' diyen Yılmaz, şunları kaydetti:
     ''Oda olarak bakkalları uyarıyoruz, bu konuda pek çok defa belediyeler ve bakkallar uyarıldı. Hatta Emniyet Müdürlüğü bu uyarıyı her bakkala ayrı ayrı yazılı olarak yaptı. Buna rağmen bir türlü etkin denetim yapılamıyor. Çocuklar, çoğu da ruhsatı bile olmayan, mahalle arasındaki bakkallardan ya da bu maddeleri tezgah altı satan iş yerlerinden satın alabiliyor. Bu konuda her türlü önlemi almak, denetimi yapmak zabıtanın görevidir. Öte yandan 3-5 kuruş için bu maddeleri satan kişileri oda olarak kınıyoruz.''
    
     -YETKİ KARMAŞASI MI VAR?-
    
     Bu konuda görüşlerine başvurulan ilgili belediye yetkilileri ise satışı yasak olan yanıcı, patlayıcı maddelerle ilgili tek sorumlunun belediye olmadığını, zabıta satışı tespit etse bile cezai işlemin Emniyet tarafından yapılması gerektiğini belirttiler.
     Konya Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ise bakkalların neyi satıp satamayacaklarıyla ilgili denetim yetkisinin kesinlikle kendilerinde olmadığını, ancak kendi yetkileri doğrultusunda bakkalların gerekli şekilde uyarıldığını vurguladı.
    
     -OLAY-
    
     Konya'da dün, özellikle bayramlarda yoğun şekilde kullanılan çatapatlardan yiyen 4 yaşındaki Yusuf Yılmaz, hayatını kaybetmişti.
     Baba Nevzat Yılmaz, bakkaldan sakız, gofret gibi şeyler alması için verdiği parayla 4 yaşındaki oğlunun çatapat aldığını, bunu yiyerek ya da arkadaşları tarafından zorla yedirilerek zehirlendiğini, Yusuf'un hastanelerde yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybettiğini belirtmişti.
     Hastane yetkilileri de çocuğun midesine giden çatapatlar nedeniyle, sarı fosfor zehirlenmesine bağlı olarak yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.
 
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rahmi Örs, özellikle bayramlarda çocukların eğlence aracı olarak kullandığı yanıcı ve patlayıcı maddelere karşı ebeveynleri uyardı.
Prof. Dr. Örs, her yıl özellikle bayram günleri hastaneye bu tür maddelerden zarar gören çok sayıda çocuk geldiğini belirterek, "Bunlardan kimisi ne yazık ki yaşamını yitiriyor, kimisinde de körlük gibi kalıcı hasarlar oluşabiliyor. Çatapat ve torpil gibi yanıcı ve patlayıcı maddeler ayrıca karaciğer yetmezliğinin yanı sıra böbrek, kalp ve beyine de zarar verebiliyor. Aileler bu konuda çok dikkatli olmalı" dedi.
Yanıcı ve patlayıcı madde zehirlenmelerinin ilk belirtisinin bulantı, kusma ve karın ağrısı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Örs, "Çocuklarda bu tür şikayetler bulunması durumunda vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı" uyarısında bulundu. Prof. Dr. Örs, "Küçük çocuklar bu patlayıcıları genellikle çikolata ya da şeker zannederek yiyor. Bu maddelerin ağızdan alınması sarı fosfor zehirlenmesine yol açabiliyor. Bunun sonucu olarak da karaciğer yetmezliğine bağlı ölüm gerçekleşebiliyor. Kimi
çocuklar ise bu nedenle gözlerini kaybedebiliyor. Ayrıca böbrek, kalp ve beyine de zarar verebiliyor. Geçtiğimiz yılki bayramlarda çatapat yediği için 2 çocuğumuz maalesef yaşamını yitirdi. Bu yıl da önceki gün 4 yaşındaki Yusuf Yılmaz'ı aynı nedenden kaybettik. Özellikle aileler bu konuda çok dikkatli olmalı. Çocuklar bu tür patlayıcı ve yanıcı maddelerden uzak tutulmalı. Bayram harçlıkları ile bu tür maddeler almalarına izin verilmemeli" diye konuştu.
Örs, ayrıca bu tür yanıcı ve patlayıcı maddelerin satışının önlenmesinin ölüm ve yaralanmaları azaltacağını da sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.