Cari açığa dikkat!
Yayınlanma:
MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz, Büyüme rakamlarının ve enflasyon verilerinin 2023 Türkiyesi için olumlu olduğunu ancak ithalatta yaşanan patlamanın düşündürücü ve tehlikeli olduğunu söyledi
MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz, Büyüme rakamlarının ve enflasyon verilerinin 2023 Türkiye’si için olumlu olduğunu ancak ihracattaki artışa rağmen, ithalatta yaşanan patlamanın düşündürücü ve tehlikeli olduğuna işaret etti.
BÜYÜME CESARET VERİCİ
Son veriler ışığında ülkedeki istikrar ortamının büyüme rakamlarına da yansıdığına vurgu yapan MÜSİAD Başkanı Aslan Korkmaz, “2011 yılının ilk çeyreğinde Türkiye yüzde 11’lik büyüme oranı ile dünya devi ülkeleri geride bırakmıştır. Bundan sonrada büyüme oranlarının düşmemesi gerekir. Yüzde 11’lik büyüme içerisinde özel sektör yatırımları yılın ilk çeyreğinde yüzde 38 oranında artış göstererek en yüksek büyümeyi gerçekleştirmiş, toplam büyümeye 9 puan katkı yapmıştır. Buda istikrar ortamında Türk sanayicilerinin ne kadar cesaretli davrandığının göstergesidir.” dedi.
2011 yılı Haziran ayında enflasyon rakamlarındaki yüzde 1,43 düşüşün, ekonomik istikrarın güven ortamına dönüşmesinde büyük önemi olduğunu vurgu yapan Korkmaz, “Türkiye her alanda sağladığı gelişmeyi artık tüm dünyaya göstermektedir. Bu istikrar ortamının devam etmesi ülkemizin 2023 yılı hedeflerine ulaşmasında büyük önem sağlayacaktır” dedi.
TÜRK SANAYİCİLERİNE DESTEK İTHALATI ENGELER
Hızlı gelişime rağmen bazı tehlikelerinde olduğunu hatırlatan MÜSİAD Başkanı Aslan Korkmaz, Türkiye Mart 2011 sonu itibari ile zaten yüksek olan 2010 yılı cari açığını iki katına, 22 milyar dolara çıktığını hatırlattı. İthalatta yaşanan artışın sert önlemlerle önüne geçilmesi gerekliliğine vurgu yapan Korkmaz, “İthalatta yaşanan büyümenin önüne geçilmesi için ithalat zorlaştırılmalı, özel sektöre özel teşvik uygulamaları getirilmeli” şeklinde konuştu.
Cari açığın düşürülmesi için ek tedbirlerin alınması gerekliliğine vurgu yapan Korkmaz, “İthalat/ihracat dengesindeki açık üretimimiz kadar, tüketimimizin de arttığının bir göstergesi. Türk sanayicileri dışarıdan getirdiğimiz birçok ürünü ülkemizde üretebilecek kapasitededir, yetişmiş işgücü ve imalatta üst klasmanda yer almaktadırlar. Dışa bağımlı olduğumuz ürünlerin birçoğunu ülkemizde üretebilecek kapasitedeyiz. Tarım, Gıda ve Makine gibi imalat sektörlerinde ithalatın engellenmesi, ihracatın arttırılması için özel sektöre,özel teşvik uygulamaları yapılmalıdır. Sanayicilerimize ithal ettiğimiz ürünlerin tespiti ve üretimi noktasında destek olunursa dışa bağımlılığı engelleyebiliriz. Diğer taraftan enerji açığının kapatılmamı için yürütülen nükleer enerji santrali projelerini destekliyoruz.” dedi.
Ak Parti hükümetinin 3. Ustalık döneminde ithalattaki artışın önüne geçmesi için tedbirlerini arttırması gerektiğine değinen Korkmaz, “Türkiye'nin 2011 yılının ilk 5 ayında 54 milyar Dolar dolayında gerçekleşen toplam ihracatının, aynı dönemdeki 69 milyar dolarlık hammadde ithalatının yüzde 77. 6'sını karşılayabildiği” hatırlattı.
YENİLENMELİYİZ
MÜSİAD’ın Ülkedeki ekonomik istikrarın devam etmesi için stratejik dönüşüm kavramının anlaşılması gerekliliğine vurgu yaptığını belirten Aslan Korkmaz, Rekabetçi bir ekonomik dönüşüm için derin katmanlara sirayet edecek yeni bir reform dalgası başlatılması, Türkiye’yi yönetebilir bir demokrasi yapacak yeni bir Anayasa yapısı ve devletin baştan sona yenilenmesinin gerektiğine işaret etti.
İSTİKRAR İÇİN FORMÜL 4-İ
Korkmaz, açıklamasının devamında MÜSİAD’ın yeni dönem için önerdiği 4-i formülüne değindi. Geçmiş yıllarda yaşananların ışığında yeni dönemin 4-i formülünü içermesi gerekliliğini belirten Aslan Korkmaz, “ 4-i formülü; istikrar ortamında, istihdam sağlayan, inovasyon odaklı imalatı önceleyen bir dönem” olması gerekliliğini ifade etti.
Ekonomi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.